België zet Marokkaans-Nederlandse imam uit

Nederland zegt niks te kunnen doen tegen de komst van ‘haatprediker’ El Alami Amaouch. België noemt hem “een gif voor onze moslimjongeren”.

Amaouch tijdens een preek.
Amaouch tijdens een preek. Screenshot NOS

De omstreden Marokkaans-Nederlandse imam El Alami Amaouch krijgt dertig dagen de tijd om België te verlaten. Als hij dat niet doet, wordt hij door de Belgische autoriteiten naar Nederland overgebracht, zo schrijft de Belgische krant Het Nieuwsblad. De komende tien jaar mag Amaouch België niet in.

België probeert Amaouch al anderhalf jaar lang het land uit te krijgen, maar hij ging tegen meerdere besluiten in beroep. Vrijdag heeft de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) zijn bezwaren definitief verworpen, waardoor de imam nu de twijfelachtige eer krijgt de eerste zogenoemde haatprediker te zijn die België wordt uitgezet.

Staatssecretaris Theo Francken van Asiel en Migratie noemt Amaouch “een gif voor onze moslimjongeren. Hij verheerlijkt terrorisme.” Amaouch woont in Dison, een dorp in de buurt van Verviers, dat gezien wordt als een belangrijk centrum voor Belgische jihadisten. Veel volgelingen van Amaouch zouden geradicaliseerd zijn.

Tegenover Het Nieuwsblad zegt Francken ook:

“Deze uitspraak is een belangrijk signaal en zal zeker navolging krijgen in Europa, want andere landen zoals Duitsland, Frankrijk en ­Nederland zullen hier een voorbeeld aan nemen.”

Toegang valt niet te weigeren

In een reactie zegt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie door België op de hoogte te zijn gesteld van het besluit: “We bestuderen momenteel het vonnis van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen.”

Tegenhouden dat de man naar Nederland komt kan niet:

“In het algemeen geldt dat Nederlanders de toegang tot Nederland niet kan worden ontzegd. Uiteraard houden we de komst van betrokkene scherp in de gaten.”

Als Amaouch in Nederland ook omstreden uitspraken doet, zal het zogenoemde driesporenbeleid van het ministerie op het gebied van salafisme in werking treden. Eerst zal getracht worden met hem een dialoog aan te gaan, vervolgens wordt hij aangesproken en als dat niet werkt zal er worden gehandhaafd, aldus het ministerie.

Ook zoon geradicaliseerd

Amaouch draagt regelmatig extremistisch gedachtegoed uit. In een preek smeekte hij God de Marokkaanse dichter Ahmed Assid, die kritisch is op de islam, de “tong en benen af te snijden”. Ook is hij volgens de Belgische Staatsveiligheid een bewonderaar van Mohammed Merah, een Algerijn die in 2012 in Toulouse drie kinderen en een volwassene doodde bij een joodse school.

De zoon van Amaouch zit sinds deze zomer vast. In een gebed op straat, dat gefilmd werd en op internet verscheen, riep hij God op “alle gehate christenen” te doden.

Amaouch preekte ook regelmatig in Nederland, onder meer in Helmond in de Al Fadjr-moskee. In februari 2015 zegde de moskee Amaouch af nadat zijn vervloeking van de Marokkaanse dichter naar buiten kwam.