VNL: Nexitreferendum, 130 rijden én groene energie

VoorNederland (VNL), de nieuwe partij van ex-GeenStijl-verslaggever Jan Roos, wil een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur op alle snelwegen, één tarief in de inkomstenbelasting (een ‘vlaktaks’ van 25 procent) en een ‘puntenpaspoort’ voor mensen met een dubbele nationaliteit: bij misdrijven verliezen ze punten en uiteindelijk het hele document. De partij wil ook dat er fors meer geld gaat naar defensie, justitie en politie.

VNL, opgericht door ex-PVV’ers, komt deze zaterdag in het verkiezingsprogramma met deze rechtse voorstellen. Daarnaast is de partij opvallend milder over de EU dan de PVV. VNL vindt níet dat Nederland er per se uit moet, de kiezers mogen erover beslissen in een referendum.

De partij vindt wel dat het Europees Parlement moet verdwijnen en dat de Europese Commissie alleen nog iets te zeggen moet hebben over economische samenwerking. Uiteindelijk wil VNL een ‘Noord-Europese Aliantie’ en een splitsing van de euro in een noordelijke en zuidelijke variant. Van de partij hoeft Nederland dus niet terug naar de gulden.

Net als de PVV wil VNL stoppen met ontwikkelingssamenwerking. Maar niet met noodhulp. Wat verder opvalt: VNL „streeft naar meer rendabele duurzame energie”, al is de partij tegen windmolensubsidies.

Jan Roos, sinds eind augustus lijsttrekker van VNL, zegt tegen NRC dat hij bij zijn aantreden aan de andere VNL’ers had gevraagd: wat gaan we aan het milieu doen? „Ze begonnen te lachen. Daar hadden ze nooit over nagedacht. Ik heb geld weten vrij te maken voor groene energie en duurzame innovatie.” De partij wil twee miljard besteden aan ‘water, energietransitie en innovatie’.

Roos zegt ook dat zijn partij niet wil bezuinigen op kunst en cultuur.

De Jonge Jaren van Jan Roos pagina 35