Rajoy wint stemming en kan verder als premier Spanje

Daarmee komt een einde aan de maandenlange politieke impasse in het land

Rajoy in het Spaanse parlement
Rajoy in het Spaanse parlement Daniel Ochoa de Olza/AP

Mariano Rajoy heeft zaterdagavond in Madrid genoeg stemmen gekregen in het Spaanse parlement om door te gaan als premier. Daarmee heeft het land sinds tien maanden weer een regering. Dat meldt persbureau AP.

170 parlementsleden schaarden zich achter de leider van de conservatieve Volkspartij, 111 stemden tegen. Rajoy had in deze tweede ronde slechts meer stemmen voor dan tegen nodig om aan de slag te kunnen met zijn minderheidskabinet. In de eerste ronde afgelopen donderdag lukte het hem niet een meerderheid te krijgen in het 350-leden tellende parlement omdat de socialisten tegen waren. Maar eerder deze week besloten de meesten van hen om in de tweede ronde niet mee te stemmen en daarmee impliciet Rajoy te steunen. Daarna lag de weg open voor de premier.

Lees ook: De to-do-list van de nieuwe Spaanse premier

Vermoedelijk zal Rajoy zondag ingezworen worden door koning Felipe IV. De nieuwe premier gaf na de stemming aan donderdag zijn kabinet te willen presenteren.

Tijdens de stemmingen waren er protesten in Madrid. Enkele honderden demonstranten gingen de straat op om tegen de Volkspartij te demonstreren.