25 doden bij nieuw geweld in CAR

De laatste tijd laait het geweld tussen verschillende rebellengroeperingen weer op.

Een voertuig van vredesmissie MINUSCA in hoofdstad Bangui.
Een voertuig van vredesmissie MINUSCA in hoofdstad Bangui. Foto Issouf Sanogo / AFP

Bij geweld tussen verschillende gewapende groeperingen in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) zijn 25 mensen gedood. Dat heeft de VN-vredesmissie in de CAR (MINUSCA) bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

De doden vielen bij verschillende gevechten op donderdag en vrijdag. Bij een hinderlaag in Bambari, in het midden van het land, kwamen zes politieagenten en vier burgers om. Op donderdag vielen er bij gevechten tussen strijders van de voormalige islamitische rebellenbeweging Seleka en christelijke anti-Balaka- troepen vijftien doden. Anti-Balaka-strijders vielen vrijdag ook acht VN-militairen aan, zonder slachtoffers te maken.

In 2013 ontbrandde in alle hevigheid een burgeroorlog toen de christelijke president Francois Bozize door Seleka werd verdreven. Aan het einde van dat jaar werd ook het Seleka-regime verdreven en kwam er een overgangsregering. Troepen van de VN moeten de rust in de CAR bewaren.

Protest

De laatste tijd verergert het geweld echter weer. Twee weken terug kwamen zeker 30 mensen om en raakten er 57 gewond toen voormalig Seleka-rebellen burgers aanvielen met hakmessen.

Begin deze week gingen inwoners van de CAR de straat op om te protesteren tegen de aanwezigheid van VN-troepen, die de veiligheid volgens hen niet kunnen garanderen. VN-troepen raakten daarbij betrokken bij een vuurgevecht met gewapende mannen. Drie mensen werden gedood.