Vrijstaat

Bundy-broers vrijgesproken na gewapende bezetting in Oregon

Een rechter in de Amerikaanse staat Oregon heeft op last van de jury zeven anti-overheidsactivisten vrijgesproken die eerder dit jaar met geweld een natuurcentrum bezetten. Onder hen zijn de broers Ryan en Ammon Bundy, die al jaren proberen een gewapende opstand tegen de regering-Obama te ontketenen. De verrassende vrijspraak is een dreun voor Obama’s aanpak van de groeiende groep zogeheten ‘soevereine burgers’.

Na de uitspraak van de rechter reageerden aanhangers van de Bundy-broers buiten het gerechtsgebouw uitzinnig. Voor het gerechtsgebouw in Portland vlogen ze elkaar in de armen. „Dit is een geschenk van God”, zegt John Lamb, een lid van de groep. „De federale overheid weet nu dat wij, het volk, onze rechten kunnen opeisen.”

Begin januari trok een groep van zo’n driehonderd gewapende mannen en vrouwen het stadje Burns in Oregon binnen. Ze hielden een protestmars tegen een gevangenisstraf voor een boer en zijn zoon. De boer had federaal land in brand gestoken. Hierna begon een deel van de groep begon een gewapende bezetting van een wildreservaat, die meer dan veertig dagen zou duren. De groep verklaarde het gebied onafhankelijk, en riep op tot een burgeroorlog. De FBI schoot één militielid dood, zeven leiders werden aangeklaagd.

De Bundy-broers uit Nevada zijn al enkele jaren de voorlopers van de ‘soevereine burgers’. Zij erkennen geen federaal gezag. De Bundy’s lieten een conflict met ambtenaren in 2014 zo uit de hand lopen, dat er een gewapende patstelling ontstond bij hun boerderij. Uiteindelijk trok de FBI zich terug, om te voorkomen dat er doden zouden vallen. Die overwinning heeft volgens terrorisme-expert JJ MacNab gezorgd voor een explosieve groei van het aantal actieve leden naar meer dan honderdduizend.

De Bundy’s en hun vijf handlangers werden aangeklaagd wegens samenzwering tegen federale ambtenaren en illegaal wapenbezit. Aanklagers lieten tientallen vuurwapens zien, en zeiden dat de leden van de groep hun actie zorgvuldig hadden voorbereid. Ammon Bundy zei juist dat sprake was van een spontane actie.

De Bundy-broers worden overigens nog niet vrijgelaten. Ze moeten zich nog verantwoorden voor de confrontatie met de FBI in 2014. Die zaak dient begin volgend jaar.