Rechter straft illegale vuurwerkhandel harder

Ook eist het Openbaar Ministerie steeds vaker onvoorwaardelijke celstraffen.

ANP/Bas Czerwinski

Handelaren in illegaal vuurwerk worden steeds zwaarder bestraft. Dat blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. Veroordeelde handelaren kregen in 2009 en 2010 een voorwaardelijke celstraf van gemiddeld vier maanden of een taakstraf, terwijl in 2014 en 2015 meer dan de helft een onvoorwaardelijke celstraf van gemiddeld een jaar kreeg. Het AD bekeek tientallen vonnissen om tot deze conclusie te komen.

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie verklaart tegen het Algemeen Dagblad dat zij strengere straffen eisen omdat er steeds zwaarder vuurwerk het land binnenkomt. Een handelaar die betrapt wordt met honderd Cobra’s, oftewel zwaar knalvuurwerk, kan al een strafeis van zes maanden cel verwachten.

Volgens het OM zitten er criminele organisaties achter de zware vuurwerkhandel. Illegaal knalvuurwerk zoals de Cobra heeft inmiddels “de kracht van een granaat”, aldus de officier van justitie. Op de handel en het bezit van illegaal vuurwerk staat een maximale gevangenisstraf van zes jaar.