Wint Rosberg de wereldtitel al bij de grand prix in Mexico?

Formule 1 De Duitse Mercedes-coureur Nico Rosberg kan zondag wereldkampioen worden. Ploeggenoot Lewis Hamilton probeert dat te voorkomen.

Als Lewis Hamilton een berg gaat beklimmen, kiest hij „eerst voor de zwaarste rotsen”, zegt de Formule 1-coureur van Mercedes deze week tegen The Guardian. „Ik houd ervan dingen te doen die moeilijk zijn.”

In die zin is de Brit de juiste man voor de monsteroperatie: zijn Duitse ploeggenoot Nico Rosberg van de wereldtitel afhouden in de drie resterende races. Te beginnen in Mexico-Stad, zondag. Gevolgd door Brazilië en het slotstuk eind november in Abu Dhabi.

Lees ook: Kijken: hoe verteert Verstappen de hoogte en hitte van Mexico?

Het zijn must-wins voor Hamilton, die jaagt op zijn vierde wereldtitel. Motorpech, een stuurfout, een crash – hij kan het zich niet veroorloven. Niet nu, in de beslissende fase van het seizoen.

De stand van zaken is als volgt: Hamilton heeft een achterstand van 26 punten op Rosberg. Per grand prix zijn er voor de winnaar 25 punten en voor de nummer twee 18 punten te verdienen. Zelfs als Hamilton vanaf nu alles wint is hij niet verzekerd van de titel: als Rosberg telkens tweede wordt is dat voor de Duitser ook voldoende voor de eindzege.

2910SPO_NicoLewis

Zondag kan het al beslist worden in Mexico-Stad op het 4,3 kilometer lange circuit Autódromo Hermanos Rodríguez – waar in 1963 de eerste Formule 1-race werd gehouden, de later verongelukte Schotse tweevoudig wereldkampioen Jim Clark won er in zijn Lotus-Climax. Als Rosberg (31) net als vorig jaar zegeviert en Hamilton (31) tiende of lager eindigt, is de Duitser voor het eerst wereldkampioen. Daarmee zou hij in de voetsporen treden van zijn vader Keke, die in 1982 de wereldtitel veroverde.

Maar de scheidslijn is dun. Als Rosberg uitvalt in Mexico en Hamilton wint is de spanning volledig terug in de top van het klassement en wacht een boeiende finale van het seizoen. Met twee teamgenoten die in hun tienerjaren vrienden waren maar door enkele incidenten – zoals hun botsing in juli in Oostenrijk – uit elkaar groeiden en nu elkaars rivalen zijn. Rosberg noemde de rivaliteit met Hamilton „intens” nu het seizoen tot een climax komt. Hij valt in dat gevecht terug op zijn mantra: ronde voor ronde, race voor race.