Weekendtips: Hercules Segers, tweede seizoen Mr. Robot en Halloween

Weekend Wat te doen dit weekend? Het is Halloween, dus geeft NRC wat tips waar je kan gaan griezelen. Ook best griezelig is de dystopische wereld die het tweede seizoen van Mr. Robot schetst.

Het tweede seizoen van Mr Robot is net begonnen op NPO 3. Je kan nu nog inhaken.
Het tweede seizoen van Mr Robot is net begonnen op NPO 3. Je kan nu nog inhaken. Foto USA Network

Expositie: Hercules Segers

Uit verf en drukinkt schiep Hercules Segers een hele wereld. In het Rijksmuseum hangen nu meer etsen (110) en schilderijen (18) van hem dan er ooit eerder bijeengebracht zijn: het hele oeuvre voor zover bekend, behalve één unieke prent uit Wenen die te broos is om te reizen. Tegelijk met het grote overzicht in het Rijks heeft Het Rembrandthuis een tentoonstelling gewijd aan Segers’ invloed op andere kunstenaars. Want zijn ansichtkaarten uit de verbeelding komen al vier eeuwen vooral bij vakgenoten aan, van Rembrandt in de zeventiende eeuw tot Max Ernst in de twintigste.

Hercules Segers. T/m 8 januari 2017 in het Rijksmuseum.

In de ban van Hercules Segers. Rembrandt en de modernen. T/m 8 januari 2017
in Museum Het Rembrandthuis

●●●●

De expositie over Segers heeft zijn eigen trailer, ingesproken door John Malkovich. Heb je niets met kunst? Meer tips onder deze video.

Lees ook: Het ontzaglijke licht dat Hercules Segers was

Halloween: griezelen op locatie

Het is dit weekend Halloween. Eigenlijk natuurlijk een Amerikaans feestje, maar je kan ook griezelen in eigen land. Het wemelt hier namelijk van de spoken. NRC trof ze aan op vijf plekken in Nederland. Je kan ze gaan zoeken dit weekend, als je durft….

Foto AFP

Foto AFP

Lees ook: Het spookt in Nederland: ga griezelen op locatie

Film: Clash

Clash is een adembenemend claustrofobische, politieke actiefilm, de Egyptische inzending voor de Oscars. De film speelt zich af in de zomer van 2013, als het leger president Morsi heeft afgezet en ‘seculiere’ betogers, politie en moslimbroeders een burgeroorlog uitvechten in de straten van Kairo. En hoewel Clash laat zien dat de politie een bus vol arrestanten letterlijk laat stikken in de hitte en een moslimbroeder doodschopt, passeerde hij de censor. Clash is visueel geïnspireerd door Lebanon, die de Israëlische inval van Libanon toont vanuit een tank. In Clash verlaat de camera het busje nooit. De film munt uit in dynamische montage tussen het kleine mensenleed in het busje en het blinde, extreme geweld daarbuiten. Dat is virtuoos verbeeld en maakt Clash tot een bij vlagen verbluffende ervaring.

Clash. Regie: Mohamed Diab. Met: Nelly Karim,
Hani Adel, El Sebaii Mohamed. In: 11 bioscopen
●●●●

De trailer van Clash. Politieke actie niets voor jou? Meer tips onder deze video.

Lees ook: Helse busrit in Egyptisch mijnenveld

Toneel: De Lankmoedigen

Foto Sanne Peper

Foto Sanne Peper

Met De Lankmoedigen voltooit toneelschrijver Joeri Vos zijn visie op de dolgedraaide wereld van nu. Regisseur Eric de Vroedt liet in deel twee, Fresh Young Gods zien hoe de financiële elite zichzelf te gronde richt. Marcus Azzini nam De Onrendabelen voor zijn rekening, over een verwoest gezin. Deel 3 over een mishandelde transgendervrouw, is door Vos zelf geregisseerd: het is boeiend en ontroerend hoe hij en zijn spelers vormgeven aan het verlangen naar lankmoedige aanvaarding van iemand wiens identiteit buiten het geijkte patroon valt.

De Lankmoedigen. Tour t/m 17/12.
Zie: toneelgroepoostpool.nl
●●●●

Lees ook: De Lankmoedigen ontroert en boeit

Serie: Mr. Robot

Blijf je liever thuis dit weekend? Op NPO 3 is afgelopen week het tweede seizoen van Mr. Robot begonnen. De serie over de briljante, maar ook verwarde computernerd Elliot Alderson. Je kan nog inhaken, want de eerste twee afleveringen zijn nog terug te kijken. Onze recensent schreef over Mr. Robot: ‘Ondanks de wetenschap dat niet alles is wat het lijkt te zijn, weten de makers de spanning vast te houden in deze meeslepende, eigenaardige televisieserie.’ We schreven deze week eerder over hoe realistisch deze serie eigenlijk is.

Mr. Robot, seizoen 2
Vanaf 22 oktober iedere zaterdag om middernacht op NPO3
●●●●

De trailer van Mr. Robot. Deze serie niets voor jou? Meer tips onder deze video.

Lees ook: Een hallucinerende, duistere serie

Boek: Juliana. Vorstin in een mannenwereld

2810cul-withuis

In de nieuwe biografie over koningin Juliana zien we hoe deze ongewone koningin, die zo dolgraag gewoon wilde zijn, floreerde toen ze ver weg was van man en moeder. Haar ambities moest ze – toen ze eenmaal koningin was – snel intomen.

Jolande Withuis: Juliana. Vorstin in een mannenwereld.
De Bezige Bij, 864 blz. € 39,99

●●●●

Lees ook de volledige recensie: Van vredesstichter tot ‘gewone’ oma

Expositie: Van Rodin tot Bourgeois

Met ‘Van Rodin tot Bourgeois’ geeft het Haags Gemeentemuseum een overzicht van sculptuur in de twintigste eeuw. Het is een voorbeeldige kunstgeschiedenisles. Een lust voor de kenners, en een goede introductie voor de nieuwsgierigen.

Van Rodin tot Bourgeois. Sculptuur in de 20ste eeuw.
T/m 21 jan in Gemeentemuseum Den Haag.

Lees ook: Hoe sculptuur de ruimte veroverde
Foto Gerrit Schreurs

Paul Thek (1933-1988) Zonder titel. Foto Gerrit Schreurs