Zuivelprof zegt: drink meer melk

Melk Een Nederlander drinkt per dag een half glas melk. Dat is veel te weinig, zegt de professor in de melkkunde.

©

Toen dr. Zeepaard klein was, moest hij drie glazen melk per dag drinken. En al zijn vriendjes ook. Elke dag weer, want melk is gezond. Frisdrank kreeg hij alleen op verjaardagsfeestjes, en dan één glas.

Hoeveel glazen melk per dag drink jij? Misschien ook wel drie, maar dan drinken je vrienden vast een stuk minder. Want gemiddeld drinkt een Nederlander nog maar 40 liter melk per jaar. Dat is een half glas per dag. Van frisdrank drinkt de Nederlander meer dan een glas per dag, 90 liter per jaar.

Is dat erg? Ja, zegt Toon van Hooij-donk, die als professor in de Zuivelkunde jaren melkproducten heeft onderzocht: „In melk zitten heel veel waardevolle voedingsstoffen, in frisdrank nauwelijks.” Dus toen Toon onlangs stopte als professor, deed hij in zijn afscheidspraatje nog één keer de oproep: drink weer meer melk.

Hoeveel? „Elke dag twee tot drie glazen melk – vol, halfvol, mager, maakt niet uit – of karnemelk. Of eet bakjes yoghurt”, zegt Toon.

In melk zit bijvoorbeeld veel kalk, dat nodig is voor je botten. In melk zitten ook vitamines, die je alleen uit melk of vlees kunt halen, zoals B2 en B12. Zonder B2 kan je huid ontstoken raken. Zonder B12 kun je bloedarmoede krijgen.

Kaas eten helpt, maar er zit minder in. Om kaas te maken wordt namelijk de waterige vloeistof – de wei – uit de melk gehaald. En in de wei zitten bijvoorbeeld de vitamines B2 en B12. „Die worden weer in babyvoeding gestopt”, zegt Toon.

Als jij ook alles wilt binnenkrijgen, zul je melk moeten drinken. Toon: „Drinkyoghurt mag ook, maar dan liefst zonder suiker.”