Volgens Van der Laan is het nu echt ‘paar minuten voor 12’

Drukte

De burgemeester neemt maatregelen tegen de drukte in de stad. Meer handhaving, minder Nutella. „Bewoners staan op de eerste plaats.”

Burgemeester Van der Laan wil extra handhavers gaan inzetten om overlast en drukte tegen te gaan in de binnenstad. Dat zei hij donderdag tijdens een raadsvergadering. Deze extra handhavers zullen opereren vanuit politiebureau Nieuwmarkt en zullen er volgens de burgemeester voor zorgen dat bewoners minder overlast hebben van zakkenrollers en grote groepen toeristen.

Het voorstel van de burgemeester ligt nu bij de raad ter overweging. Eind dit jaar moet duidelijk worden hoe het plan precies vorm krijgt. Dinsdag kondigde burgemeester Van der Laan tijdens de conferentie De Staat van de Stad in de Stadsschouwburg al aan dat de gemeente strenger gaat optreden tegen drukte en overlast in de stad. Volgens hem is het „een paar minuten voor twaalf” voor Amsterdam. Hij benadrukte donderdag dat extra handhaving in de binnenstad nog maar een begin is.

Ook wil hij samen met andere Europese steden de krachten bundelen tegen verhuursite Airbnb, en extra toeristenbelasting voor groepen die zorgen voor overlast. Tevens onderzoekt de gemeente of het juridisch mogelijk is om een deel van de circa honderd nog te vestigen hotels tegen te houden. Daarnaast wil Van der Laan in Den Haag gaan lobbyen voor strengere wetgeving die de komst van nog meer ijs- en Nutellawinkels in de binnenstad moet dwarsbomen. Want „winkels zijn niet alleen een plek om de vreetkick na het blowen te stillen”.

Het is voor het eerst dat Van der Laan zich zo fel uitspreekt over de drukte in de stad. Deze zomer pleitte hij nog voor Airbnb in sociale woningen. De burgemeester blijft ook nu benadrukken dat Amsterdam niet „het kind met het badwater moet weggooien”, en een balans moet vinden tussen toerisme en leefbaarheid.