Italië opnieuw getroffen door zware aardbeving

Na de beving met een kracht van tussen de 6,6 en 7,1 op de schaal van Richter zijn er nog geen doden gemeld. Wel zijn er een aantal gewonden.

Een straat vol met puin in het Italiaanse stadje Norcia, na de zware aardbeving van zondagochtend.
Een straat vol met puin in het Italiaanse stadje Norcia, na de zware aardbeving van zondagochtend. Foto Sky Italia/AP

Italië is opnieuw getroffen door een aardbeving. Na een week waarin het midden van het land al twee keer werd getroffen door bevingen, werd er zondagochtend een beving gemeten met een kracht van tussen de 6,5 en 6,6 op de schaal van Richter.

Twitter avatar LastQuake EMSC Felt #earthquake M6.5 strikes 125 km NE of #Roma (#Italy) 16 min ago. Please report to: https://t.co/9BamCFTlWs https://t.co/LYdKLycWzo

Het epicentrum van de beving, die op zo’n 108 kilometer diepte plaatsvond rond 07.40 uur, ligt zo’n 68 kilometer ten zuidoosten van Perugia en zo’n 132 ten noordoosten van Rome. Het Amerikaanse Centrum voor Geologisch Onderzoek (USGS) spreekt van een kracht van 6,6, het Europese Seismologisch Centrum (EMSC) spreekt van een beving van 6,5 op de schaal van Richter. Daarmee zou het de zwaarste aardbeving in Italië sinds 1980 zijn, aldus het EMSC.

Volgens de Italiaanse autoriteiten zijn er verschillende gebouwen ingestort als gevolg van de nieuwe aardbeving, schrijft Reuters. Ook het EMSC noemt het waarschijnlijk dat er gebouwen zijn ingestort door de beving. Er zijn nog geen meldingen geweest van dodelijke slachtoffers, zo’n twee uur na de beving. Wel zijn er ten minste twintig gewonden gevallen. Eén van hen zou in kritieke toestand verkeren.

Verder wordt er melding gemaakt van een aantal naschokken, met een kracht van tussen de 4,0 en 5,0 op de schaal van Richter.

Twitter avatar LastQuake EMSC A strong #earthquake skook #Central #Italy 17 min ago. Close to #Visso. Likely to have brought down some buildings

De scholen in Rome blijven maandag uit voorzorg dicht. De schokken van de aardbeving in Midden-Italië waren in de hoofdstad te voelen. De burgemeester van Rome, Virginia Raggi, liet via Facebook weten dat er geen ernstige schade is aangericht, maar dat de scholen uit voorzorg toch geïnspecteerd worden door deskundigen. Ook een aantal kerken en openbare gebouwen hield zondag de deuren gesloten vanwege een inspectie.

Macerata

Afgelopen woensdag werd Italië ook al getroffen door twee aardbevingen. Een eerste beving met een kracht van 5,4 op de schaal van Richter werd gevolgd door een naschok met een kracht van 6,4. Ook toen lag het epicentrum in de provincie Macerata, ten oosten van Perugia. Er vielen geen dodelijke slachtoffers, enkele tientallen mensen raakten lichtgewond. Wel was er sprake van zware materiële schade.

In augustus vielen bij een zware aardbeving in Amatrice bijna driehonderd doden. Het dorp en omliggende plaatsjes werden verwoest.