Wat stemt Amerika op 8 november? Evangelische kiezer Katherine Savage (37) vindt geen van beide kandidaten geschikt.

Kort Amerikaans 6/14

‘Politici hebben geen hoger doel meer’

Tot 8 november voelt NRC in ‘Kort Amerikaans’ iedere dag een kiezer aan de tand. Van Latino tot Afro-Amerikaan, van jong tot oud, wie kiezen de Amerikanen tot president? Katherine Savage (37) kwam uit Tennessee naar Philadelphia om balletdanseres te worden. Inmiddels is ze daar een evangelische basisschool begonnen omdat ze het onderwijs in die stad voor haar drie kinderen ondermaats vond.
Door Emilie van Outeren en Phylandra McFaddin,

Op wie gaat u stemmen op 8 november en waarom?

„Ik weet het echt nog niet. Ik vind dat ik moet stemmen. Dat het hoort, zeker in Pennsylvania, wat dit keer een beslissende staat kan zijn. Maar beide kandidaten staan me tegen. Ik kan me niet voorstellen dat de keuze maak voor Hillary Clinton óf Donald Trump. Ik heb heel veel moeite met de oorlogen die dit land de afgelopen jaren is begonnen en dat we mensen vermoorden met drones. Zij heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Daarnaast vind ik het niet goed voor een land als een vrouw gaat regeren wier man eerder president was. Maar Trump is volkomen instabiel, hysterisch en gek. Hij heeft van de campagne een soort ‘shock TV’-realityshow gemaakt en is ongeschikt als president. Ik moet bekennen dat ik de beslissing voor me uit schuif, omdat ik beide opties zo verafschuw.”

Waarom denkt u dat de meeste evangelicals van plan zijn op Donald Trump te stemmen?

„Hij staat erg ver af van conservatieve gelovigen, maar de meesten zullen misschien toch op hem stemmen omdat ze zich zorgen maken om het Hooggerechtshof. Als zij rechters aanwijst, ontstaat er een progressieve meerderheid in het hof. Maar wie garandeert dat Trump conservatieve rechters aanwijst, hij is zo onberekenbaar. Ik vind het bovendien een slechte ontwikkeling dat het Hooggerechtshof steeds meer een politieke macht wordt die wetten maakt, in plaats van dat het die toetst. Ik moet zeggen dat sommige punten die hij inbrengt relevant zijn: de macht van multinationals, het gebrek aan banen voor laagopgeleiden. Maar in plaats van de discussie verder te brengen, maakt hij mensen aan beide kanten alleen maar bozer.”

Hoe zal uw leven veranderen onder president Trump of president Clinton?

„Ik maak me niet veel zorgen over mijzelf, maar wel over mijn kinderen. Groeien zij op in een intolerant, gepolariseerd land? Ik ben heel patriottisch opgevoed, met het idee dat Amerika het beste land van de wereld is. Maar ik geloof daar niet meer zo in. Ik leer mijn kinderen liever dat er een hogere macht en een hoger doel is. Bij onze politici zie je helemaal niet meer dat ze leven voor iets hogers dan zichzelf.”