Nacht van NRC

Diederik Samsom: winst PvdA in 2012 was onverdiend groot

Lodewijk Asscher is een moeilijker tegenstander voor PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom dan VVD-leider en premier Mark Rutte. De strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA die komende weken gaat spelen, noemde Samsom zaterdagavond op de Nacht van NRC „een stuk ingewikkelder” dan het scenario dat hij straks weer tegenover Rutte zou staan in de campagne. „Lodewijk en ik hebben de afgelopen vier jaar op een vertrouwensbasis van 200 procent gewerkt. En dan staan we nu naast en ook een beetje tegenover elkaar.”

Programmamaker Coen Verbraak vroeg Samsom zaterdag in De Doelen in Rotterdam naar het grote contrast tussen zijn positie nu en vier jaar geleden. In september 2012 won de PvdA veel méér zetels dan verwacht.

Die winst was „onverdiend groot”, zei Samsom. Hij kreeg zeker twaalf van de 38 zetels „te leen” van kiezers die wilden dat niet de VVD maar de PvdA de grootste zou worden.

Gevraagd naar linkse samenwerking zei Samsom stellig dat de PvdA en GroenLinks een „gezamenlijke toekomst” hebben – als het nu niet onder leiderschap van Jesse Klaver is, dan wel op een later tijdstip.