FBI openbaarde nieuw onderzoek naar e-mails Clinton tegen advies Justitie in

Het Amerikaanse ministerie van Justitie raadde het openbaren van het nieuwe onderzoek naar de e-mails af omdat het in strijd zou zijn met beleid.

Foto Adrees Latif/Reuters

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de dag voordat de FBI bekendmaakte opnieuw e-mails van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton te onderzoeken FBI-directeur James Comey sterk afgeraden de nieuwe stap in het onderzoek te openbaren.

De New York Times schrijft op basis van overheidsfunctionarissen dat volgens Justitie het openbaar maken van de e-mails breekt met het beleid van het departement in aanloop naar de verkiezingen niets te doen dat van invloed kan zijn op de uitkomst ervan. Het ministerie heeft Comey niet verboden het nieuws bekend te maken, maar zou er verder alles aan gedaan hebben om hem op andere ideeën te brengen.

FBI-directeur Comey stuurde vrijdag een brief naar het Amerikaanse Congres waarin hij schreef dat de FBI nieuwe e-mails onderzoekt in verband met ‘een ongerelateerde zaak’. Ook schreef hij dat er nog onderzocht werd of de e-mails van belang waren. De mails zouden naar boven zijn gekomen in een een FBI-onderzoek naar de omstreden Democratische politicus Anthony Weiner, die in scheiding ligt met een belangrijke adviseur van Clinton, Huma Abedin.

Lees ook: FBI kijkt tot vreugde van Trump naar e-mails Clinton

Clinton opent aanval op FBI

Clinton riep de FBI vrijdag op alle nieuwe informatie over de e-mails openbaar te maken. De Democratische presidentskandidate ging zaterdag bij een campagnebijeenkomst in Florida een stapje verder en noemde het “raar, zonder precedent en zeer verontrustend” dat de FBI dit naar buiten bracht “met zo weinig informatie vlak voor een verkiezing.” Eerder noemde haar campagneleider John Podesta de brief van Comey “insinuerend”.

Tekst loopt door onder video:

De Republikein Comey, die sinds de onthulling flink onder vuur ligt, zei zelf in een interne mail aan FBI-collega’s te begrijpen dat er een grote kans bestaat dat hij “verkeerd begrepen wordt”, maar dat hij de informatie te gevoelig vond om pas na de verkiezingen naar buiten te houden. Intussen beschuldigt de Republikeinse kandidaat Donald Trump het ministerie van Justitie ervan er alles aan te doen om Clinton te beschermen, aldus AP. Vrijdag noemde Trump het schandaal rondom de e-mails van Clinton “groter dan Watergate”.