Australië

Migranten levenslang weren

Bootmigranten die op de Australische kust aankomen moet levenslang de toegang tot het land ontzegd worden. Dat staat in een nieuw plan dat de Australische overheid zondag bekendmaakte. De plannen zijn een verdere aanscherping van het reeds strenge Australische asielbeleid. Momenteel worden bootmigranten die op de kust van Australië arriveren direct doorgestuurd naar een eiland dat onderdeel is van Papoea-Nieuw-Guinea. In ruil voor het beheer van de kampen krijgen het land ontwikkelingsgeld van Australië. Volgens het nieuwe plan, waarover komende week gestemd wordt in het Australische parlement, mogen migranten die ooit hebben geprobeerd Australië te bereiken het land vervolgens nooit meer betreden. Ook een bezoek als toerist, voor zaken, of na een huwelijk met een Australiër zou daarmee voor altijd verboden worden. De wet zou met terugwerkende kracht gelden vanaf 19 juli 2013, de dag waarop de toenmalige premier Kevin Rudd aankondigde dat iedereen die illegaal in Australië arriveert nooit meer een verblijfsvergunning zou kunnen krijgen. In het nieuwe plan zou dit beleid dus worden uitgebreid tot een permanent verbod op het betreden van het land, ook voor wie inmiddels weer terug in zijn thuisland is. Volgens de huidige Australische premier Malcolm Turnbull moet de nieuwe wet een duidelijke signaal afgeven.

Naar verwachting zullen circa drieduizend mensen die op dit moment in kampen op Manus of Nauru zitten door de nieuwe wet geraakt worden. De Australische minister voor Immigratie Peter Dutton lichtte zondag toe dat de nieuwe regels niet zouden gelden voor mensen die jonger waren dan 18 jaar oud op het moment dat ze in een van de ‘offshorekampen’ werden geplaatst. De Australische arbeiderspartij zegt zich nog te beraden over steun aan de nieuwe wet. (NRC)