Maandag “mogelijk hinder” door actie op Amsterdam CS

De NS kan zondag niet inschatten wat dit precies zal betekenen voor de reizigers, maar er zullen “hier en daar treinen uitvallen”.

Reizigers stappen op de trein op Rotterdam Centraal. Beeld ter illustratie
Reizigers stappen op de trein op Rotterdam Centraal. Beeld ter illustratie Foto Robin Utrecht / ANP

Treinforenzen die maandag via Amsterdam Centraal reizen, ondervinden “mogelijk hinder” van een zogenoemde werkonderbreking van machinisten en conducteurs. In de spits, van 17.00 tot 19.00 uur, vindt een groot werkoverleg plaats. De NS kan zondag niet inschatten wat dit precies zal betekenen voor de reizigers, maar er zullen “hier en daar treinen uitvallen”.

Ook andere plekken in het land zullen hoogstwaarschijnlijk overlast ervaren: een uitgevallen of vertraagde trein heeft direct effect op andere trajecten. “Het is nog onduidelijk hoe veel conducteurs en machinisten aan de actie mee doen. Het kan zijn dat het personeel buiten werktijd meedoen aan het overleg, waardoor de reiziger weinig hinder ondervindt”, aldus een woordvoerder van het spoorbedrijf tegenover NRC. “We houden de vinger aan de pols.” Een zegsman van de machinisten verwacht een grote opkomst van “collega’s uit het hele land”, meldt het ANP.

Twitter avatar NS_online NS online Mogelijk maandag hinder rond A’dam in avondspits ivm overleg/werkonderbreking door deel NS’ers. Kijk vr uw reis op ns.nl of reisplanner app.

Onvrede om rondje om de kerk

Bij het ‘groot werkoverleg’ spreekt het spoorpersoneel met elkaar over hun onvrede over het werk. De onderbreking wordt georganiseerd omdat het personeel vreest dat de variatie in diensten afneemt met de nieuwe dienstregeling die op 11 december ingaat. Machinisten en conducteurs vrezen dat ze vaste routes moeten rijden, het ‘rondje om de kerk’.

Vakbond FNV Spoor, dat volgens ANP weet heeft van de actie, was zondag niet bereikbaar voor commentaar. Tegenover het persbureau zegt de vakbond dat het niet de organisator is van het overleg, maar dat dit vanuit het personeel komt. Spoorvakbond VVMC weet niets over een actie, aldus ANP.

Een maand geleden hield FNV Spoor een actie voor het behoud van de tweede conducteur op de dubbeldekstrein type DDZ6. Toen ging het om een “publieksvriendelijke actie” waarbij conducteurs geen kaartjes controleerden en steunbetuigingen verzamelden. De NS stelde dat dat type trein het enige type is dat nog met twee conducteurs rijdt.

Lees ook over een eerdere actie: Deel conducteurs controleert maandag geen kaartjes