Nog geen harde deal Opec

Olieproductie

De Opec en andere olielanden hebben afgelopen weekend enkel afgesproken dat ze blijven praten. Meer zat er niet in.

Olieplatform in de Perzische Golf.
Olieplatform in de Perzische Golf. Foto Reuters

De vergadering van de Opec heeft dit weekeinde geen concrete afspraken opgeleverd. De club van olieproducerende landen was afgelopen zaterdag bijeen met een aantal non-Opecleden, zoals Brazilië, Mexico, Oman en Rusland, om te praten over productieplannen. De productie van ruwe olie moet aan banden gelegd worden om de prijs per vat structureel naar een hoger niveau te tillen.

Maar veel meer dan de belofte dat de olielanden met elkaar in gesprek blijven, hebben de achttien uur vergaderen in Wenen niet gebracht, schrijft financieel persbureau Bloomberg. De landen hebben alleen afgesproken dat ze nog een keer verder praten in aanloop naar de grote jaarvergadering van de Opec, op 30 november in Wenen.

Lees ook: Niemand wil aan de kraan draaien

Tijdens die vergadering moeten afspraken gemaakt worden over olieproductie. De olieprijs is sinds halverwege 2014 hard gedaald doordat er veel olie op de markt gebracht werd door zowel Opec-landen als door de Verenigde Staten en Rusland, die geen lid zijn van het kartel. De Opec heeft het voornemen de olieproductie terug te brengen met ongeveer 1 miljoen vaten per dag, naar maximaal 33 miljoen vaten per dag.

Het is echter nog zeer de vraag of de Opec daarin zal slagen. Om echt verschil te maken, heeft de Opec namelijk ook de medewerking van niet-leden nodig. Dat blijkt moeilijk, iedereen kijkt naar elkaar. En ook Opec-leden werken niet allemaal mee, zoals Iran, Irak, Libië en Nigeria.

De markt lijkt er vooralsnog weinig vertrouwen in te hebben: de koers van een vat ruwe Noordzeeolie heeft moeite zich stevig te handhaven boven de 50 dollar.

Dat is overigens al wel een ruim hogere prijs dan begin dit jaar, toen een vat 27 dollar kostte. Olielanden als Saoedi-Arabië en Rusland bleven op normaal niveau produceren, om hun staatskas te spekken.

Als gevolg van de aanhoudend lage prijs hebben oliebedrijven als Shell, Total en BP fors in de kosten moeten snijden en honderden miljarden aan investeringen geschrapt. Ook gingen er al meer dan 140.000 banen verloren bij dienstverleners in de oliebranche als Halliburton en Schlumberger.