Bob Dylan: ik accepteer de Nobelprijs

Het antwoord van Dylan liet twee weken op zich wachten.

Bob Dylan won dit jaar de Nobelprijs voor de Literatuur.
Bob Dylan won dit jaar de Nobelprijs voor de Literatuur. REUTERS/Ki Price/File photo

De Amerikaanse zanger Bob Dylan zegt dat hij de Nobelprijs voor Literatuur zal accepteren. Dat zei hij in een interview met the TelegraphHij heeft de Zweedse Academie op vrijdag laten weten dat hij het een grote eer vindt om de prijs te mogen ontvangen. Of hij persoonlijk op 10 december in Stockholm aanwezig zal zijn is echter nog niet duidelijk.

Lang wachten

De Zweedse Academie kondigde eerder deze maand aan dat de literatuurprijs naar Dylan zou gaan. Daarop volgde echter geen reactie van de muzikant. Een lid van de Academie noemde hem vervolgens “arrogant”. Op vrijdag kwam Dylan eindelijk met een reactie. Hij zei dat de uitreiking hem “sprakeloos had achtergelaten”. Hij weet nog niet of hij tijdens de Nobelweek in december in Zweden kan zijn om de prijs te ontvangen.

Het interview in the Telegraph gaat verder in op Sara Danius van het Nobelcomité, die Dylans werk gelijkstelde aan dat van Homerus. Daar is Dylan voorzichtig over. “Op een bepaalde manier, misschien”, zegt hij. “Sommige van mijn nummers zijn misschien wel Homerisch, zoals ‘Blind Willie’ en ‘Hurricane’.” Verder heeft hij het over zijn eerste reactie toen bekend werd gemaakt dat hij de prijs zou ontvangen: “fantastisch, ongelofelijk. Wie droomt er van zoiets?” Dylan was ‘verbaasd’ over het circus dat ontstond omdat hij niet meteen reageerde, schrijft the Telegraph.