Recensie

Recensie

Anne Neuteboom ergert zich kleurrijk aan de babyboomers

Neuteboom: „Wij hebben helemaal niet overal een mening over – en zéker niet als je ’t niet effe mag googlen.”

Foto Merlijn Doomernik

Toen ze vorig jaar het Cameretten-festival won, moest Anne Neuteboom prompt aan de tafel bij Pauw komen zitten. En toen moest ze dus ook een mening hebben over alles wat er verder nog ter sprake kwam. Terwijl dat voor haar generatie lang niet eenvoudig is, zegt ze in haar eerste theaterprogramma Weg: „Wij hebben helemaal niet overal een mening over – en zéker niet als je ’t niet effe mag googlen.”

Anne Neuteboom presenteert zichzelf als een millennial , iemand die geboren is tussen 1980 en 2000. En ze plaatst die generatie tegenover de babyboomers die alles denken te weten en die op zijn minst schuldig zijn aan het grote aantal Annes dat in die jaren werd geboren. Allemaal genoemd naar het dochtertje over wie Herman van Veen destijds het liedje Anne zong. Ze laat even horen wat Van Veen toen van zijn Anne verwachtte: „De wereld is niet mooi, maar jij kan haar een beetje mooier kleuren”. Het is dus nogal een opgave waarmee de generatie van haar ouders al die Annes hebben opgezadeld.

Buitengewoon kleurrijke verhalen

Weg gaat over millennials tegen de babyboomers. En die babyboomers kunnen ook de veeleisende klanten zijn, met wie Neuteboom wordt geconfronteerd als ze achter de toonbank in de slagerij staat. Daarover vertelt ze buitengewoon kleurrijke verhalen. Maar iets te vaak eindigt zo’n verhaal met geëxalteerde afschuw – zonder een doordachte frappe waarmee die vorige generatie afdoende op haar nummer wordt gezet.

Lees ook het interview met Anne Neuteboom: Geef millennials wat krediet

Ook bevat dit debuutprogramma, in de regie van Hanneke Braam, nog iets te veel overbodigs. Zoals een nummer waarin ze het aan YouTube ontleende begrip ‘breinorgasme’ illustreert met een zakje Wokkels en een microfoon. En een scène waarin ze haar eigen vlees laat lillen. Pure vulling, zo lijkt het. Waarna haar slotwoord, met de oproep voortaan wat aardiger voor elkaar te zijn, nogal uit de lucht komt vallen.

Expressief tot in haar vingertoppen, dat is Anne Neuteboom wel. Ze zal vermoedelijk in een volgend programma nog veel méér te vertellen hebben.


Bekijk hieronder het optreden van Anne Neuteboom tijdens het Cameretten-festival: