Autofabriek

‘Tienduizenden banen weg bij Volkswagen door elektrische auto’s’

De overgang naar elektrisch rijden gaat bij de Duitse autoproducent Volkswagen de komende jaren tienduizenden banen kosten. Dat zegt personeelsdirecteur Karlheinz Blessing in gesprek met de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Motoren van elektrische auto’s bevatten veel minder onderdelen dan die van auto’s die op reguliere fossiele brandstoffen rijden. „Dus we hebben voor de productie op de lange termijn minder werknemers nodig.” Er zouden geen gedwongen ontslagen nodig zijn. De banenreductie is haalbaar met natuurlijk verloop. De ondernemingsraad van Volkswagen heeft er bij de fabrikant op aangedrongen maatregelen te nemen om de impact van elektrisch rijden op de werkgelegenheid op te vangen. Volkswagen zou bijvoorbeeld zelf batterijen voor auto’s kunnen gaan produceren in Duitsland. (ANP)