Heerenveen bezorgt Feyenoord weer puntverlies

In de Kuip werd het 2-2. Elders op de velden won PEC Zwolle met 3-1 van Go Ahead Eagles en speelden FC Utrecht en NEC met 1-1 gelijk.

Dirk Kuijt ziet zijn strafschop gekeerd door Erwin Mulder.
Dirk Kuijt ziet zijn strafschop gekeerd door Erwin Mulder. Foto Olaf Kraak/ ANP

Feyenoord heeft voor de tweede week op rij averij opgelopen in de strijd om de titel in de Eredivisie. SC Heerenveen wist de Rotterdammers in de Kuip op 2-2 te houden.

Feyenoord en Heerenveen maakten er vanaf het begin van de wedstrijd een spektakelstuk van. Al na vijf minuten kreeg aanvaller Sam Larsson van de Rotterdamse verdediging alle ruimte om het veld over te steken. Via Arber Zeneli wist hij Reza Ghoochannejhad in stelling te brengen, die beheerst afrondde.

Nog voor rust wist Feyenoord de achterstand om te buigen naar een voorsprong. Eerst wist Nicolai Jørgensen de bal achter Heerenveen-doelman Erwin Mulder te werken, en kort voor rust reageerde Rick Karsdorp attent op een gemist penalty van Dirk Kuijt. Waar de aanvaller zijn schot nog gekeerd zag door Mulder, wass de verdediger alert en bracht zo de score op 2-1.

In de tweede helft leek Feyenoord de wedstrijd in handen te hebben, toen de Friezen redelijk uit het niets op 2-2 kwamen. Vanaf een meter of dertig haalde Zeneli hard uit, waarna de Rotterdamse doelman Brad Jones kansloos was. In het restant van de wedstrijd golfde het spel op en neer, maar werd er niet meer gescoord. Feyenoord staat nu nog 3 punten voor op Ajax en 5 op PSV. Heerenveen zakt naar de vierde plek.

AZ verslaat ADO Den Haag

Subtopper AZ heeft zondag voor het eerst in vijf competitierondes weer eens kunnen winnen. De ploeg uit Alkmaar won met 0-1 van ADO Den Haag. De enige treffer werd vlak voor tijd gescoord door Robert Mühren. De aanvaller, die afgelopen woensdag in de beker tegen Emmen ook al doeltreffend was, wist in de 87ste minuut een voorzettend van Alireza Jahanbakhsh bij de tweede paal binnen te werken.

AZ springt door de overwinning weer over FC Twente heen en staat nu vijfde op de ranglijst van de eredivisie. ADO Den Haag blijft elfde.

PEC wint IJsselderby

PEC Zwolle heeft voorlopig recht van spreken in de eigen regio nadat het in de IJsselderby in eigen huis met 3-1 heeft gewonnen van Go Ahead Eagles. Door de winst staat de ploeg uit Zwolle nu bovenaan het rechterrijtje op de tiende plek.

De bezoekers hadden eigenlijk al binnen een minuut na de aftrap op voorsprong moeten staan, maar Marcel Ritzmaier schoot in kansrijke positie over. Daarna was het Queensy Menig die voor Zwolle de score opende. Nadat Sander Fischer tegen de verhoudingen in voor de Eagles gelijk wist te maken, liep PEC Zwolle via goals van Mustafa Saymak en Danny Holla uit naar een 3-1 voorsprong. Ritzmaier schoot nog op te lat, maar het bleef bij die stand.

Door het verlies blijft Go Ahead Eagles op de eennalaatste plek van de ranglijst staan. Het heeft evenveel punten (acht) en een even slecht doelsaldo (-11) als hekkensluiter Roda JC, maar heeft meer doelpunten gescoord.

Gelijkspel bij FC Utrecht en NEC

FC Utrecht en NEC speelden in de derde wedstrijd zondag met 1-1 gelijk. De Domstedelingen kwamen vlak voor rust met 1-0 voor via Nacer Barazite. Het meest memorabele moment van de middag kwam echter op naam van NEC-invaller Ferdi Kadioglu.

Twitter avatar OptaJohan OptaJohan 17 - Ferdi Kadioglu is @NEC_Nijmegen‘s youngest goal scorer in Eredivisie history (17 years, 23 days). Prodigy.

De speler scoorde de gelijkmaker in de tweede helft en was met zijn 17 jaar en 23 dagen de jongste doelpuntenmaker uit de Nijmeegse voetbalgeschiedenis. Van veraf wist hij de 1-1 binnen te schieten.

Vanmiddag wordt nog één andere wedstrijd gespeeld: ADO Den Haag-AZ om 16.45 uur.