KLM-personeel voert intensiteit protestacties op

De cabinemedewerkers zullen zondag per vlucht twintig minuten het werk onderbreken.

FNV Luchtvaart deelt flyers uit.
FNV Luchtvaart deelt flyers uit. ANP/Koen van Weel

Het cabinepersoneel van KLM gaat op zondag langere werkonderbrekingsacties houden. Ze protesteren tegen plannen om het aantal steward(essen) op intercontinentale vluchten te beperken. Dat maakten FNV Cabine en cabinebond VNC bekend. Tijdens de vorige acties legde het personeel per vlucht het werk tien minuten lang neer. Zondag voeren ze dat op tot twintig minuten.

Werkonderbreking

Deze week hield het personeel van KLM al drie keer werkonderbrekingsacties: op maandag, donderdag en vrijdag. Ruim 60 procent van het cabinepersoneel staakte mee. De cabinebonden verwachten dat komende zondag nog meer medewerkers zullen staken. De actie begint om 05.00 uur en loopt door tot 23.00 uur. FNV Cabine-vertegenwoordiger Zakaria Boufangacha zegt in een verklaring:

“Ons doel is niet om de reizigers te treffen. Zij moeten met een goed gevoel hun reis kunnen beginnen. Helaas wil de directie van KLM deze weg bewandelen, omdat zij niet aan de wensen van hun eigen werknemers tegemoet wil komen. De bal ligt bij hen.”

De nieuwe beleidsmaatregel van KLM gaat zondag in. Het is de bedoeling dat KLM op 40 procent van de vluchten één cabinemedewerker minder inzet. De maatregel is onderdeel van een plan om een jaarlijkse productiviteitsstijging van 4 procent te behalen.

FNV en VNC vinden dat de werkdruk op deze manier te veel stijgt. Dat zou ten koste gaan van de service.

Lees ook: ‘Het KLM-gevoel gaat verloren’

Volgens Zakenreisnieuws heeft operationeel topman René de Groot in een interne videoboodschap gezegd bereid te zijn om over andere oplossingen te praten. Vanwege een lopend geschil over de pensioenen weigeren FNV en VNC om cao-besprekingen te houden met de KLM-directie.