Aardschok

Bhutan niet veilig voor beving

Ook Bhutan kan zich niet meer veilig wanen voor zware aardbevingen. Dat concluderen geologen in een artikel dat binnenkort verschijnt in het tijdschrift Geophysical Research Letters.

Van Bhutan werd gedacht dat het de enige regio in de Himalaya was die de afgelopen vijfhonderd jaar geen grote aardbeving heeft meegemaakt. De Himalaya is tientallen miljoenen jaren geleden ontstaan nadat India tegen Azië botste. Op hun grens vormde zich een komvormige breukzone, zo’n 2.400 kilometer lang. Door gebrekkige seismische gegevens was het idee dat de breukzone bij Bhutan onderbroken is. Maar de geologen voeren nu historische bronnen op waaruit blijkt dat er in 1714 een zware aardbeving in het gebied is geweest. En die is met computermodellen alleen te simuleren als de breukzone ook bij Bhutan doorloopt. (NRC)

    • Marcel aan de Brugh