EU en Canada ondertekenen CETA

De bedoeling is dat een deel van het verdrag al begin 2017 in werking treedt.

De Europese leiders Donald Tusk en Jean-Claude Juncker met de Canadese premier Justin Trudeau.
De Europese leiders Donald Tusk en Jean-Claude Juncker met de Canadese premier Justin Trudeau. Foto John Thys/AFP

De Canadese premier Justin Trudeau en de EU-leiders Jean-Claude Juncker en Donald Tusk hebben zondag in Brussel hun handtekening onder het CETA-handelsverdrag gezet. De bedoeling is dat een deel van het verdrag al begin 2017 in werking treedt, wanneer de meeste importtarieven zullen vervallen.

Dat zal gebeuren nadat het Europees Parlement volgens verwachting zal instemmen met het akkoord. Voordat het verdrag volledig in werking kan treden moeten ook alle nationale parlementen van de 28 lidstaten van de EU het verdrag nog ratificeren. Ongeveer 60 procent van alle Europese nationale en regionale parlementen hebben dat al gedaan, aldus Reuters. In Nederland is een meerderheid van de Tweede Kamer voor ratificatie van CETA.

Lees ook ons vragenstuk over CETA: Wat is er met de Walen afgesproken? En nog 14 vragen over CETA

Het handelsverdrag met Canada kende na een onderhandelingsperiode van zeven jaar een moeizame slotfase. Het Belgische gewest Wallonië weigerde vorige week in te stemmen met het verdrag, onder meer vanwege angst voor oneerlijke concurrentie en onvrede over een arbitrageregeling die in het voordeel van multinationals zou werken. Daarop verliet de Canadese delegatie gedesillusioneerd de onderhandelingen in de Belgische hoofdstad Brussel.

Aanvullende documenten

Nadat de Waalse deelregering voldoende zekerheid was geboden door de Belgische premier Michel, en er twee aanvullende documenten aan CETA werden toegevoegd, gingen de Walen echter alsnog overstag. Daardoor kon ook België als laatste EU-lidstaat groen licht geven voor de ondertekening en zette de Belgische minister van Buitenlandse zaken Didier Reynders zaterdag zijn handtekening.

Lees ook: Wat hebben de Walen precies gewonnen?

De Canadese premier Trudeau was zondagmorgen speciaal naar Brussel gevlogen om het verdrag te ondertekenen. Het officiële ondertekeningsmoment stond eigenlijk afgelopen donderdag gepland, maar die top moest worden uitgesteld door de halsstarrige houding van de Walen. Zondagochtend kon Trudeau dan toch het vliegtuig pakken, al ging dat wel gepaard met enige vertraging vanwege mechanische problemen met het Canadese regeringsvliegtuig.

Lees ook: EU opgelucht én geschokt na fiat Walen