Medeoprichter Pegida niet welkom op Tenerife

Lutz Bachmann is door het parlement van Tenerife tot ‘persona non grata’ bestempeld.

Lutz Bachmann bij een Pegida-protestmars op de Dag van de Duitse Eenheid.
Lutz Bachmann bij een Pegida-protestmars op de Dag van de Duitse Eenheid. AFP PHOTO / Odd Andersen

Lutz Bachmann, één van de oprichters van Pegida, is ‘persona non grata’ op het Spaanse eiland Tenerife. Dat heeft het parlement van het eiland besloten, melden de Spaanse media. Wat dit precies voor Bachmann betekent is nog onduidelijk. De Duitser verhuisde in mei naar Tenerife.

Vooral de linkse partij Podemos heeft zich ingespannen om Bachmann tot ongewenst persoon te bestempelen. Podemos-woordvoerder Fernando Sabaté haalde hard uit naar de medeoprichter van de van oorsprong Duitse anti-islambeweging. “Deze uitspraak is bedoeld als vaccin, want deze persoon is net een virus”, zei hij tegen de krant La Opinion de Tenerife. “Alsjeblieft: nooit weer racisme en fascisme!”

Niet welkom

Verder noemde Sabate een politieonderzoek dat nog tegen Bachmann loopt, naar aanleiding van een Pegida-protestmars op de Dag van de Duitse Eenheid. Hij zou mogelijk hebben opgeroepen tot haat. In die periode werden in Dresden twee bomaanslagen gepleegd, waaronder een op een moskee.

De andere partijen van het eiland schaarden zich achter Sabaté. Zowel de socialistische minister Miguel Ángel Perez als vice-president Efraín Medina van de Canarische Coalitie spraken zich uit tegen Bachmann. Medina noemde het “verschrikkelijk en triest” dat Bachmann op het eiland woont.

Het gezin Bachmann verliet de Duitse stad Dresden omdat ze zich bedreigd voelden. Er zouden pogingen tot inbraak zijn gedaan in hun woning. Daarom besloot Bachmann een baan aan te nemen op het Spaanse eiland. “Wie kan het nou schelen waar je werkt en je levensonderhoud verdient, zolang je maar met rechte rug achter de zaak staat?” schreef hij op Facebook.