D66-leider Pechtold wil nu wel eens de baas zijn

D66-congres

D66 richt zich bij de komende verkiezingen op de ‘zwijgende meerderheid’. Die groep is hopelijk zo groot dat D66 straks de premier kan leveren.

Alexander Pechtold spreekt tijdens het congres van D66 in de Amsterdamse Rai. Foto ANP / Bart Maat

D66 gaat zich in de komende verkiezingscampagne richten op de zwijgende meerderheid. Aan het slot van het tweedaagse jubileumcongres van de Democraten in de Amsterdamse Rai zei partijleider Alexander Pechtold te gaan voor de weg „waar de zwijgende meerderheid, waar gewone redelijke Nederlanders zich het meeste thuis voelen’’.

Die weg wil hij „zo breed mogelijk’’ maken, waardoor hij mogelijk zelf premier kan worden. Het is volgens hem tijd voor „een echte liberaal’’ in het Torentje. „Een sociaal-liberaal’’ waarmee de D66-leider op zichzelf doelde. Hij ziet het als zijn opdracht opnieuw te laten zien dat macht niet vanzelfsprekend is. Premier Rutte rekent zich volgens Pechtold ten onrechte rijk door te denken dat hij na de verkiezingen een derde kabinet kan gaan leiden.

Zelf kiest Pechtold voor „de alternatieve gulden middenweg’’ waarbij hij weg wil blijven van de bekende tegenstellingen. „Wij huilen niet met links, wij schreeuwen niet met rechts’’, aldus Pechtold voor een zaal met 1.800 D66-leden. Met zijn woorden maakte hij duidelijk dat D66, dat dit weekeinde haar 50-jarig bestaan vierde, de voor de partij kenmerkende middenpositie ten volle wil uitspelen. „Een strijd op links, een strijd op rechts, mensen geloven het wel. De mensen zijn het zat’’, zei Pechtold. Volgens hem willen de kiezers politieke leiders die inspireren.

Lees hier meer over D66: Jarige jojo-partij staat nu stevig

In dit verband uitte hij kritiek op premier Rutte die zich in zijn ogen als premier heeft gereduceerd tot „monteur in een machinekamer’’. Hij verweet Rutte zijn taak te beperken tot het oplossen van problemen. Daarmee „verschraalt’’ de politiek volgens hem „tot een technocratisch ambt’’. Pechtold: „Mensen verwachten toch dat een premier blijft nadenken over wat in de toekomst anders en beter kan’’.

Het congres nam het programma waarmee de partij volgend jaar de verkiezingen in wil gaan zonder al te veel grote wijzigingen aan. Pechtold is al eerder aangewezen als lijsttrekker voor de partij. De rest van de kandidatenlijst wordt in november door de leden vastgesteld.