‘Water heeft een soort abstracte schoonheid’

Deze en andere waterfoto's van Mischa Keijser zijn tot en met zondag 30 oktober te zien op de Affordable Art Fair te Amsterdam.
Deze en andere waterfoto's van Mischa Keijser zijn tot en met zondag 30 oktober te zien op de Affordable Art Fair te Amsterdam. Foto Mischa Keijser

Het thema van NRC’s Fotowedstrijd voor de maand november is Water. Voor landschapsfotograaf Mischa Keijser een vertrouwd onderwerp. Met name voor zijn serie Maro bevindt hij zich regelmatig aan zee. Of beter gezegd: in zee. “Als je de golven zo close in beeld wilt hebben, kun je ze niet vanaf de kant fotograferen, dan moet je er echt middenin gaan staan.”

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “In het begin dacht ik: kou is iets mentaals, daar moet je je gewoon overheen kunnen zetten. Stond ik in januari in mijn zwembroek in de zee de golven te fotograferen. Maar ik kwam er al vrij snel achter dat dat niet werkte; voor je het weet raak je onderkoeld. Tegenwoordig trek ik een wetsuit aan.”

Abstracte schoonheid

“Water heeft een soort abstracte schoonheid”, vindt Keijser. “Het is spannend om te proberen van zo’n tamelijk leeg onderwerp iets heel bijzonders te maken. En: het is erg fysiek. De zee is krachtig, die gooit je omver. Je wordt kletsnat en ijskoud. Maar als het er dan uiteindelijk op staat, heb je ook echt het gevoel dat je iets hebt gepresteerd.”

Batterijtje leeg

Golven fotograferen is geen sinecure. En niet alleen omdat zeewater erg slecht is voor je camera. Keijser weet er inmiddels alles van. “Sta je net zelf en met al je spullen helemaal ingepakt waterdicht in het water klaar om je eerste foto te nemen, blijkt het batterijtje van je flitser leeg. Moet je alles weer uitpakken, kun je weer opnieuw beginnen.” Of soms ga je in je enthousiasme net iets te ver het water in. “En dan loopt het water dus van bovenaf je pak in. Dat is nat en koud, maar vooral ook heel zwaar. Dan loop je met een enorm anker aan je lijf.”

Windkracht 8

Toch houdt hij zelf het meest van instabiel weer. “Storm, heftige buien, en dan weer volop zon. Grote contrasten met licht en donker, dat maakt het interessant.” Hij kan ook niet wachten tot het straks gaat sneeuwen. “En dan fotograferen in die woeste, bozige zee, midden tussen de golven. Het liefst bij minimaal windkracht 8.” Zo extreem heeft hij het nog nooit gedaan, maar het lijkt hem prachtig. En hij heeft geleerd van eerdere ervaringen. “Er moet iemand mee met een dik, lang touw. Dan weet ik tenminste zeker dat ik weer teruggetakeld kan worden.”

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand november is Water.