Elisabeth Leijnse wint Libris Geschiedenis Prijs

Cécile en Elsa, strijdbare freules is een dubbelbiografie over de feministische zussen Cécile en Elsa de Jong van Beek en Donk.

Cécile, uitgedost als Mexicaanse, met op de stoel haar zuster Elsa, januari 1894.
Cécile, uitgedost als Mexicaanse, met op de stoel haar zuster Elsa, januari 1894. Foto Rijksmuseum Amsterdam/Collectie Diepenbrock

De Libris Geschiedenis Prijs 2016 is gewonnen door Elisabeth Leijnse met haar boek Cécile en Elsa, strijdbare freules. Dat werd in het VPRO-radioprogramma OVT zojuist bekend gemaakt. Het is dit jaar de tiende keer dat de prijs wordt uitgereikt aan het beste historische publieksboek. Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

Cécile en Elsa, strijdbare freules is een dubbelbiografie over de feministische zussen Cécile en Elsa de Jong van Beek en Donk. In de negentiende eeuw stonden zij aan de basis van belangrijke mijlpalen in de vrouwenemancipatie in Nederland. Het boek kreeg van NRC-recensente Ileen Montijn eerder dit jaar een lovende kritiek. Dat Leijnse koos voor een dubbelbiografie is volgens Montijn een verrijking. Ook noemde zij het boek “weldadig goed geschreven”.

Het boek had ongetwijfeld twee of drie keer zo dik kunnen zijn, maar Leijnse verveelt haar lezers niet met duizenden oninteressante details. Zij houdt de vaart erin: zelfs een enkele literair-historische uitweiding, zoals een polemiek tegen Elsbeth Etty die in Couperus’ roman Langs lijnen van geleidelijkheid een portret van Cécile Goekoop meent te zien, is naar de noten verbannen.
Het resultaat is een boek dat niet alleen serieus is, maar ook weldadig goed geschreven.

Lees ook: Recensie: Feminist dankzij de literatuur

Leijnse is als hoogleraar letterkunde aan de universiteit van Namen verbonden. Eerder dit jaar won ze voor haar boek ook al de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2016.

Er dongen dit jaar 324 boeken mee naar de prijs. Andere genomineerden op de shortlist waren Machiel Bosman, Philip Dröge, Lodewijk Petram en Annejet van der Zijl.