Nederland wint opnieuw EK korfbal

In een eenzijdige finale werd België met 27-14 verslagen. Oranje verloor nog nooit de Europese titel sinds die in 1998 werd geïntroduceerd.

Aanvoerder Tim Bakker op archiefbeeld. De international nam zondag na de gewonnen finale afscheid van Oranje.
Aanvoerder Tim Bakker op archiefbeeld. De international nam zondag na de gewonnen finale afscheid van Oranje. Foto Rick Nederstigt/ ANP

Het Nederlandse korfbalteam is zondag voor de zesde keer op rij Europees Kampioen geworden. De ploeg die al jarenlang deze sport domineert versloeg in de finale België. In Dordrecht werd het 27-14.

Bij rust had het team van Wim Scholtmeijer al een beslissend gat geslagen met een tussenstand van 14-5. In de tweede helft wist Oranje die voorsprong geleidelijk aan uit te breiden. De wedstrijd was de laatste voor aanvoerder Tim Bakker, die zondag na 11,5 jaar afscheid nam als international. Dat geldt ook voor Friso Boode.

Dominantie Nederland

Nederland won vanaf 1998, toen het eerste EK werd georganiseerd, telkens de Europese titel. Behalve in 2002, toen Tsjechië tot de eindstrijd reikte, was België daarin steeds de tegenstander. Sinds 2014 wordt het toernooi om de twee jaar georganiseerd.

De derde plaats dit jaar was voor Catalonië, dat Portugal met 16-12 versloeg in de strijd om de derde plaats. Het team pakte daarmee een historische medaille: nog nooit won Catalonië, de enige regio in Spanje waar de sport beoefend wordt, een plak op het EK.

Lees ook: Korfballende pakketbezorger maakt Catalonië trots