Australië wil bootmigranten levenslang verbannen

De plannen zijn een verdere aanscherping van het reeds strenge Australische asielbeleid.

Kinderen in vluchtelingenkamp op Nauru
Kinderen in vluchtelingenkamp op Nauru Foto: Reuters

Bootmigranten die op de Australische kust aankomen moet levenslang de toegang tot het land ontzegd worden. Dat staat in een nieuw plan dat de Australische overheid zondag bekend maakte. De plannen zijn een verdere aanscherping van het reeds strenge Australische asielbeleid.

Momenteel worden bootmigranten die op de kust van Australië arriveren direct doorgestuurd naar nabijgelegen eiland Nauru of Manus, een eiland dat onderdeel is van Papoea-Nieuw-Guinea. In ruil voor het beheer van de kampen krijgen deze landen ontwikkelingsgeld van Australië.

Volgens het nieuwe plan, waarover komende week gestemd wordt in het Australische parlement, mogen migranten die ooit hebben geprobeerd Australië te bereiken het land vervolgens nooit meer betreden. Ook een bezoek als toerist, voor zaken, of na een huwelijk met een Australiër zou daarmee voor altijd verboden worden. De wet zou met terugwerkende kracht gelden vanaf 19 juli 2013, de dag waarop de voormalig Australische premier Kevin Rudd aankondigde dat iedereen die illegaal in Australië arriveert nooit meer een verblijfsvergunning zou kunnen krijgen. In het nieuwe plan zou dit beleid dus worden uitgebreid tot een permanent verbod op het betreden van het land, ook voor wie inmiddels weer terug in zijn thuisland is.

Volgens de huidige Australische premier Malcolm Turnbull moet de nieuwe wet een duidelijke signaal afgeven, zei hij tegen persbureau AP.

Dit gaat om een machtsstrijd tussen het Australische volk, gerepresenteerd door zijn overheid, en de criminele bendes van mensensmokkelaars. We moeten het dreigingsniveau van hun activiteiten niet onderschatten.

Naar verwachting zullen circa drieduizend mensen die op dit moment in kampen op Manus of Nauru zitten door de nieuwe wet geraakt worden. De Australische minister Peter Dutton lichtte zondag toe dat de nieuwe regels niet zouden gelden voor eenieder die onder de 18 jaar oud was op het moment dat ze in een van de offshore-kampen werden geplaatst. De Australische arbeiderspartij zegt zich nog te beraden over steun aan de nieuwe wet.

Eerder dit jaar kwam het asielbeleid van Australië internationaal onder vuur te liggen. In documenten die naar de Britse krant The Guardian werden gelekt, werd melding gemaakt van veelvuldig misbruik en geweld. Meerdere vluchtelingen staken zichzelf in brand. Een snoeihard rapport VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR verhevigde de druk op de Australische overheid om het asielbeleid aan te passen.

Lees ook: Hoelang kan Australië zijn vluchtelingen nog offshoren?