Ook Timmermans doet beroep op oppositie over associatieverdrag

Vrijdag deed Rutte al een “hartekreet” om de impasse op te lossen

Vice-president van de Europese Commissie Frans Timmermans
Vice-president van de Europese Commissie Frans Timmermans Stephanie Lecocq/EPA

Na de emotionele “hartekreet” van Rutte vrijdagmiddag roept ook EU-commissaris Frans Timmermans de oppositie op om alsnog in te stemmen met het associatieverdrag met Oekraïne. Die oproep deed hij zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Volgens Timmermans komt het compromis dat Rutte voorstelt misschien wat laat, maar naar zijn mening dient de oppositie toch haar “verantwoordelijkheid” te nemen. De PvdA’er is het eens met Rutte dat de kwestie groter is dan Nederland en dat de EU geen verdeeldheid moet uitstralen naar Rusland. Ook al is het verdrag in een referendum afgewezen, dat ontslaat het kabinet volgens Timmermans niet van de plicht “om het goede te doen.”

Lees ook: Rutte doet laatste oproep om associatieverdrag te redden

De oppositie dient zich volgens de vice-president van de Commissie uit te spreken, en niet te blijven wijzen naar de EU om met een voorstel te komen. “Zo werkt het hier niet.” Vooral het CDA kreeg er van langs. Timmermans zei dat hij de houding van de partij, die op dit moment fel tegen het verdrag is, “het minst van al” begreep.

In het radioprogramma sprak Timmermans ook zijn steun uit voor Samsom als lijsttrekker van de PvdA. Asscher zou ook een “uitstekende” kandidaat zijn, maar de EU-commissaris zei geen reden te zien om Samsom niet weer het vertrouwen te gunnen.