Clinton: laat FBI alle informatie over e-mails openbaar maken

De presidentskandidate reageerde op het nieuws dat de FBI opnieuw naar e-mails van haar kijkt.

Hillary Clinton in Iowa op vrijdag.
Hillary Clinton in Iowa op vrijdag. Foto Andrew Harnik / AP

Presidentskandidaat Hillary Clinton vindt dat de FBI alle nieuwe informatie die het bureau voorhanden heeft over haar e-mailaffaire openbaar moet maken. Dat meldt persbureau Reuters. Ze reageerde op het nieuws van vrijdag dat de FBI opnieuw naar de affaire kijkt, nadat in juli werd besloten haar niet te vervolgen.

In een brief aan het Congres schrijft FBI-directeur James Comey dat er in een niet-gerelateerd onderzoek e-mails van Clinton zijn opgedoken. De FBI onderzoekt of er vertrouwelijke informatie in die mails staat.

“Het Amerikaanse volk verdient het alle en de volledige feiten te krijgen”, aldus Clinton in een verklaring.

“Ik heb er alle vertrouwen in dat de conclusie die in juli getrokken is niet veranderd wordt.”

Tekst gaat verder onder video

Nalatig

Volgens The New York Times zijn de mails naar boven gekomen in een FBI-onderzoek naar Anthony Weiner. Weiner is een omstreden Democratische politicus die de afgelopen jaren meermalen in het nieuws kwam vanwege online seksueel getinte gesprekken met vrouwen, onder wie een minderjarige. Hij is verwikkeld in een scheiding met Huma Abedin, een van de meest naaste medewerkers van Clinton.

Toen Clinton minister van Buitenlandse Zaken was, verstuurde ze haar e-mails via een privéserver die niet beveiligd was. Geheime overheidsinformatie via privéservers sturen is strafbaar, maar de FBI concludeerde dat Clinton niet vervolgd hoefde te worden. Wel was ze “buitengewoon nalatig” geweest.

Lees ook: Vijf vragen over de e-mailaffaire die Clinton blijft achtervolgen

Campagne

Donald Trump gebruikt de mailaffaire regelmatig om Clinton dwars te zitten tijdens de campagne. Hij vindt dat Clinton de gevangenis in moet. Hij reageerde verheugd na de bekendmaking van Comey van vrijdag. De zaak is volgens hem “groter dan Watergate”.

Comey kwam door zijn beslissing het Congres te schrijven over de nieuwe verwikkeling flink onder vuur te liggen. Wellicht kunnen de onthullingen een rol spelen in de uitkomst van de verkiezingen, die op 8 november gehouden worden. Critici zeggen dat de informatie die nu aan het Congres is overhandigd te vaag van aard is en daarom nog niet gedeeld had moeten worden.