Verkiezingsprogramma VNL

Partij Jan Roos opvallend mild voor EU

VoorNederland (VNL), de nieuwe partij van ex-GeenStijl-verslaggever Jan Roos, wil een ‘puntenpaspoort’ voor mensen met dubbele nationaliteit (bij misdrijven raken ze punten kwijt en uiteindelijk het document), een maximumsnelheid van 130 kilometer/uur op alle snelwegen en één tarief in de inkomstenbelasting (‘vlaktaks’ van 25 procent). De partij wil ook fors meer geld voor defensie, justitie en politie. VNL, opgericht door ex-PVV’ers, komt deze zaterdag in het verkiezingsprogramma met deze – verwachte – rechtse voorstellen. Daarnaast is de partij opvallend milder over de EU dan de PVV. VNL vindt níet dat Nederland er per se uit moet, kiezers mogen daarover beslissen in een referendum. De partij wil wel dat het Europarlement verdwijnt en dat de Europese Commissie alleen nog iets te zeggen moet hebben over economische samenwerking. Uiteindelijk wil VNL een ‘Noord-Europese Alliantie’ en een splitsing van de euro in een noordelijke en zuidelijke variant. Van de partij hoeft Nederland dus niet terug naar gulden.

Net als de PVV wil VNL stoppen met ontwikkelingssamenwerking, maar niet met noodhulp. Wat verder opvalt in het programma: VNL „streeft naar meer rendabele duurzame energie”, al is de partij tegen subsidies voor windmolens. Jan Roos, sinds eind augustus lijsttrekker van VNL, zegt tegen NRC dat hij bij zijn aantreden aan de andere VNL’ers had gevraagd: wat gaan we aan het milieu doen? „Ze begonnen te lachen. Daar hadden ze nooit over nagedacht. Ik heb geld weten vrij te maken voor groene energie en duurzame innovatie.” (NRC)

De Jonge Jaren van Jan Roos Weekend pagina 35