Tientallen doden bij bommen op gevangenissen in Jemen

Een vredesakkoord van de VN om de oorlog te beëindigen werd zaterdag door president Hadi verworpen.

Bombardement op de Jemenitische hoofdstad Sanaa eerder deze maand.
Bombardement op de Jemenitische hoofdstad Sanaa eerder deze maand. Foto: AP Photo / Hani Mohammed

Bij een bombardement op een gevangeniscomplex in Jemenitische stad Hodeidah zijn zaterdagnacht 60 doden gevallen, zo melden lokale bronnen aan persbureau Reuters. Het gevangeniscomplex, waar 84 mensen zaten opgesloten, zou zaterdagavond drie keer zijn gebombardeerd door vliegtuigen van de Saoedische luchtmacht. Het zou daarmee een van de dodelijkste bombardementen tot nu toe zijn. Eerder op zaterdag vielen bij een bombardement van de Saoedische luchtmacht in de zuidwestelijke provincie Taiz ook al 17 burgerslachtoffers.

In Jemen woedt al jaren een oorlog die volgens de Verenigde Naties aan zeker 10.000 mensen het leven gekost. In 2011 kwamen de Houthi-rebellen in opstand tegen het Jemenitische regime. In 2014 escaleerde het conflict toen Houthi’s optrokken in de richting van hoofdstad Sanaa. Sinds het voorjaar van 2015 hebben de Houthi’s Sanaa en grote delen van Noord-Jemen in handen. Een coalitie geleid door Saoedi-Arabië die de huidige Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi steunt, vecht sinds 2015 tegen de Houthi-rebellen. De Verenigde Staten steunen de Saoedische coalitie met inlichtingen en wapens.

Lees ook: Met elke Saoedische aanval groeit steun voor Houthi’s

Een vredesakkoord van de Verenigde Naties om de oorlog te beëindigen werd zaterdag door president Hadi verworpen. Het voorstel is niet openbaar, maar persbureau Reuters meldt een kopie te hebben ingezien. Daaruit komt naar voren dat Hadi een stap terug zou moeten doen ten gunste van vicepresident Ali Mushin al-Ahmar.

Volgens Hadi zouden de Houthi-rebellen in het voorstel teveel macht en legitimiteit krijgen, zo meldde het persbureau van zijn eigen regering na een ontmoeting met de speciale gezant van de VN Ismail Ould Cheikh Ahmed. “De Jemenieten verwerpen deze ideeën en deze zogenaamde weg naar vrede, uit overtuiging dat deze deal een opmaat is naar nog meer lijden en oorlog.” Bronnen meldden aan persbureau AP dat Hadi onder zware internationale druk staat om het voorstel te accepteren. De ambassadeurs van de Verenigde Staten, Frankrijk, China en Rusland zouden er de afgelopen 24 uur op hebben aangedrongen het vredesakkoord te accepteren.