Recensie

Recensie Muziek

Avonturen tussen vinyl

Voor een popmuzikant op tournee zijn de uren tussen soundcheck en concert het gevaarlijkst. In tourbus of kleedkamer wachten de verlokkingen van drank en drugs om een zee van tijd te overbruggen. Zanger Tim Burgess van Britpopgroep The Charlatans vond de ideale manier om af te kicken van zijn slechte gewoontes. Overal ter wereld ging hij in verloren uren op zoek naar de plaatselijke vinylwinkels om zijn andere verslaving, grammofoonplaten, te voeden. In die winkels trof hij gelijkgestemden, muziekliefhebbers en platenverzamelaars die vaak in waren voor een praatje. Er werd kennis uitgewisseld, er werden sterke verhalen opgedist en Burgess’ verlanglijst werd afgewerkt.

Tim Burgess (49), professioneel popzanger sinds The Charlatans’ debuutalbum Some Friendly (1990), geeft in zijn autobiografie Telling Stories (2012) bloemrijke terugblikken op zijn muziek- en drugsavonturen. Voor zijn tweede boek had hij de werktitel ‘Tim Book Two’ paraat, maar hij vreesde dat zijn leven als afgekickt rockveteraan te saai was geworden om opnieuw zo’n spraakmakend epistel te kunnen schrijven. Hij bedacht een plan om zijn jacht naar vinylschatten een kader te geven. Burgess vroeg aan collega-muzikanten, bevriende kunstenaars en zijn eigen pophelden om hem één grammofoonplaat te noemen die in geen enkele collectie mag ontbreken. Met een als maar groeiende lijst ging hij op zoek, vaak geholpen door de app The Vinyl District die overal ter wereld de goede platenzaken lokaliseert. Paul Weller stuurde hem op pad voor A Love Supreme van John Coltrane. Boy George hield een lofrede op Chelsea Girl van Nico en The Clash’ Mick Jones koos verrassend voor Stardust van Willie Nelson. Filmmaker David Lynch roemt Captain Beefhearts Trout Mask Replica en komiek Noel Fielding koestert Relics van Pink Floyd als een popjuweel. Iggy Pop noemt One Nation Underground van Pearls Before Swine ‘the weirdest record I’ve ever heard’ en gitarist Vini Reilly pleit voor de helende werking van Tsjaikovski’s Zesde Symfonie. Met zijn zoeklijst meldt Burgess zich bij platenzaken en tekent hij anekdotes op over zijn odyssee die hem kennis over obscure artiesten én de dubbel-elpee ABBA Gold oplevert.

Het in losse dagboekstijl geschreven Vinyl Adventures bergt een schat aan verhalen. Onweerstaanbaar noden ze om de platen in kwestie uit de kast te trekken of op zoek te gaan naar een verloren meesterwerk als Colour Green en Sibylle Baier. Burgess sleept je mee in zijn liefde voor muziek in een ode aan de hernieuwde belangstelling voor de grammofoonplaat en de winkels waar ze te vinden zijn.

Lee Brackstone gaat bij Corssing Border op 4/11 in gesprek met Tim Burgess