Geen Merkel op aankomend CSU-congres

Op het congres vorig jaar werd Merkel op haar vluchtelingenpolitiek aangevallen. Normaal is de CDU-leider altijd aanwezig bij de zusterpartij.

Angela Merkel op archiefbeeld.
Angela Merkel op archiefbeeld. Foto Fabrizio Bensch / Reuters

Bondskanselier Angela Merkel zal komende vrijdag geen gastspreker zijn op het partijcongres van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU. Dat meldt de Duitse krant Bild. Merkel en CSU-leider Seehofer zouden dat vrijdagavond in een onderling gesprek hebben afgesproken.

Het is opmerkelijk dat Merkel verstek laat gaan, maar niet onbegrijpelijk. Het is gemeengoed dat de leiders van beide partijen aanwezig zijn op elkaars congressen, maar CDU en CSU, die in de Bondsdag één fractie vormen, botsten hard over het vluchtelingenvraagstuk. CSU wil een bovengrens van 200.000 vluchtelingen per jaar die naar Duitsland kunnen komen, maar Merkel weigert die in te stellen.

Op het congres vorig jaar ging Seehofer in het bijzijn van Merkel stevig tekeer tegen haar vluchtelingenbeleid. Dat werd door Merkel opgevat als vernedering.

Tekst gaat verder onder video

De afzegging van Merkel moet volgens onze correspondent Juurd Eijsvoogel niet gezien worden als verdere verwijdering tussen beide partijen. Integendeel:

“Dit maakt onderdeel uit van de oplossing. De relatie is zich aan het herstellen.”

Optreden voor een zaal vol tegenstanders, die hun afkeer kunnen laten blijken, zou het broze vertrouwen wellicht geen goed doen. In december is het partijcongres van de CDU. Of Seehofer daar wel bij aanwezig is, is nog niet bekend.