Reportage

Heerenveen krioelt, swingt en draait

Feyenoord-SC Heerenveen

Het was genieten in de Kuip: on-Hollands hoog niveau tussen het degelijke en compacte Feyenoord en het fijnbesnaarde Heerenveen.

Foto ANP

Tegen half vijf zondagmiddag vallen ze neer, links en rechts, rond de middenlijn. Handen voor de ogen, op zijn ze. De één heeft kramp, de ander kan nauwelijks meer lopen. Gesloopt na een wedstrijd op on-Hollands hoog niveau. Feyenoord tegen sc Heerenveen, de koploper tegen de nummer vier, bij vlagen heeft het veel weg van Premier League-voetbal met bijbehorend hoog tempo, rushes, acties, mooie goals.

Stijn Schaars, het gezicht van dit Heerenveen, de kapitein op het middenveld, hij bepaalt het ritme, overal zie je hem. Opgeleefd op zijn 32sta na blessureleed en een rol op het tweede plan bij PSV. „Dit was tot nu toe de zwaarste wedstrijd van het seizoen, fysiek gezien”, zegt de aanvoerder. „Er waren zoveel schakelmomenten, je moet zoveel power leveren.”

Heerenveen, het is een wervelend ensemble, de surprise van de eredivisie tot nu toe. Onbevangen, met korte combinaties, driehoekjes. Het krioelt, het swingt, het draait. 2-2 in de Kuip, daar waar Ajax zich vorige week nog verstopte. Heerenveen opereert brutaal, durft achterin ruimtes weg te geven, zet de thuisploeg klem. En slaat de eerste scheurtjes in het beton van het ongeslagen Feyenoord – door het gelijkspel slinkt de voorsprong op achtervolger Ajax tot drie punten.

Degelijk versus flair

Het is genieten, met dit schouwspel, met de najaarszon er vol op. Het is een treffen tussen twee scholen. Het degelijke, compacte Feyenoord tegen de flair en fijnbesnaarde van Heerenveen. In een tijd dat er bij verschillende clubs een nieuw soort realisme is waar te nemen – meer gericht op verdedigen en resultaat, minder op schoonheid – kiest Heerenveen-coach Jurgen Streppel tegen de stroom in voor offensief, attractief spel. „Laten we alsjeblieft gewoon blijven aanvallen!”, verwoordt hij het in weekblad Voetbal International. „Dat is waar onze kracht ligt.”

Dat betekent in zijn visie: vroegtijdig druk zetten, met veel ruimte in de rug van de eigen verdediging, aanvallen via de flanken met echte buitenspelers. Hollandser, of inmiddels oud-Hollandser, kan het niet. De strategie slaagt, ook uit tegen de koploper. Het kenmerkt de bravoure van Streppel. Feyenoord weet zich lang geen raad met de indringer op eigen helft. Heerenveen heeft 51 procent balbezit, het is voor het eerst sinds november 2015 dat Feyenoord in de eredivisie minder balbezit heeft dan de opponent, zo meldt Opta Sports.

„Ik wil niet arrogant klinken, maar we hebben gewoon een goed elftal.” De donkerbruine ogen van Heerenveen-spits Reza Ghoochannejhad (29), maker van de 0-1, lichten op. Hij herhaalt het een keer of vijf: dit succes is geen toeval. Technische, snelle aanvaller, frontman van deze Heerenveen-formatie. Na zeven jaar en vele omzwervingen keerde de Iraanse Nederlander afgelopen zomer terug bij Heerenveen. Met dank aan de volharding van Streppel.

Hij probeerde Ghoochannejhad al in de zomer van 2015 aan te trekken, toen hij nog coach was bij Willem II. Dat ging niet door vanwege een blessure. „Hij was mij niet vergeten.” Eind vorig seizoen kwam Streppel voor een gesprek naar Londen, waar Ghoochannejhad bij Charlton Athletic speelde. Hij had andere opties, er was interesse uit het Midden-Oosten en Rusland en hij kon bijtekenen bij Charlton. „Maar ik was moe van het Engelse voetbal, vooral van Championship (tweede niveau), dat was niks voor mij. Heel veel lange ballen en vechtvoetbal.”

Hij wilde weer „genieten van het spelletje”. Hij bedoelt: „Op een Nederlandse manier spelen, technisch.” Precies zoals Streppel het wil. De klik was er, de coach kreeg hem terug naar Friesland. Ghoochannejhad: „De manier hoe wij nu spelen, daar hebben we heel lang op getraind. Wij zijn als een van de eerste ploegen begonnen met de voorbereiding. Streppel wilde veel tijd om het erin te krijgen.”

Ghoochannejhad was bijna verloren gegaan voor het profvoetbal. In 2009 leverde hij zijn contract in bij Heerenveen – hij brak maar niet door – en richtte hij zich op een studie rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. „Naast het voetbal heb ik ook veel interesses.” Lang duurde de studie niet. „Dat heb ik twee maanden gedaan.”

Domineren en controleren

Hij had goed contact met Marc Overmars, toen hoofd technische zaken bij Go Ahead Eagles. Die blies zijn loopbaan nieuw leven in. Hij ging op amateurbasis in Deventer spelen. „Dat ging zo goed, toen kwamen de clubs.” Eerst Cambuur, toen buitenlandse en met Iran haalde hij het WK van 2014.

Ze willen domineren en controleren met Heerenveen, zegt Ghoochannejhad. Is dit het beste elftal waar hij in tijden in heeft gespeeld? „Absoluut, zonder twijfel.” In België, bij Sint-Truidense en Standard Luik, speelde hij ook in goede teams. „Maar dat was anders. Hier geniet ik meer van. Het gaat op de Nederlandse manier, geen lange ballen, op balbezit. Er zit een gedachte achter, althans dat proberen we.”

De laatste jaren was het bestuurlijk onrustig bij Heerenveen, prestaties vielen tegen. „Wij maken dat negativisme ongedaan”, zegt Ghoochannejhad. Mensen zijn weer positief in de stad. Iedereen wil er weer bij horen.”