Samsom: ‘Winst PvdA in 2012 was onverdiend groot’

De PvdA-fractievoorzitter keek tijdens de Nacht van NRC kritisch naar zijn eigen optreden vier jaar geleden.

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom in gesprek met Coen Verbraak tijdens de Nacht van NRC.
PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom in gesprek met Coen Verbraak tijdens de Nacht van NRC. Foto: Martijn Beekman

Lodewijk Asscher is een moeilijker tegenstander voor PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom dan VVD-leider en premier Mark Rutte. De strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA die komende weken gaat spelen, noemde Samsom zaterdagavond op de Nacht van NRC “een stuk ingewikkelder” dan het scenario dat hij na een regeerperiode samen weer tegenover Rutte zou staan in de campagne.

Lodewijk en ik hebben de afgelopen vier jaar op een vertrouwensbasis van 200 procent gewerkt. En dan staan we nu naast en ook een beetje tegenover elkaar. Ik heb het met de leden te doen.

Wat de VVD betreft, zei Samsom, is hij vooral gesterkt in zijn overtuiging dat die partij een heel andere kant met Nederland op wil dan de PvdA. “We hebben samen de auto aan de praat gekregen, de vraag is nu welke kant je ermee op rijdt.”

Zetels te leen

Programmamaker Coen Verbraak vroeg Diederik Samsom op het podium van De Doelen in Rotterdam naar het grote contrast tussen zijn positie nu en vier jaar geleden. In september 2012 won de PvdA onder Samsoms leiding veel méér zetels dan verwacht. Die winst was “onverdiend groot”, zei Samsom. Hij kreeg zeker twaalf van de 38 zetels “te leen” van kiezers die wilden dat niet de VVD maar de PvdA de grootste zou worden. Als je verkiezingsdebatten van toen terugkijkt, zei hij, valt juist op dat hij “het helemaal niet zo goed deed”. “Een paar momenten waren best goed. Maar daar tussendoor zag ik vooral iemand die stond te stuiteren.”

Samsom vertelde – zoals hij vaker doet – openhartig wat voor hem de politiek zwaar maakt. “Elke mini-uitglijder die je maakt, wordt aan alle kanten uitvergroot. En krijg je lang nagedragen.” Verbraak vroeg ook naar de kritiek die Samsom krijgt, van mensen die met hem werken of dat gedaan hebben, dat hij niet zo sociaal intelligent zou zijn. “Ik ben best heel goed in rekenen en dossierkennis, in andere dingen ben ik iets minder goed.”

Gevraagd naar later zei Samsom dat hij zeker weet dat de PvdA en GroenLinks een ‘gezamenlijke toekomst’ hebben – als het nu niet onder leiderschap van Jesse Klaver is, dan toch zeker later. En: het komende lijsttrekkersreferendum verliezen van concurrent Lodewijk Asscher behoort niet tot de scenario’s waar hij rekening mee houdt. “Ik ben een dramatisch slechte verliezer.”

Kijk hier het hele gesprek terug: