VNL wil puntenpaspoort en fors meer geld Defensie

Dat schrijft de partij in het verkiezingsprogramma dat zaterdagmiddag wordt gepresenteerd in Rotterdam.

Jan Roos is lijsttrekker van de politieke partij VoorNederland (VNL).
Jan Roos is lijsttrekker van de politieke partij VoorNederland (VNL). Foto ANP/Bart Maat.

VoorNederland (VNL), de nieuwe partij van ex-GeenStijl-verslaggever Jan Roos, wil een Nederlands ‘puntenpaspoort’ invoeren voor mensen met een dubbele nationaliteit. Wie zo’n paspoort heeft – met tien punten als beginsaldo – en misdrijven pleegt, verliest punten. Bij nul vervalt het identiteitsdocument.

Dat staat in het veertien pagina’s tellende verkiezingsprogramma van VNL dat zaterdagmiddag wordt gepresenteerd op het partijcongres in Rotterdam. De partij, opgericht door ex-PVV’ers die in de Tweede Kamer nu de Groep Bontes/Van Klaveren vormen, wil ook dat op alle snelwegen 130 kilometer per uur kan worden gereden, dat spitsstroken altijd open blijven en de 80-kilometerzones verdwijnen.

Lees meer over VoorNederland en Jan Roos: Jan Roos, het eerste social media-kopstuk in de politiek

Fors meer geld voor defensie, politie

VNL wil ook dat defensie er fors meer geld bij krijgt (5 miljard euro), net als de politie (1 miljard), en de partij vindt dat er één tarief in de inkomstenbelasting moet komen: een zogenoemde vlaktaks van 25 procent. Het geld daarvoor haalt VNL uit het afschaffen van allerlei toeslagen en het stoppen van ontwikkelingssamenwerking – al wordt bij VNL noodhulp níet afgeschaft.

De partij van Jan Roos wil ook dat de Eerste Kamer verdwijnt. VNL schaft ook de provincies af als bestuurslaag, al kunnen ze wat de partij betreft blijven bestaan als “cultureel-geografische entiteiten”. VNL is over de EU veel milder dan de PVV: Nederland moet zich over het lidmaatschap kunnen uitspreken, de partij zelf stelt alvast voor dat de Europese Commissie alleen nog maar wat te zeggen krijgt over economische samenwerking en de interne markt.

Twitter avatar LavieJanRoos Jan Roos VNL komt met puntenpaspoort! Criminelen met dubbele nationaliteit en 10 punten: Paspoort inleveren en vertrekken. https://t.co/Rw55w0HfTn