Volatiliteit is gevaarlijk laag

Beleggers hebben geen overschot aan kapitaal. De totale beurswaarde van alle aandelen die wereldwijd genoteerd staan (60.000 miljard euro) staat op de hoogste stand van 2016. Oorzaak: de centrale banken. Zij hebben ervoor gezorgd dat staatsobligaties, bedrijfsobligaties en sparen niet meer aantrekkelijk zijn. Iedereen kan kiezen tussen óf meer risico nemen óf de financiële doelen loslaten. De meeste mensen kiezen voor meer risico, wat ervoor zorgt dat aandelen maar blijven stijgen. De volatiliteit van beurskoersen is de laagste sinds de financiële crisis. Dit is een gevaarlijke situatie, want hoe lager de volatiliteit, hoe meer risico’s beleggers nemen. Econoom Hyman Minsky heeft aangetoond dat een lage volatiliteit nu leidt tot hoge volatiliteit in de toekomst. Dit omslagpunt staat bekend als het Minsky-moment. Het is daarom verontrustend dat centrale banken alles doen om de volatiliteit uit de markten te krijgen.