Roemeense autoriteiten pakken van moord verdachte ex-lid No Surrender op

Vorige week besteedden Bureau Brabant en Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak

Leden van motorclub No Surrender tijdens de uitvaart van hun captain Brian Dalfour, in oktober 2015
Leden van motorclub No Surrender tijdens de uitvaart van hun captain Brian Dalfour, in oktober 2015 Remko de Waal/ANP

De Roemeense autoriteiten hebben het Nederlandse ex-lid van motorclub No Surrender Sooi de C. aangehouden op verdenking van moord. Dat meldt de politie op haar website. De aanhouding vond plaats in Arad, een stad in West-Roemenië.

De 42-jarige Brabander wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij het doodschieten van Hugo van Houten. De 27-jarige man, ook een ex-lid van de motorclub, werd op 17 augustus 2015 dood aangetroffen nabij de vliegbasis in Gilze-Rijen.

Lees ook het stuk dat NRC schreef over wat de moord op Van Houten zegt over criminaliteit in Brabant: Zachte g, harde criminelen

De politie kreeg De C. lange tijd niet te pakken. Er was een Europees opsporingsbevel voor hem uitgevaardigd, maar dat had tot nu toe geen succes. Vorige week vroegen Bureau Brabant en Opsporing Verzocht om tips omtrent de zaak. Het Openbaar Ministerie loofde in de uitzending een beloning uit voor de tip die zou leiden tot de aanhouding. Daar kwamen er negen van binnen. Volgens de politie werd de verdachte uiteindelijk door recherchewerk in samenwerking met de lokale autoriteiten aangehouden.

De uitlevering van De C. aan Nederland wordt in gang gezet.