Gesloten liveblog

Verkiezingsblog: 24 miljoen stemmen tijdens email-onderzoek FBI

In dit verkiezingsblog leest u het belangrijkste nieuws in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen op 8 november. Ontvang elke dag per e-mail het laatste nieuws en nieuwe artikelen over de verkiezingen met de gratis nieuwsbrief Amerika 2016.

Dit was de dag

We sluiten dit liveblog over de Amerikaanse verkiezingen nu af. We gaan vannacht en morgenochtend hier verder. Na een laatste dag waarin de kandidaten het land door leidt Clinton met gemiddeld 4 procentpunten. Nu de FBI heeft besloten om de Democratische kandidaat niet te vervolgen voor haar emails lijkt haar voorsprong weer te stabiliseren, maar de comfortabele uitloop die ze eerst had is weg. De reden van de FBI om het onderzoek te heropenen blijft nog altijd onduidelijk.

Clinton behoudt voorsprong van 4 procentpunten in laatste polls

In de laatste polls van Reuters/Ipsos en Economist/YouGov voor dinsdagochtend de stembureaus opengaan staat Clinton met 3 tot 4 procentpunten voor op Trump. Bij beiden halen de Democraten 45 procent van de stemmen, en de Republikeinen 41 of 42 procent.

Dat geeft Clinton volgens de poll van Reuters, gehouden onder 15.000 Amerikanen in alle staten, op dit moment een kans van 90 procent om Trump te verslaan. Dat is ongeveer net zo veel als vorige week. Ze zou met deze cijfers 303 kiesmannen winnen, ruim boven de benodigde 270. De kansen van Trump hangen volgens Reuters vooral af van een combinatie van opkomstcijfers onder verschillende groepen. Zo kan hij winnen als witte Republikeinse kiezers relatief meer komen opdagen dan in 2012 en als zwarte Amerikanen dat minder doen.

24 miljoen stemmers tijdens email-onderzoek FBI

Er hebben zo'n 24 miljoen Amerikanen gestemd in de periode dat de FBI voor de tweede keer onderzoek deed naar de emails van Clinton. Dat meldt persbureau AP. Het gaat om de periode van 28 oktober tot en met 6 november.

FBI-directeur James Comey maakte het email-onderzoek bekend op het moment dat vroeg stemmen meestal op een hoogtepunt is. De 24 miljoen stemmen uit de negen dagen die volgden zijn iets meer dan de helft van de tot nu toe uitgebrachte 42,5 miljoen stemmen. Er wordt geschat dat het gaat om ongeveer 18 procent van de uiteindelijke uitgebrachte stemmen. In de hele VS wonen zo'n 320 miljoen mensen.

Waarom de vroege Democratische stemmen in Nevada kunnen wijzen op een fout in de polls

Een opmerkelijke situatie in de westelijke staat Nevada: de polls voorspellen hier een spannende race tussen de Republikeinen en de Democraten, maar onder de stemmen die al zijn uitgebracht hebben de Democraten een voorsprong van 6 procent. En dat is relevant, want in 2012 stemde maar liefst 70 procent van de inwoners van Nevada vroeg. Is de race daar eigenlijk al gelopen? En wat zegt dat over de kwaliteit van de polls in andere staten?

Die vraag wordt behandeld door de site FiveThirtyEight in dit artikel. En ze leggen ook gelijk uit waarom de kwestie-Nevada misschien belangrijker is dan hij op het eerste gezicht lijkt. Want met Trump die het goed doet in de polls in New Hampshire, kan Clinton de staat goed gebruiken om haar firewall te versterken.

Bang voor Trump? Ruil je stem!

Amerikanen die stemmen ruilen met iemand in een andere staat. Het lijkt een vreemd concept. Toch blijken stemruilapps als #NeverTrump aantrekkingskracht te hebben. Inwoners van swing states die op een onafhankelijke kandidaat willen stemmen zoeken contact met Democraten in staten waar de verkiezingsuitslag een uitgemaakte zaak is. De één stemt voor de ander, en vice-versa. Maar waarom?

De oudste vrouwelijke kiezers van de VS

Juliet Bernstein was zeven jaar oud toen vrouwen in de Verenigde Staten voor het eerst hun stem mochten uitbrengen bij de presidentsverkiezingen. Ze ging die dag met haar moeder met paard en wagen naar het stembureau. Nu Bernstein (103) dit jaar voor het eerst op een vrouw kan stemmen, is de keuze dan ook simpel: Clinton.

Bernstein is één van de duizenden vrouwen die nog is geboren in een tijd dat Amerikaanse vrouwen niet mochten stemmen. Op de website iwaited96years.com staan meer dan honderd van hen kort geprofileerd. Niet verwonderlijk dat ze allemaal hun jongere medeburgers oproepen om op dit “historische moment” een vrouw tot president te verkiezen.

De Amerikaanse verkiezingen volgens de losers

De geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars, maar de gegevens over de verliezers raken niet altijd verloren. Daarom besloot ProPublica om verkiezingskaarten te maken die de nadrukleggen op de counties die op de verliezende kandidaat stemden. De eerste kaart komt uit 1828, de laatste uit 2012. Ze vertellen het verhaal van een land dat constant, maar langzaam, in verandering is.

Tegelijkertijd blijven er wetmatigheden. Dat Amerika verdeeld is, bijvoorbeeld. In de beginjaren liep de scheidslijn tussen het noorden en het zuiden. Nu loopt deze grilliger: het draait om het verschil tussen de stad en het platteland. De politieke coalities van de afgelopen jaren blijven ook in 2016 hetzelfde, schrijft de site, want de politieke kaart verandert maar langzaam. Daarom is dit het moment om even terug te kijken.

De resultaten van de presidentsverkiezing van 2016 worden later op de site geplaatst.

Wat zegt de jonge kiezer?

Slechts weinig jongeren gaan morgen naar de stembus omdat ze zich helemaal niet bezig houden met politieke kwesties. Daarom heeft het geen zin om tijdens de campagnevoering aandacht te besteden aan deze groep kiezers. Een vooroordeel, merkt het populaire jongerentijdschrift TeenVogue op.

Vorige week publiceerde TeenVogue de resultaten van het IPSOS-marktonderzoek naar het stemgedrag en de politieke betrokkenheid onder jongeren.

Wie de bal kaatst

Het blad geeft niet alleen een overzicht van de verschillende resultaten, het geeft ook context aan de statistische redeneringen van het onderzoek. TeenVogue weerlegt hiermee het vooroordeel dat jongeren zich niet interesseren voor politiek. Sterker nog, het blad kaatst de bal terug naar de politiek: Zij interesseren zich niet voor jongeren. Jongeren zijn zelfs heel goed op de hoogte van wat er allemaal gebeurt. Al 37 procent heeft vervroegd zijn stem uitgebracht, in totaal stemt 73 procent van jonge kiezers .

Kritiek van de jonge kiezer

De meerderheid van de jongeren voelt zich genegeerd door zowel de politiek als de media. Beiden zijn in hun ogen puur bezig met het behartigen van hun eigen belangen en profiteren als enigen van de scheve economische verhoudingen in het land. Economisch gezien zijn jongeren misschien geen interessante doelgroep, tegelijkertijd dragen politieke besluiten van nu de meeste consequenties voor hun toekomst.

Over wat voor percentages gaat het hier? En met welke politieke onderwerpen houdt deze doelgroep zich bezig? Bekijk het hier in het artikel IPSOS Survey Reveals Where Young People Stand On the 2016 Election

Obstakels overwinnen om te kunnen stemmen

Stemmen is zo makkelijk nog niet in Amerika. Staten verschillen ook van regels over aan welke voorwaarden kiezers moeten voldoen om te mogen stemmen. Wel of geen identiteitskaart nodig, bijvoorbeeld. Die regels kunnen strategisch van groot belang zijn. Vooral Republikeinen blinken uit in het bedenken van nieuwe regels om het groepen die hen in het stemhokje ongunstig gezind zijn zo lastig mogelijk te maken. The New York Times ontwikkelde een spel, in 8-bitsvorm, waarmee je zelf in de rol van een kiezer kruipt en obstakels moet overwinnen: ‘The Voter Suppression Trail’.

Je kunt kiezen uit drie personages: een witte programmeur uit Californië, een latina verpleegster uit Texas of een zwarte verkoper uit Wisconsin. Bij het spelen merk je dat het voor sommige groepen veel makkelijker is een stem uit te brengen.

Screenshot spel The New York Times

Screenshot spel The New York Times

Door verschillende regels zijn in sommige overwegend zwarte buurten veel minder stembureaus dan in witte buurten. Dat ontmoedigt stemmen voor een groep die toch al minder snel geneigd is naar het stembureau te gaan. Of het verplicht laten zien van een identiteitskaart. Volgens de Republikeinen is het bedoeld om stemfraude tegen te gaan. Voor rijke Amerikanen is het vanzelfsprekend dat ze een ID hebben, voor arme mensen uit minderheidsgroepen is het niet te betalen.

Speel hier het spel en lees ook een stuk dat onze redacteur Maartje Somers schreef over de trukendoos om kiezers uit te sluiten

ABC/Washington Post peiling: Clinton 4 procentpunt voor

Hillary Clinton scoort in de laatste peiling van ABC News/Washington Post 47 procent van de stemmen en staat daarmee voor op Donald Trump. Trump zal volgens de peiling waarschijnlijk 43 procent van de stemmen behalen. Vorige week liep Trump korte tijd op kop met een procent meer dan zijn tegenstander. Dit ligt precies in de lijn van het gemiddelde resultaat van de peilingen die ABC/Washington Post sinds juli gehouden heeft, schrijft ABC News.

Gary Johnson zou volgens de peiling 4 procent behalen, net niet genoeg om federale financiering op te strijken voor de Libertarian Party. Green Party-kandidate Jill Stein scoorde 2 procent. Verder zouden 79 procent van de geïnterviewden bereid zijn om het uiteindelijke resultaat van de verkiezing te accepteren.

Deze zogenaamde 'tracking poll' houdt van dag tot dag bij hoe het er voor staat. Dit is de op één na laatste update: de resultaten van de allerlaatste peiling van ABC/Washington Post worden op maandagnacht Nederlandse tijd bekend gemaakt.

Rol van de FBI blijft onduidelijk

De schade die FBI-directeur James Comey presidentskandidaat Hillary Clinton en haar campagne heeft toegebracht lijkt niet in één dag weg te poetsen. Comey maakte zondag bekend dat ook de laatste 650.000 e-mails – gevonden op de laptop van Democraat Anthony Weiner – geen reden bodem om Clinton te vervolgen. Maar de grote voorsprong die ze in de peilingen had voordat het onderzoek naar haar mails werd heropend krijgt Clinton daarmee niet terug.

Onduidelijk is nog altijd waaróm Comey in de laatste dagen voor de verkiezingen het onderzoek plots heropende, schrijft NRC-redacteur Maartje Somers maandag.

“Maar uit verklaringen van anonieme bronnen bij FBI en Justitie in de Amerikaanse pers rijst een beeld op van een machtsstrijd tussen enerzijds de FBI, waarvan een contingent sterk op de hand van Trump zou zijn, en anderzijds openbaar aanklagers ministerie van Justitie.”

Lees de voorpagina van Handelsblad - Rol van de FBI blijft onduidelijk – hier.

NRC legt uit: waarom de VS zo gepolariseerd is

De Amerikaanse presidentsverkiezingen trekken elke vier jaar ongelofelijk veel aandacht vanuit de rest van de wereld. Toch blijven ze veel vragen oproepen. NRC probeert een aantal van deze vragen via explainers te beantwoorden. Zoals: Republikeinen en Democraten groeien steeds verder uit elkaar. Hoe komt dat?

Vragen over de verkiezingen zelf, zoals hoe dat nu zit met die kiesmannen en het first-past-the-post systeem? Daar hebben we het ook over gehad.

Wat stemmen de nieuwe kiezers van vier jaar geleden nu?

Vier jaar geleden koos ze voor Barack Obama, nu gaat haar stem naar Donald Trump. Rafaela Simon werkt als promotiemodel en vindt dat Obama niet heeft gebracht waarop ze had gehoopt. “Toen ik op Obama stemde, stemde ik voor hoop en verandering”, zegt de daarover in NRC. Daarvan is volgens Simon weinig terecht gekomen:

“Wat we hebben gekregen is de ‘wimpification’ [watjes-ering] van Amerika en een enorme raciale kloof.”

Anders dan Simon moet George Gonsalves er niet aan denken dat Trump dinsdagnacht tot president wordt verkozen. De journalist en nieuwslezer stemt via de post vanuit Guyana, waar hij nu woont. Gonsalves had liever Bernie Sanders president zien worden, maar als hij toch moet kiezen, dan maar Clinton.

“Ik ben blij dat ik naar Guyana ben gegaan. Mijn vrienden zeggen dat als Trump president wordt, ze naar Canada verhuizen. Als dat gebeurt blijf ik zeker hier.”

Lees hier of de kiezers die we vier jaar geleden spraken hun partij zijn blijven steunen, of dat ze net als Simon zijn overgestapt.

Waarom stemmen Amerikanen op dinsdag?

Morgen gaan de Amerikanen naar de stembus. Op een dinsdag dus. Maar waarom? Heel handig is het niet de verkiezingen op een gewone werkdag te plannen. Het opkomstpercentage ligt de afgelopen verkiezingen tussen de 50 en 57 procent.

De keuze dateert uit 1845, zo vertelt het komische programma Last Week Tonight in een grappig filmpje. Stemmen op zaterdag en zondag was uit religieuze overwegingen uitgesloten. Het grootste deel van de Amerikanen was boer en leefde op afgelegen plekken. Ze hadden daarom een dag nodig om naar het stembureau te reizen en een dag nodig om weer terug te reizen. Dinsdag was toen de beste optie.

Ook in Nederland stemmen we op een doordeweekse dag: (bijna altijd) op woensdag. Dat heeft ongeveer dezelfde achtergrond. Vrijdag tot en met zondag valt vanwege religieuze redenen af. Maandag valt af omdat de voorbereiding dan in het weekend zou vallen. Waarom dan woensdag, en niet dinsdag of donderdag? Op woensdag zijn de basisscholen vroeg uit, en die doen vaak dienst als stemlocatie. Dan is de belasting voor de scholen het kleinst.

Zo controleert de FBI 650.000 e-mails in acht dagen

Meteen nadat FBI-directeur James Comey zondag bekendmaakte dat het heropende onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton geen aanwijzingen heeft opgeleverd voor strafbare feiten, liet Donald Trump weten de conclusies van het onderzoek te verwerpen. Het zou "onmogelijk" zijn om tienduizenden e-mails in iets meer dan een week tijd te controleren. Hij kreeg bijval op sociale media:

Twitter avatar kincannon_show The Kincannon Show The FBI had 8 days to review the 650,000 emails on Weiner's laptop. There are 691,200 seconds in 8 days. TOTALLY IMPOSSIBLE! #Rigged!

Maar zo moeilijk is dat helemaal niet, stelt techtijdschrift Wired. De FBI hoeft namelijk niet de e-mails één voor één door te lezen, zoals tegenstanders van Clinton beweren. De inlichtingendienst maakt hierbij gebruikt van geavanceerde zoek- en filtermachines. Wired citeert een oud-FBI-medewerker, die zegt dat hij in het verleden dergelijke hoeveelheden data "in veel kortere tijd" heeft gecontroleerd.

In het geval van de e-mails van Clinton zou het zelfs nog eenvoudiger zijn de data te controleren: omdat de bewuste e-mails van de laptop van voormalig politicus Anthony Weiner werden gehaald, kunnen zijn persoonlijke e-mails buiten beschouwing worden gelaten. Ook is het niet nodig de al gecontroleerde mails mee te nemen. Dit scheelt al snel honderdduizenden e-mails.

NSA-klokkenluider Edward Snowden liet weten dat het controleren van duizenden e-mails bepaald geen weken of maanden hoeft te duren:

Twitter avatar jeffjarvis Jeff Jarvis Hey @Snowden, for context, how long would it take the NSA to dedupe 650k emails?
Twitter avatar Snowden Edward Snowden @jeffjarvis Drop non-responsive To:/CC:/BCC:, hash both sets, then subtract those that match. Old laptops could do it in minutes-to-hours.

Enkelen vinden dat FBI-directeur Comey nu moet opstappen, nadat hij eerder al op een ongelukkig moment bekendmaakte het onderzoek naar de e-mails te heropenen:

While You Were Sleeping

Foto Paul Sancya/AP

Trump-aanhangers in Michigan verkleed als Hillary Clinton en Donald Trump. Foto Paul Sancya/AP

Laatste optredens van beide kandidaten
Het is de dag van de laatste eindsprint voor beide kandidaten. Beide kandidaten voegden op het laatst een optreden toe in Michigan en Minnesota omdat het in deze staten het erom gaat spannen wat de uitslag wordt. Clinton zei tijdens haar optreden niets over het nieuws dat er geen onderzoek komt naar haar e-mails die op de laptop van Anthony Weiner zijn gevonden. Trump hamerde erop tegen zijn aanhang dat ook al er komt er geen onderzoek, Clinton blijft corrupt. The New York Times schrijft in een artikel dat achter de schermen er grote onzekerheid is bij Trump over een zege.

CBS mocht bij een optreden van Trump in Michigan voor het eerst langs de publiekstribunes lopen om het enthousiasme te zien van zijn aanhang. Normaal gesproken moet pers in het persvak blijven achter een touwtje, iets dat NRC-correspondent Guus Valk al tijden niet meer doet, schreef hij onlangs in dit artikel.

Ook bij Saturday Night Live was er een laatste optreden van Clinton en Trump:

Beurskoersen omhoog na nieuws e-mails Clinton
Niet alleen Clinton en haar campagneteam zullen van blijdschap een gat in de lucht hebben gesprongen over het nieuws dat er geen nieuwe aanklacht komt tegen Clinton, ook de beurzen reageerden opgelucht. De dollar ging met een procent omhoog ten opzichte van de yen. De Mexicaanse peso was met 1,8 procent terug naar een week geleden. De S&P 500 Index steeg met 1,2 procent. In Azië zagen de beurzen eveneens licht herstel sinds de daling van afgelopen anderhalve week.

De Japanse Nikkei-index steeg met 1,4 procent naar 17,146.08 punten, Zuid-Korea's Kospi sprong met 0,7 procent naar 1,996.93 punten en de Hang Seng in Hong Kong ging met 0.5 percent naar 22,760.98 punten.

Clinton komt er goed vanaf, maar geldt dat ook voor Comey?
Clinton kan opgelucht ademhalen nu ze geen aanklacht tegemoet hoeft te zien, de vraag is of dat voor FBI-directeur James Comey ook geldt. Comey kreeg een lading kritiek over zich heen vanwege het moment waarop hij naar buiten bracht dat er nieuwe e-mails waren gevonden en zouden worden onderzocht. Politico neemt alvast een voorschot op zijn toekomst en stelt dat de FBI-directeur niet zo makkelijk hiermee zal wegkomen.

Onmiddellijk nadat het nieuws bekend werd, vervielen Trump-aanhangers in samenzweringstheorieën. Het is onmogelijk om tienduizenden e-mails te lezen of te laten lezen door een computer twitterden mensen.

Hij werd meteen door tal van andere twitteraars erop gewezen dat het helemaal niet zo moeilijk was.

Trump: geen vluchtelingen toelaten zonder steun van de gemeenschap
Tijdens een campagnebijeenkomst in Michigan en Minnesota zei Trump dat hij alleen vluchtelingen ergens wil toelaten als dit door de lokale gemeenschap wordt ondersteund. Hij zei dat wat er gebeurd was in Minnesota een "schande" was. Trump heeft Clinton bekritiseerd voor het toejuichen van Obama's plan om volgend jaar tienduizend Syrische vluchtelingen toe te laten.

"Hier hebben jullie van dichtbij kunnen zien welke problemen vluchtelingen veroorzaken. Het stelt jullie veiligheid in de waagschaal en legt druk op jullie scholen en gemeenschap en de middelen die er zijn. Mijn regering zou zoiets nooit doen zonder jullie steun."

In Minnesota bevinden zich sinds de jaren 90 ongeveer 40.000 Somalische vluchtelingen. Eerder dit jaar werden drie jonge Somalische Amerikanen veroordeeld omdat ze IS zouden hebben geprobeerd in te komen.

Trump mag niet meer twitteren

Donald Trump mag niet meer zelf twitteren. Zijn team heeft de controle over het account @realDonaldTrump overgenomen, schrijft de New York Times in een verhaal over de campagne van de Republikeinse kandidaat.

Het artikel beschrijft hoe Trumps team in de afgelopen week alles deed om hem 'te beschermen tegen zijn meest zelfvernietigende neigingen' in een ultieme poging het tij van de slechte peilingen te keren door te profiteren van het heropende (en inmiddels weer gesloten) onderzoek naar Clintons e-mails.

Taking away Twitter turned out to be an essential move by his press team, which deprived him of a previously unfiltered channel for his aggressions.

Tot voor kort verstuurde Trump nog veel tweets zelf. Een datajournalist ontdekte in augustus dat tweets die vanaf een Android-toestel werden gepost door de kandidaat zelf werden geschreven. Tweets vanaf een iPhone kwamen van campagnemedewerkers. De Android-tweets hadden beduidend vaker een boze, agressieve toon, aldus de onderzoeker.

Geen aanklacht tegen Clinton om nieuwe mails

Belangrijk en goed nieuws voor de Clinton-campagne: het onlangs heropende onderzoek naar de mails van de Democratische kandidate heeft geen aanwijzingen opgeleverd voor strafbare feiten. FBI-directeur James Comey stuurde zondag een brief met die conclusie naar het Amerikaanse Congres.

Foto Jon Elswick/AP

De brief van FBI-directeur James Comey. Foto Jon Elswick/AP

Comey zorgde op 28 oktober voor grote consternatie toen hij aan het Congres liet weten het onderzoek te heropenen naar Clintons gebruik van een privéserver voor haar e-mails. Op een laptop van voormalig politicus Anthony Weiner, naar wie de FBI onderzoek doet wegens verdenking van sexting met een minderjarige, waren niet eerder onderzochte mails ontdekt. Weiner is verwikkeld in een echtscheiding met Huma Abedin, een belangrijke medewerker en vertrouwelinge van Clinton.

Na de heropening van het onderzoek nam het verschil tussen Clinton en Trump in de peilingen flink af. Comey kreeg veel kritiek op zijn besluit de heropening van het onderzoek openbaar te maken. Critici zagen die stap als beïnvloeding van de verkiezingscampagne.

Strengere regels tegen kiezersintimidatie in Ohio van tafel

Een kleine gerechtelijke tegenvaller voor de Democratische partij in Ohio twee dagen voor de presidentsverkiezingen. Een federale rechter in de Amerikaanse staat heeft een streep gezet door de Democraten gewenste extra maatregelen om intimidatie bij stemlokalen tegen te gaan. Dat meldt Reuters zondag.

Intimidatie van kiezers is in de Verenigde Staten al formeel verboden. Toch wilden de Democraten strengere straffen en meer restricties voor mensen die stemmers lastigvallen. De Democratische Partij in Ohio wil afdwingen dat stemmers niet gevraagd mag worden naar hun stemkeuze binnen een straal van dertig meter van een stemlocatie, dat zij niet mogen worden gefotografeerd en dat stemmers niet de toegang tot een stemlocatie mag worden ontzegd.

De roep om extra maatregelen volgde op het in twijfel trekken van de rechtmatigheid van de uitslag door Donald Trump. Trump riep zijn achterban op een oogje in het zeil te houden op de verkiezingsdag.

De Republikeinen vonden de restricties niet gerechtvaardigd. Daar gaat de rechter in Ohio in mee.

Een woordvoerder van de Democratische partij in Ohio laat aan Reuters weten nog na te denken of zij vervolgstappen zullen nemen.

NBC poll: nipte meerderheid voor Hillary Clinton

Hillary Clinton staat vier punten voor in de laatste peilingen, twee dagen voor de verkiezingsdag. Dat blijkt uit een poll van NBC News en The Wall Street Journal.

Clinton krijgt de steun van 44 procent van de potentiële stemmers. Donald Trump volgt met een percentage van 40 procent. De Democratische presidentskandidate heeft vooral een voorsprong bij vrouwelijke kiezers, Afro- Amerikaanse kiezers en de zogenoemde 'Millenials' (de leeftijdsgroep tussen de 18 een 34 jaar).

Clinton is on 44 percent support against Trump at 40 percent in the final NBC/WSJ poll https://t.co/EnEdwS2Ncs pic.twitter.com/6AiKicIbNK

— NBC News (@NBCNews) November 6, 2016

Ten opzichte van de vorige peiling die NBC News/ The Wall Street Journal uitvoerde is Donald Trump wel ingelopen. Bij de laatste peiling in oktober stond Trump nog ruim tien punten achter (48 procent tegenover 37 procent). Op dat moment was net een video uitgelekt waarin Donald Trump de vrouwonvriendelijke uitspraak "grab them by the pussy" deed.

Lees hier de volledige analyse van de peiling

Trump-demonstrant: ik wilde vreedzaam protesteren en werd aangevallen.

De man die zaterdag een bord omhoog hield met de tekst 'Republicans against Trump' en door de beveiliging heeft overmeesterd, zegt te zijn geslagen door mensen in het publiek.

De uit Reno, Nevada afkomstige Austyn Crites zegt in een interview tegen The Guardian dat hij het bord omhooghield om zijn zorgen over de Republikeinse presidentskandidaat te uiten. Nadat er eerst alleen werd gescandeerd tegen Crites probeerden omstanders al snel met geweld het bord uit zijn handen te slaan.

Omdat iemand in het publiek 'gun' riep is Crites door de politie overmeesterd meegenomen voor verhoor. Hij benadrukt dat hij ongewapend was. Crites zei dat hij als Republikein vreedzaam wilden protesteren tegen Donald Trump, die volgens hem "fascistisch" is.

Bekijk hier het hele interview met Crites

Pence: duidelijke uitslag zal worden geaccepteerd

"Een duidelijke uitkomst van de verkiezingen zal door beide partijen worden geaccepteerd." Deze uitspraak deed de Republikeinse vice-presidenstkandidaat Mike Pence zondag in een interview met Fox News Sunday.

Wat Pence bedoelt met een "duidelijke uitkomst" wordt niet duidelijk in het gesprek. Hij voegt er in het interview aan toe dat beide partijen in geval van twijfel over de rechtmatigheid van de uitkomst hun opties open houden.

Twitter avatar FoxNewsSunday FoxNewsSunday .@mike_pence on #FNS: We'll accept a clear outcome in the election. In the event of a legal dispute we reserve our rights and all remedies.

De opmerking van Pence is opvallend. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zei namelijk in een eerder televisiedebat in oktober dat hij een verkiezingsnederlaag niet bij voorbaat zal accepteren. Dat leidde tot ophef en verontwaardiging.

Dit zei Trump in oktober over de uitslag van de verkiezingen

'SMS bij gewapende mannen voor stembureau'

Wapenbezit is net als in voorgaande edities ook bij deze verkiezingen een van de hete hangijzers. Op veel plekken zetten de autoriteiten zich schrap voor intimidatie en zelfs geweld bij de verkiezingen van aanstaande dinsdag.

Omdat het in veel staten niet verboden is om wapens te dragen bij het stemmen, wordt gevreesd voor zogenaamde 'poll watchers' die met openlijk wapenvertoon bij stembureaus posten om stemmers te intimideren.

Voor wie dinsdag gewapende mensen ziet bij een stembureau, heeft de actiegroep Guns Down een speciaal telefoonnummer geopend waarnaar ge-sms't kan worden. Doe je dat, dan krijg je een sms terug met een informatienummer voor stemveiligheid.

Twitter avatar gunsdownamerica GunsDown This Election Day, make sure you feel safe when you vote. If you see armed intimidation, text GUNSDOWN to 91990. https://t.co/4R6ydxcwNy

Onder federale wetgeving is het overigens wel verboden om - gewapend of niet - mensen te dwingen of te intimideren om te gaan stemmen.

While you were sleeping

Donald Trump is tijdens een toespraak in Reno in Nevada van het podium gehaald door veiligheidsagenten, vanwege een bedreigende situatie in het publiek. Volgens persbureau Reuters is onduidelijk wat precies de dreiging was, maar is er iemand vanuit het publiek afgevoerd.

Trump hervatte na een aantal minuten zijn toespraak met de woorden: "Nobody said it was going to be easy for us. But we will never be stopped"

JUST NOW: Donald Trump was just rushed off stage during his Nevada campaign rally: https://t.co/7fTJ3N3MQN pic.twitter.com/Hm7CRdFDTU

— CBS News (@CBSNews) 6 november 2016

Volgens bronnen van ABC News escaleerde de dreiging toen er iemand 'gun' riep, maar is er niemand met een wapen gevonden.

Deze man is door een SWAT-team aangehouden bij de Trump-rally in Reno. pic.twitter.com/dPjas7K8kn (foto via @smahaskey)

— Guus Valk (@apjvalk) 6 november 2016

Latino's toch massaal naar stembus voor Clinton

Het lijkt erop dat Hillary Clinton op het laatste moment toch nog massaal de latino-stem weet te mobiliseren, schrijft The New York Times. In de belangrijke staat Florida hebben inmiddels al ruim 200.000 meer Hispanics een vroege stem uitgebracht dan vier jaar geleden, meldt een Democratische campagne-strateeg.

Ook Clinton zelf constateerde in Pembroke Pines in Florida dat het voor haar de goede kant uit gaat met de mogelijk doorslaggevende latino-stemmen:

"We are seeing tremendous momentum, large numbers of people turning out, breaking records.

In Arizona, Colorado, North Carolina en Nevada waar de latino-gemeenschap groeit is de opkomst van vroege stemmers ook hoog ten opzichte van 2012.

Waarschuwing voor selfie's op stembureau

In ongeveer de helft van alle Amerikaanse staten is het maken van een selfie in het stembureau verboden, waarschuwt Re/code. Daaronder de staat New York waar een rechter deze week nog besliste het verbod te handhaven en Californië dat het verbod volgend jaar opheft.

Veel mensen vinden net als de advocaten van Snapchat dat een selfie maken in het stembureau juist goed is om te doen en onder de vrijheid van meningsuiting zou moeten vallen. Staten die het verbieden doen dat uit vrees voor intimidatie van kiezers en het kopen van stemmen.

Voor het maken van een selfie kan je in sommige staten gestraft worden met maximaal 30 dagen cel of een flinke boete. Maar misschien wordt de soep wel niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Want Justin Timberlake maakte toen hij begin vorige week vervroegd stemde illegaal een selfie en kreeg daar uiteindelijk geen straf voor.

singer Justin Timberlake takes a volting selfie while voting in a polling station. https://t.co/As12oiinIT pic.twitter.com/NXMPFYeWvh

— Joel hechimenum (@Joelhechimenum1) 27 oktober 2016

Paul Ryan voert toch nog campagne voor Trump

Bijna een maand nadat de Republikeinse partijleider Paul Ryan zei Trump niet langer te willen verdedigen en ook geen campagne meer voor hem te willen voeren, is Ryan toch weer aan boord van de Trump-trein gestapt, schrijft de LA Times.

Op een campagne-bijeenkomst in Wisconsin betrad hij het podium en vertelde dat hij op Trump heeft gestemd en dat alle aanwezigen ook 'thuis moeten komen bij de Republikeinse partij en moeten gaan stemmen, omdat de vrijheid van meningsuiting, het recht op wapenbezit en de gezondheidszorg op het spel staan.'

Speaker Paul Ryan is back on the Trump train https://t.co/71JKCC2KYC pic.twitter.com/W77oDPP5SD

— Los Angeles Times (@latimes) 5 november 2016

In een opinie-artikel voor CNN schrijft Ryan deze zaterdag dat het Amerikaanse volk voor de keuze staat het pad van de ondergang te blijven volgen of een betere weg in te slaan van meer vrijheid voor elke individuele Amerikaan:

"We have a historic chance to save our country from decline and put it back on the right track. Now we have to act on it. So go to better.gop and take a look at what a unified Republican government can get you. And then vote Republican - Donald Trump, our Senate candidates and our House candidates - so we can start turning things around."

Ryan had sowieso al een moeizame verhouding met de populistische Trump, maar toen vorige maand het filmpje uit 2005 uitlekte waarin Trump uiterst seksistisch over vrouwen praatten, wilde hij de presidentskandidaat niet langer verdedigen.

Opmerkelijk is dat sindsdien twaalf vrouwen hebben gezegd daadwerkelijk door Trump te zijn aangerand, maar dat Ryan nu toch weer campagne voor hem is gaan voeren. De weerzin tegen Clinton en het partijbelang zijn blijkbaar toch groter dan zijn afkeer van Trump.

Waarom is Amerika zo gepolariseerd?

De vijandschap tussen Democraten en Republikeinen lijkt in deze campagne erger dan ooit. Hoe is dat zover gekomen?

Naamgenoten

Nee, Donald Trump en Hillary Clinton doen niet mee aan de verkiezingen. Tenminste, déze Donald Trump en Hillary Clinton niet. CNN spoorde twee naamgenoten op van de presidentskandidaten en vroeg naar welke problemen dat op kan leveren.

Hillary Clinton - niet de kandidate - organiseert muziekfestivals in Amerika. Donald Trump - niet de kandidaat - is kankeronderzoeker. Clinton heeft geprobeerd onder haar eigen naam een Facebookaccount te openen, maar dat lukte niet. Daarom gaat ze daar nu door voor 'Hill Clinton'. Donald Trump heeft ooit een keer met Donald Trump - de kandidaat - gesproken. Trump - de kandidaat - vroeg om een gunst. Hij wilde graag dat de zoon van een vriend mee zou doen aan een klinisch experiment waar dokter Trump aan meewerkte.

Lees hier het hele verhaal en bekijk een video waarin Donald Trump - niet de kandidaat - probeert onder zijn eigen naam een hotelkamer te boeken bij een van Donald Trumps - de kandidaat - hotels.

Obama maant publiek tot kalmte

Barack Obama probeerde zijn publiek vrijdag in North Carolina te kalmeren nadat een Trump-aanhanger was gaan protesteren in de zaal. In de ruimte van de Fayetteville State University werd met 4.500 toeschouwers campagne gevoerd voor Hillary Clinton.

Obama noemde Trump "op een uniek niveau" ongekwalificeerd om hem op te volgen, toen een man opstond en begon te schreeuwen. Als tegengeluid begon de zaal "Hillary" te scanderen, en Obama had moeite om zijn publiek rustig te krijgen. Hij wees zijn aanhangers erop dat deze demonstrant dient te worden gerespecteerd.

The Huffington Post maakt eerder een compilatievideo over het verschil tussen Trump en Obama op het gebied van reacties op onverwachte demonstranten:

'Trump naar de Wallen, Clinton naar een museum'

Hillary Clinton en Donald Trump hebben in het verleden allebei een toeristisch bezoek gebracht aan Amsterdam. Clinton deed dat als First Lady, voorafgaand aan een staatsbezoek van haar echtgenoot en toenmalig president Bill. Trump kwam er langs op de terugweg uit Makkum, waar zijn miljoenenjacht werd verbouwd.

Foto ANP

Hillary Clinton en prinses Margriet in een rondvaartboot. Foto ANP

Beide bezoeken staan zaterdag uitgebreid beschreven in Het Parool. De krant sprak met mensen die erbij aanwezig waren, zoals Rita Kok, die als vrouw van premier Wim Kok Clinton door de stad leidde. De eerste stop was de Lutherse Kerk aan het Spui, waar Clinton een lezing over vrouwenrechten gaf.

Lees hier de column die Frits Abrahams eerder in NRC schreef over het bezoek van Trump.

Nadien volgde een boottocht naar het Rijksmuseum, waar de huidige Democratische presidentskandidate een rondleiding kreeg. Tijdens de rondvaart lunchte Clinton met mensen uit de kunst- en cultuursector, zoals Harry Mulisch. “Eigenlijk was ze gewoon de hele dag aan het werk”, zegt Kok daarover in de krant.

'Trump was zo neerbuigend'

Trumps bezoek was aanmerkelijk korter, stelt journalist Lieke Noorman, die hem tijdens de trip kon interviewen. De miljardair wilde met zijn limousine naar de Wallen; hij had gehoord dat dat wel leuk was. Daarna gingen ze eten: niet in een klein tentje bij het water, zoals Trumps vrouw wilde, maar bij het beste restaurant van de stad.

Van een echt interview is het nooit gekomen: de Republikeinse kandidaat had weinig zin in kritische vragen. “Een man zonder schaamte, schuldgevoel en empathie”, zei Noorman daar onlangs over tegen NRC-columnist Frits Abrahams. "Een hautaine, autoritaire man ook, die zich niet voor anderen interesseerde, maar alleen doelen nastreefde die hém voordeel brachten."

The Presidential Podcast #19

Waar Guus Valk en Chris Kijne zich vorige week nog afvroegen of er wel iets gebeurde in de verkiezingsstrijd, lijkt het inmiddels uit te lopen op een nek-aan-nek-race na de onthulling van FBI-directeur James Comey over een nieuw onderzoek naar de e-mailaffaire rond Clinton.

VPRO-presentator Kijne en NRC-journalist Valk buigen zich in de nieuwste aflevering van The Presidential Podcast over de kansen van de concurrenten op de eindzege. Eerdere afleveringen terugluisteren kan hier.

Gemiddeld twee procent verschil tussen peilingen en uitslag

De datajournalisten van de Amerikaanse site FiveThirtyEight berekenden het gemiddelde verschil tussen de voorspellingen aan de vooravond van Amerikaanse verkiezingen en de daadwerkelijke uitslag. Dat is volgens hen 2 procent. Clinton staat volgens hen met 3 procent voor op Trump. De data-journalisten kijken zelf naar het gemiddelde van de landelijke verkiezingspolls voor hun voorspelling.

Soms waren de peilingen in het verleden heel accuraat. In 2008 werd voorspeld dat Barack Obama zijn concurrent John McCain met 7,6 procent zou verslaan en de Democraat won met 7,3 procent. De voorspellingen kunnen ook verder naast de realiteit zitten. Vier jaar geleden zou Obama volgens de voorspellingen Mitt Romney met 1,2 procent verslaan. Obama won echter met 3,9 procent.

In 1980 – dat jaar versloeg de Republikein Ronald Reagan zijn concurrent Jimmy Carter – was het verschil tussen de voorspellingen en de uitslag zelfs 7,2 procent.

Jonathan Ernst / Reuters

Jonathan Ernst / Reuters

'Melania Trump werkte zonder werkvergunning'

Melania Trump werd betaald voor tien modellenklussen voordat ze officiële toestemming had om te werken in de VS. Dat meldt persbureau Associated Press (AP). Ze zou ruim twintigduizend dollar hebben opgestreken in de zeven weken voordat ze een werkvergunning had.

Het migratieverleden de van oorsprong Sloveense echtgenoot van de Republikeinse presidentskandidaat staat in de schijnwerpers omdat Donald Trump een uitgesproken standpunt heeft over migranten. Hij stelde bijvoorbeeld in het verleden maatregelen voor die werkgevers meer handvatten bieden om te controleren of sollicitanten wel mogen werken in de VS.

Melania Trump kreeg haar werkvergunning half oktober 1996, trouwde in 2005 met Donald Trump en werd in 2006 officieel Amerikaans staatsburger. Uit de documenten in handen van AP blijkt dat ze voor modellenklussen in de periode tussen 10 september en 15 oktober 1996 betaald werd. Op dat moment stond haar visum haar toe om naar werk te zoeken en in de VS te verblijven, maar nog geen betaald werk te verrichten. Zelf heeft de 46-jarige Trump altijd volgehouden dat ze nooit voorwaarden van haar immigratiestatus heeft geschonden.

Patrick Semansky / AP

Melania Trump hield donderdag een toespraak om haar man te steunen. Ze sprak onder andere over haar liefde voor de VS. Patrick Semansky / AP

While you were sleeping

Nu het einde van de campagne nadert is Hillary Clinton overal met grote sterren te zien en krijgt ze volop steun van (politieke) vrienden, terwijl Donald Trump er helemaal alleen voor lijkt te staan. Dat schrijft The New York Times, die zich net als vele andere Amerikaanse media voor de kandidatuur van Hillary Clinton heeft uitgesproken.

Bill Clinton hield vrijdag een toespraak in Colorado en president Obama in North Carolina. De 69-jarige Hillary Clinton zelf was vrijdagavond bij een concert in Cleveland van rapper Jay Z en Beyoncé en sprak daar enigszins geforceerd haar waardering uit voor beide artiesten en riep het publiek op te gaan stemmen en haar aan de overwinning te helpen in swing state Ohio:

"We have unfinished work to do, more barriers to break, and with your help, a glass ceiling to crack once and for all."

Donald Trump die Hillary Clinton dicht is genaderd in de peilingen, moet het doen zonder de steun van het Republikeinse establishment. Maar hij blijft grote hoeveelheden aanhangers trekken op zijn rally's. Trump deelde bij een bijeenkomst in Pennsylvania een sneer uit aan Clinton, omdat zij op eigen kracht nooit zoveel publiek zou trekken.

"By the way, I didn’t have to bring J. Lo or Jay Z — the only way she gets anybody. I am here all by myself. Just me — no guitar, no piano, no nothing."

Kiezers vinden economie belangrijkste onderwerp

Uit een enquete van Washington Post/ABC News blijkt dat kiezers economie het belangrijkste onderwerp vinden. Corruptie binnen de regering, terrorisme, gezondheidszorg en immigratie zijn andere onderwerpen die leven.

Foto: Printscreen Washington Post

Foto: Printscreen Washington Post

Het goede nieuws voor Hillary Clinton is dat zij op drie van de vijf genoemde onderwerpen meer vertrouwd wordt dan Trump. Bij economie scoren ze gelijk en Trump geniet alleen meer vertrouwen bij het aanpakken van corruptie binnen de regering.

In vrijwel alle peilingen over wie uiteindelijk president wordt blijft Clinton licht voordeel houden, maar de ruime voorsprong die ze vorige week nog had is ze echt wel kwijt. Zo presenteerde CNN vrijdag voor het eerst een peiling waarin Clinton nog niet zeker is van de benodigde 270 kiesmannen.

CNN’s new electoral map shifts in Donald Trump’s favor, but Hillary Clinton still holds the advantage https://t.co/aFG8b8TeOA pic.twitter.com/d3wBeqrbXT

— CNN Politics (@CNNPolitics) 4 november 2016

Veel swing states die eerder aan Clinton werden toegeschreven zijn nu 'too-close-too-call'. Het wordt dus razend spannend dinsdagnacht.

Clinton Foundation geeft Qatarese gift toe

De Clinton Foundation heeft toegegeven dat het in de tijd dat Hillary Clinton minister van Buitenlandse Zaken was een gift van 1 miljoen dollar van Qatar heeft geaccepteerd, zonder het ministerie daarover te informeren. En dat terwijl ze volgens persbureau Reuters wel had beloofd het ministerie te informeren als ze nieuwe of duidelijk hogere giften zou krijgen van buitenlandse regeringen.

Clinton's charity confirms Qatar's $1 million gift while she was at State Dept https://t.co/Qo8LQ50ghS pic.twitter.com/FOzSlsmVPR

— Reuters Top News (@Reuters) 4 november 2016

Wikileaks meldde de gift vorige maand al, maar de Clinton Foundation weigerde daar toen op te reageren. De Qatari gaven de cheque met het geld in 2011 ter ere van de 65e verjaardag van Bill Clinton. Bij haar aantreden als minister had Hillary Clinton een ethische overeenkomst ondertekend om de transparantie te verhogen, maar daar heeft ze zich dus niet aan gehouden.

De Clinton Foundation zegt geen giften van buitenlandse overheden meer te accepteren als Hillary gekozen wordt als president. Programma's die afhankelijk zijn van die giften worden afgesplitst van de stichting.

Assange: "Er wordt niet toegestaan dat Trump wint"

De in de Ecuadoraanse ambassade van Londen verblijvende Wikileaks-oprichter Julian Assange zegt dat 'er niet wordt toegestaan' dat Donald Trump de verkiezingen wint.

"Mijn analyse is dat Trump niet wordt toegestaan te winnen. Waarom zeg ik dat? Omdat hij geen enkele steun heeft van de gevestigde orde [...] Banken, veiligheidsdiensten, wapenfabrikanten, buitenlandse investeerders etc. hebben zich allemaal achter Hillary Clinton geschaard. En de media ook. De media-eigenaren en de journalisten zelf."

Dat zegt Assange in een interview met de bekende Australische journalist John Pilger dat deze zaterdag wordt uitgezonden op de Russische zender Russia Today.

Daarin stelt de voorman van Wikileaks ook dat de Clinton Foundation en IS uit dezelfde Saudische bron gefinancierd worden. Assange en zijn Wikileaks hebben in aanloop naar de verkiezingen inmiddels zo'n 50.000 gekraakte e-mails en documenten vrijgegeven over Hillary Clinton en haar campagne.

NYT biedt hulp met 'The Voter Suppression Trail'

Foto Eric Gay / AP

Foto Eric Gay / AP

Op 8 november zullen miljoenen Amerikanen "hun eigen heroïsche reis maken naar de stembus". En bij die reis kunnen sommige stemmers nog weleens te maken krijgen met de nodige obstakels. Daarom biedt The New York Times een helpende hand in de vorm van het spel "The Voter Suppression Trail".

Zo zouden volgens de krant zwarte kiezers, Latino's en eigenlijk alle stemmers die diversiteit naar de stembureaus brengen een "niet onverschrokken" weg af moeten leggen. En dat komt volgens The New York Times door wetten die door de Republikeinen zijn aangenomen "om de niet-bestaande verkiezingsfraude tegen te gaan". Met als gevolg lange rijen, strenge legitimatiecontrole en Trump-aanhangers die in de gaten houden wie er gaan stemmen.

Het spel wat The New York Times ontwikkeld heeft, is gebaseerd op "The Oregon Trail". Dat was een computerspel dat in de jaren tachtig en negentig door veel studenten in Amerika werd gespeeld. Het gaat over de route die in de negentiende eeuw werd afgelegd door pioniers die in het westen van de VS een nieuw leven wilden opbouwen.

Steun aan Clinton

Wat blijkt na het spelen van het spel? Stemmen is echt niet zo moeilijk. The New York Times wil laten zien dat de bangmakerij van Trump nergens op gebaseerd is. De krant sprak vorige maand haar steun uit voor Clinton. In een hoofdredactioneel commentaar in de krant stond: “Onze steun is geworteld in respect voor haar intellect, ervaring en moed.”

De steun voor Clinton kwam niet als verrassing. Sinds 1956 heeft The New York Times geen enkele keer een Republikeinse kandidaat gesteund.

'Terreurdreiging in drie Amerikaanse staten'

New York, Texas en Virginia zouden op verkiezingsdag potentiële doelwitten zijn voor aanslagen. Al-Qaeda zou het voorzien hebben op de drie staten, zo blijkt uit informatie die in handen is van Amerikaanse inlichtingendiensten. Dat meldt persbureau Reuters.

Het Witte Huis zegt "bewust" te zijn van het feit dat in de aanloop naar grote evenementen de kans op een aanslag groter is. Eerder vandaag bracht het Amerikaanse CBS News al een bericht dat de terreurbeweging in de drie staten toe zou willen slaan. Een woordvoerder van de inlichtingendienst liet tegenover de nieuwszender weten dat "de veiligheidsdiensten waakzaam blijven" en "paraat zijn om aanvallen te verijdelen".

Obama verleent gratie aan 72 gevangenen

Foto  Gerry Broome / AP

Foto Gerry Broome / AP

Met nog 77 dagen als president van de Verenigde Staten nadert voor Barack Obama het einde van het ambtstermijn. Tijdens zijn presidentschap liet hij al meer gevangenen vrij dan zijn elf voorgangers bij elkaar. Vrijdagmiddag gaf Obama aan nog eens 72 gedetineerden gratie, zo meldt persbureau AP.

En daarmee komt het aantal gedetineerden dat Obama in acht jaar tijd vrijliet op 944. De gevangenen die vrijdag te horen kregen dat ze binnenkort een leven kunnen oppakken buiten de gevangenismuren, waren veroordeeld voor drugsdelicten en verdienen volgens Obama een tweede kans.

Kritisch

Gedurende zijn presidentschap heeft president Obama zich meerdere keren kritisch uitgelaten over, de in zijn ogen, te strenge regelgeving voor kleine vergrijpen. Tijdens een toespraak voor de International Assocation of Chiefs op Police (IACP) liet Obama weten dat het massaal opsluiten van geweldloze drugsgebruikers niet eerlijk is en niet effectief om misdaad tegen te gaan.

Bekijk ook de fotoserie van NRC: De laatste 100 dagen van president Obama

De gedetineerden die vrijdag gratie verleend kregen, komen pas vrij als Obama's presidentschap erop zit. De eerste straffen lopen af in 2017 en 2018.

Bustes Trump en Clinton staan in Madrid al klaar

Foto Andrea Comas / Reuters.

Foto Andrea Comas / Reuters.

Het Madrid Wax Museum wil er volgende week snel bij zijn als bekend wordt wie de nieuwe president wordt. Daarom heeft het museum vrijdagmiddag de bustes van Trump en Clinton alvast klaargezet.

Een medewerker van het museum laat aan persbureau Reuters weten dat bij presidentsverkiezingen altijd de hoofden van beide kandidaten worden nagemaakt: "Pas als de uitslag definitief is, gaan de bouwers verder aan één van de beelden." De bouw van de rest van dat beeld, duurt volgens het museum nog enkele maanden en moet klaar zijn op 20 januari, als de nieuwe president wordt ingezworen.

De bustes van beide kandidaten zijn tegenover elkaar geplaatst met op de achtergrond Obama.

Trump nadert Clinton in swing states

data6288728

Veel, zo niet alles, draait bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen om Florida. Als Trump die staat dinsdag verliest, heeft hij nauwelijks nog kans te winnen. Hij zou dan Pennsylvania, Ohio, Michigan, én Wisconsin moeten winnen, en in Michigan en Wisconsin ligt Clinton stevig voor. Maar het kan heel goed dat Trump Florida’s 29 cruciale kiesmannen wint, schrijft Maartje Somers.

Hoe werken de Amerikaanse verkiezingen ook alweer?

Dinsdag mogen Amerikanen naar de stembus. Termen als 'Kiesmannen', 'Winner-takes-all', 'swing states' komen dan volop voorbij. Hoe werken de verkiezigen eigenlijk precies?

In deze video, gemaakt door NRC-redacteuren Yordi Dam en Maartje Somers, leggen we het uit:

'FBI-directeur James Comey was bang voor een lek'

FBI-directeur James Comey werd gedreven door angst voor een lek binnen zijn bedrijf bij zijn beslissing om het congres te informeren over het nieuwe onderzoek dat is geopend naar de e-mailaffaire rond Hillary Clinton. Dat meldt Reuters op basis van ingewijden. Volgens hen is het onwaarschijnlijk dat de FBI meer bekend gaat maken voor of tijdens de Amerikaanse verkiezingen dinsdag.

In de beknopte brief aan het congres zei Comey dat de FBI e-mails gaat bekijken die geen relatie hebben met de eerdere e-mailaffaire rond Hillary Clinton, maar wel "relevant" zijn. Anonieme medewerkers van de dienst meldden dat het gaat om e-mails uit een laptop van oud-Congreslid Anthony Weiner die door de FBI onderzocht wordt vanwege sexting met een minderjarige. Hij is in een scheiding verwikkeld van Huma Abedin, een belangrijke assistent van Clinton. Het is verder gissen naar wat de FBI op het spoor is, maar de campagne van Clinton heeft een grote klap opgelopen.

Joshua Roberts / Reuters

James Comey in september. Joshua Roberts / Reuters

De Britse krant The Guardian meldt in een achtergrondartikel over de FBI dat er volgens ingewijden grote antipathie is jegens Clinton binnen de Amerikaanse opsporingsdienst. Een agent noemt de FBI 'Trumplandia'. Anderen binnen de dienst spreken dit tegen en zeggen dat ook Clinton heel populair is.

Ook andere belangrijke keuzes dinsdag

Dinsdag stemmen kiezers in Californië niet alleen over Trump of Clinton. Er zijn ook belangrijke referenda over belastingen, wiet, condooms en de doodstraf.

In de Amerikaanse staat is sinds 2006 niemand ter dood gebracht, maar er zitten nog wel 746 vast op death row. Er wordt gestemd over het officieel afschaffen van de doodstraf, of het juist sneller ombrengen van ter dood veroordeelden. Ook probeert de Aids Healthcare Foundation bijvoorbeeld af te dwingen dat acteurs een condoom gaan dragen in de porno-industrie in Los Angeles.

Lees meer: Waar Californië ook nog over stemt

While You Were Sleeping

Foto Evan Vucci/AP

Een vlag van de Confederates, een groep mensen die terugverlangen toen het zuiden van de VS zich had afgescheiden van de rest van het land. Foto Evan Vucci/AP

FBI onderzoekt valse brieven
De FBI onderzoekt valse documenten die bedoeld zijn om Hillary Clinton in diskrediet te brengen, bericht Reuters op basis van insiders. De Amerikaanse senator Tom Carper bracht de nepbrieven, die door het gebruik van zijn naam en briefhoofd van zijn kantoor afkomstig lijken te zijn, naar de FBI. In de brief zou Carper naar Clinton schrijven "We zullen je deze verkiezing niet laten verliezen". De VS hebben al meerdere keren gezegd dat ze Rusland ervan verdenken hackers te steunen die online verwarring willen zaaien met valse informatie om zo de verkiezingen te verstoren. Veiligheidsdiensten waarschuwen vandaag opnieuw hiervoor in The Washington Post.

Peiling: kiezers walgen van stembusstrijd
Even een andere peiling dan de voorspellingen over wie gaat winnen; The New York Times en CBS peilden onder kiezers het sentiment over de verkiezingen. Niet geheel verrassend misschien: een meerderheid van de stemmers - 82 procent- walgt van de verhitte stembusstrijd tot zover en denkt dat geen van beide kandidaten het land na 8 november zal kunnen verenigen. Politico brengt vandaag een verhaal overigens over de relatieve onbetrouwbaarheid van peilingen en waarom het moeilijk is conclusies aan peilingen te verbinden als ze zo dichtbij elkaar liggen.

Samen klikken; app wil land verenigen
De verdeeldheid in het land is ook de Republikein Jon Ross opgevallen. De 77-jarige veteraan maakte een app Click Together, gebaseerd op het klik-instrumentje dat de geallieerden tijdens WOII gebruikten tijdens de oorlog om na een parachutelanding elkaar in het donker te kunnen opsporen. Tot ieders verbazing staat de simpele app bovenaan in de lijstjes de afgelopen dagen van meest gedownloade app in de Appstore. De podcast Reply All en Fox News interviewden Ross.

NYT: Trumps inkomen is niet wat hij zegt dat het is
The New York Times had al een paar keer primeurs over Trumps financiële huishouding zoals dat hij mogelijk dubieuze methoden gebruikte om zo min mogelijk belasting te betalen. De krant lijkt zich vastgebeten te hebben in zijn financiële handel en wandel en publiceert vandaag een artikel dat Trump nogal wisselende verhalen vertelt over zijn inkomen. Trump heeft altijd geweigerd om zijn totale belastingaangifte te publiceren, zoals presidentskandidaten gebruikelijk zijn te doen. Op basis van documenten verkregen met een beroep op de Vrijheid van Informatie Wet en op basis van rechtbankstukken concludeert de krant dat veel van Trumps ondernemingen veel minder geld omzetten dan hij beweert en soms zelfs in de rode cijfers eindigen.

Rechtszaken om kiezersintimdatie
Er worden deze dagen in verschillende staten nog rechtszaken uitgevochten tussen Democraten en Republikeinen waarin de eerste de laatste betichten van een gecoördineerde actie om kiezers bij de stembus te intimideren. Gisteren stonden de twee partijen tegenover elkaar in Nevada en Arizona, vandaag in New Jersey en Ohio. Trump roept zijn aanhang op om de stembusgang te monitoren. Democraten zijn bang dat kiezers hierdoor geïntimideerd kunnen worden. Op verschillende locaties wordt daar al melding van gedaan als kiezers zich registreren.

Een rechter in Pennsylvania oordeelde in het nadeel van het Trump-kamp, bericht persbureau AP. De wet in deze staat vereist dat verkiezingswaarnemers dat alleen in hun eigen county mogen doen. De Trump-campagne wilde vanuit andere staten aanhangers vervoeren. Nu dat niet mag wordt het in gebieden waar Republikeinen in de minderheid zijn met alle stemlocaties lastig voor zijn aanhang om al die plekken te bemannen. De rechter in Pennsylvania vond dat het te laat is om nu nog de wet te veranderen.

Trump-aanhangers zeggen dat ze al op andere manieren de stembusgang in de gaten zullen houden, via bijvoorbeeld geheime camera's. In Palm Beach County, Florida, zijn de autoriteiten van plan om extra politie in te zetten om ongeregeldheden te voorkomen.

Trump deelt hard campagnefilmpje over kwestie Weiner

Het campagneteam van Donald Trump heeft een nieuw spotje gemaakt waarin Hillary Clinton ongeschikt voor het presidentschap wordt genoemd:

"De FBI doet weer onderzoek naar Hillary Clinton nadat e-mails van haar hand werden gevonden op de laptop van de perverseling Anthony Weiner. Sta daar eens bij stil: de gevoeligste Amerikaanse geheimen illegaal verzonden, ontvangen en blootgelegd door Hillary Clinton, haar staf en Antony Weiner? Hillary kan geen land leiden beschadigd door een strafrechtelijk onderzoek."

Trump heeft het filmpje gedeeld op Twitter: "#CrookedHillary is ongeschikt om te dienen." Bekijk het spotje hier:

NYT drie dagen voor iedereen te lezen

De berichtgeving van The New York Times is rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen gratis te volgen. De krant schakelt van 7 tot en met 9 november de betaalmuur uit, heeft de uitgever donderdag bekendgemaakt:

"Dit is een belangrijk moment voor ons land. Onafhankelijke journalistiek is cruciaal voor de democratie en ik vind dat er geen beter moment is om de lezers het soort originele journalistiek dat The New York Times dag in dag uit produceert te laten zien."

Melania Trump houdt campagnetoespraak

Melania Trump heeft voor het eerst sinds de Republikeinse conventie een solotoespraak gehouden. De geboren Sloveense sprak onder meer over wat het voor haar betekent om Amerikaanse geworden te zijn:

"Ik ben een immigrant en ik zal je vertellen: niemand hecht zoveel waarde aan de vrijheid en kansen die de VS bieden als ik. Zowel als onafhankelijke vrouw, als iemand die naar Amerika is geëmigreerd. De liefde voor dit land is iets dat ik onmiddellijk met Donald deelde toen we elkaar ontmoetten."

Donald Trump keek vanuit zijn privévliegtuig, de Trump Force One, live met de toespraak mee, liet hij weten op Instagram:

Watching my beautiful wife, Melania, speak about our love of country and family. We will make you all very proud.

Een foto die is geplaatst door Donald J. Trump (@realdonaldtrump) op

Bekijk de hele toespraak hier:

Twitterfittie tussen Trump en komiek Stewart

Donald Trump kan slecht tegen kritiek. Dat viel goed op tijdens het eerste presidentiële debat met met Hillary Clinton. De Republikeinse presidentskandidaat liet zich meerdere keren uit de tent lokken.

Op Twitter gedraagt Trump zich net zo. Ver voordat hij zijn tegenstrevers voor het presidentschap voor van alles en nog wat uitmaakte, had hij het aan de stok met komiek Jon Stewart, zo schrijft Vox. De voormalig, zeer succesvolle, presentator van The Daily Show kreeg in 2013 uit het niets een tweet van Trump om zijn naam te veranderen. Trump noemde hem verder nog een "pussy" en "overrated".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump If Jon Stewart is so above it all & legit, why did he change his name from Jonathan Leibowitz? He should be proud of his heritage!

Stewart haalt op dinsdagavond de twitterfittie met Trump aan tijdens een evenement in New York. Het ontgaat de komiek niet dat Trump vooral zijn Joodse achtergrond wil benadrukken en besluit om in de aanval te gaan. Steward stuurt een tweet dat de echte naam van Trump eigenlijk 'Fuckface Von Clownstick' is.

"So I start to think to myself, Oh, I think this guy is trying to let people know I'm a Jew. And I think to myself, doesn't my face do that? Honestly, like, where have you seen this face other than a poster for Yentl? In what world are people like, Stewart, that's a Scottish name, but there's something about that fella that looks a little schmeary. It would be funny if it wasn't so toxically fucking crude and horrible, but. So I decide to tweet back at him, "Many people don't know this, but Donald Trump's real name is Fuckface Von Clownstick. I wish you would embrace the Von Clownstick heritage."

De vele volgers van Stewart vinden het fantastisch, maar Trump kan het niet waarderen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Amazing how the haters & losers keep tweeting the name “F**kface Von Clownstick” like they are so original & like no one else is doing it...
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump @caaataclysm Little Jon Stewart(?) Is a pussy, he would be hopeless in a debate with me!

Stewart besluit zijn hilarische stand-up met de verzuchting dat dit de man is die mogelijk onze nieuwe president wordt. "Vote wisely this November".

Neo-nazi's 'helpen' Trump door uitdelen drank en drugs

Neo-nazileider Andrew Anglin probeert Trump op een wel heel bijzondere manier te 'helpen'. Zijn aanhangers gaan drank en marihuana uitdelen in de 'getto's' van een aantal grote steden, zodat de [zwarte] inwoners thuisblijven en niet op Clinton stemmen. Dat meldt de nieuwswebsite Politico.

Verder zijn rechtsradicale groeperingen - The National Socialist Movement, een aantal groepen binnen the Ku Klux Klan en de witte nationalitische American Freedom Party- van plan om duizenden volgelingen te stationeren bij stembureau's. Ze geven daarmee gehoor aan Trump's uitingen over 'gemanipuleerde verkiezingen'. De jurist Mark Potok van Southern Poverty Law Center, is bang voor geweld tijdens de verkiezingsdag.

"Donald Trump has been telling his supporters for weeks and weeks and weeks now that they are about to have the election stolen from them by evil forces on behalf of the elites."

In een e-mailconversatie met Politico laat een redacteur van de rechtsradicale website TheRightStuff.Biz. weten dat ze in Philadelphia geheime camera's hebben opgehangen om frauderende stemmers te ontmaskeren.

"We are organizing poll watchers in urban areas to cut down on the most traditional type of voter fraud. We also will have stationary cameras hidden at polling locations in Philadelphia, to monitor anyone that comes in to vote and make sure that the same people are not voting at multiple locations. If we see people voting in multiple locations the footage will be submitted to the [Federal Election Commission] as well as put out on social media to undermine the legitimacy of [Hillary] Clinton should she steal the election."

Ku Klux Klan: Trumps ongewenste bondgenoot

Dat een groot gedeelte van Trumps achterban bestaat uit de teleurgestelde witte mannen uit de arbeidersklasse is bekend. Ze zijn verliezers van de globalisering en bang voor de feminisering van de Verenigde Staten, zoals filmmaker Michael Moore betoogde. Trump speelt handig in op hun angst en woede door moslims, Mexicanen en de politieke en journalistieke elite de schuld te geven van alle problemen in het land.

Gevolg is wel dat Trump zeer goed scoort bij racisten en neo-nazi's. Hun stemmen kan hij goed gebruiken, maar liever geen publieke statements. Dat brengt hem in diskrediet bij het grote publiek. Trumps campagne werd dan ook in verlegenheid gebracht door een steunbetuiging van The Crusader, het huisorgaan van de Ku Klux Klan, zo schrijft The Washington Post.

Twitter avatar billygee12 Billy Gee "The Crusader" is the official newspaper of the KKK. #MAGA #DonaldTrump https://t.co/mBTvLOFU9u

Onder de kop 'Make America Great Again', een veel gebruikte leus door Trump, vraagt dominee Thomas Robb zich af of de VS daadwerkelijk weer machtig worden. Wat maakt Amerika groot?

"The short answer to that is simple. America was great not because of what our forefathers did — but because of who our forefathers were. America was founded as a White Christian Republic. And as a White Christian Republic it became great."

Het campagneteam van Trump noemde het artikel op dinsdag "weerzinwekkend". Het representeert volgens hen niet het gedachtegoed van de miljoenen aanhangers van Trump. In een telefonische toelichting aan The Washington Post geeft Robb aan dat het niet een officieel endorsement is, maar ze zien bij hun achterban veel enthousiasme voor de Republikeinse presidentskandidaat.

"Overall, we do like his nationalist views and his words about shutting down the border to illegal aliens"

Steun van de Ku Klux Klan achtervolgt Trump al gedurende heel zijn campagne. Zijn respons: stilte of iets wat er op lijkt, zo schreef The New Yorker al in februari. Op de vraag wat Trump vond van de steunbetuiging van David Duke, voormalig voorman van Ku Klux Klan, zei hij "ik heb geen idee wie hij is".

Toch lijken zijn relaties met de racistische groepering sterker dan hij wil toegeven. Vorig jaar september duikelde de website BoingBoing een oud-artikel uit The New York Times op uit 1927 waarin zijn vader, Fred Trump, werd opgepakt tijdens een aanval van de Ku Klux Klan op de politie. Donald Trump ontkende in alle toonaarden.

Beleggers nerveus over opmars Trump

data6237308

De nervositeit op de internationale beurzen en de financiële markten groeit nu de onzekerheid omtrent de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van komende dinsdag toeneemt, schrijft Floris van Straaten. Leek de Democraische kandidaat Hillary Clinton een week geleden nog op weg naar een overtuigende overwinning, de afgelopen dagen is de Republikein Donald Trump begonnen aan een inhaalrace. Daarbij werd Trump geholpen door de aankondiging, vrijdag, door de FBI dat de federale recherche nogmaals wil kijken naar een groot aantal e-mails van Hillary Clinton.

Hollywood is links, de films rechts

data6201697

Er is een politieke kloof tussen ‘Heartland America’ en Hollywood, schrijft correspondent Diederik van Hoogstraten in Los Angeles: Donald Trump krijgt weinig steun van de sterren, maar zij maken wel de films voor de ‘Trump-Amerikaan’.

While you were sleeping

In de slotfase van de campagne vallen Hillary Clinton en Donald Trump elkaar hard aan op hun persoonlijkheid. Op een bijeenkomst in Las Vegas vroeg Clinton haar aanhang volgens The Washington Post zich voor te stellen hoe Donald Trump zich zal gedragen in The Oval Office.

“Iemand die vrouwen vernedert, gehandicapten belachelijk maakt, latino's en afro-amerikanen beldigt. Hoe zou het zijn om die persoon op de machtigste plek ter wereld te hebben? Hoe zou het zijn om een president te hebben die mensen tegen elkaar opzet en die niet probeert Amerikanen te verenigen?. Maar we hoeven daar niet echt naar te raden. We hoeven alleen maar te kijken naar alles wat hij gezegd en gedaan heeft in zijn carrière en in deze campagne."

Donald Trump was vandaag in de cruciale swing-state Florida. Hij moet die staat winnen wil hij kans maken op het presidentschap. Hij noemde Clinton daar 'ongeschikt' om het land te leiden en ook 'totaal is losgeslagen' de laatste dagen.

De Trump-campagne heeft rondom de beslissende zevende wedstrijd van de World Series ook een spotje met de titel 'Corruption' uitgezonden dat het e-mailgedrag van Hillary Clinton bekritiseert: "Na decennia van leugens en schandalen wordt haar corruptie nu aangepakt", horen we een voice-over zeggen in die anti-Clinton commercial.

Obama: Het lot van de wereld staat op het spel
Hillary Clinton kreeg vandaag volop steun van Democratische kopstukken. Op verschillende plekken in het land hielden haar man Bill Clinton, president Barack Obama, vice-president Joe Biden en haar tegenstrever bij de voorverkiezingen Bernie Sanders toespraken.

Obama riep Democraten van alle etnische achtergronden op om toch vooral naar de stembus te gaan: "Het lot van de republiek ligt op jullie schouders", zei hij tijdens een bijeenkomst in North Carolina.

"Het lot van de wereld is aan het wankelen en jullie in North Carolina moeten zorgen dat we het in de juiste richting duwen. Mijn positie staat niet op het spel, maar ik zal jullie zeggen: eerlijkheid staat op het spel, fatsoen staat op het spel, gerechtigheid staat op het spel, vooruitgang staat op het spel, onze democratie staat op het spel."

Donald Trump zei dat Obama moet stoppen met campagne voeren voor Hillary Clinton en zich moet richten op het besturen van het land.

Voor Trump trad zijn running-mate Mike Pence vandaag op in Arizona, New Mexico en Colorado en zijn kinderen in Colorado, North Carolina, Michigan, Ohio en Pennsylvania.

Persconferentie over aanranding door Trump afgeblazen
De vrouw die Donald Trump aanklaagt omdat ze als meisje door hem aangerand is, heeft een aangekondigde persconferentie op het laatste moment afgeblazen. Ze is volgens haar advocate Lisa Bloom meerdere malen bedreigd en is te bang om in het openbaar te treden.

The woman who sued Donald Trump alleging child rape has called off her press conference https://t.co/5lZRzZjBWy

— Quartz (@qz) 2 november 2016

Eerder op woensdag had Bloom gezegd dat de met het pseudoniem 'Jane Doe' aangeduide vrouw na de seksuele intimidatie op een feest in 1994 toen ze slechts dertien jaar oud was vandaag haar stilzwijgen zou doorbreken. Of het om uitstel of afstel gaat is nog niet duidelijk.

Ook Trump is op verkiezingsavond in New York
net als zijn rivale Hillary Clinton volgt Donald Trump de verkiezingsuitslag 8 november in New York. Hij is die avond in het New York Hilton Midtown. Dat is slechts een paar blokken van zijn eigen Trump Tower vandaan. Maar de hal daarvan is formeel een publieke ruimte en het is niet toegestaan om daar een privé-evenement te organiseren.

De stad New York heeft Trump 10.000 dollar boete gegeven voor een eerdere campagne-bijeenkomst die hij daar heeft georganiseerd. Hillary Clinton is op verkiezingsavond in Manhattan, in het Jacob K. Javits Convention Center.

President Obama bekritiseert FBI-onderzoek

President Obama heeft zich voor het eerst uitgelaten over het nieuwe FBI-onderzoek naar het e-mailgebruik van Hillary Clinton en is daar bij het voornamelijk op jongeren gerichte online nieuwskanaal NowThisNews kritisch over:

"Ik denk dat er een norm is voor dit soort onderzoeken. We handelen niet op basis van insinuaties. We handelen niet op basis van onvolledige informatie. We handelen niet op basis van lekken. We handelen op basis van concrete besluiten"

Obama wijst er ook op dat bij het eerdere FBI-onderzoek is vastgesteld dat Clinton weliswaar fouten heeft gemaakt, maar dat er geen grond is voor vervolging.

"Kijk het is gewoon zo dat Hillary Clinton al 30 jaar dichtbij het vuur zit en daardoor vaak een tik moet verwerken en er mensen zijn die hele rare dingen over haar zeggen. En als ze dan een fout maakt, een onopzettelijke fout, dan wordt het uiteindelijk opgeblazen alsof het iets heel groots en raars is."

Voodat hij zijn kritiek uit, benadrukt Obama nog wel dat hij erg zijn best heeft gedaan zich niet met de zaak te bemoeien.

Vergeven en vergeten? Daar komen we later op terug

Ondanks dat Clinton en Trump alle media-aandacht krijgen, staat de kiezer centraal. De Amerikaanse politiek doet er alles aan zoveel mogelijk mensen aan het stemmen te krijgen. Nu is er een hele grote groep mensen die ontzettend graag wil stemmen, maar plotseling hun stem niet meer mogen uitbrengen van de overheid.

In Unforgiven ontmoeten we de zestigjarige Rodrick Kemp. Iemand die volop deelneemt aan de samenleving en zich netjes aan de belastingregels houdt. Bovendien zet hij zich in om jongeren naar de stembus te krijgen, want voor hem is het heel belangrijk om te stemmen.

Het enige probleem is, hij mag dat zelf niet. Omdat hij dertig jaar geleden een strafbaar feit heeft gepleegd ontneemt de Amerikaanse staat hem dit jaar zijn stemrecht. Terwijl hij destijds zijn straf heeft uitgezeten en sindsdien ieder jaar probleemloos heeft kunnen stemmen.

Rodney is niet de enige. Hij is namelijk een van de 6,1 miljoen mensen in heel Amerika die hetzelfde meemaken. Mensen die in de veronderstelling zijn dat ze hebben geboet voor het overtreden van de wet en daarna met een schone lei beginnen. Maar jaren later alsnog hun stemrecht kunnen verliezen ‘omdat de staat dat eenmaal zo bepaalt’.

Succes met die muur

Trump belooft zijn kiezers een muur te bouwen op de grens tussen Amerika en Mexico. Dat bracht filmmaker Josh Begley op het idee om dat eens in beeld te brengen - hij wenst Trump veel succes.

Met zijn korte film Best of Luck With the Wall toont Begley de volledige grens tussen Amerika en Mexico in slechts zes minuten. De film bestaat uit een visuele aaneenschakeling van Google Maps-beelden, vormgegeven in de stijl van een poëtische documentaire. Een versnelling in de montage onder begeleiding van een surrealistische soundtrack brengt de grens tot leven. Begley:

“Je kunt nooit in het echt een hele grenslinie in slechts zes minuten zien. Maar met film krijg je wel duidelijker en beter een beeld van waar het over gaat, dan hoe je het voor ziet bij het lezen van een krantenkop.”

Met zijn film bekritiseert Begley niet alleen de absurde omvang en daarbij het algehele idee van een muur. Door de geografische visuals wordt ook duidelijk hoe statisch het idee van een grens überhaupt is. Hoewel de grens duidelijk te herkennen is, wordt deze gereduceerd tot een willekeurig getrokken lijn door de grenzeloze natuur.

Field of Vision - Best of Luck with the Wall from

Dino Trump

Donald Trump is een dinosaurus. Dat klinkt als een slechte grap, maar houd die gedachte even vast.

Twintigers en dertigers kennen waarschijnlijk nog wel de populaire sitcom Dinosaurs dat begin jaren negentig werd uitgezonden door RTL4. De wereld van Dinosaurs is een parodie op de hedendaagse maatschappij en vertelt het verhaal van de familie Sinclair, een middenklasse dinosaurus gezin. De hoofdpersoon Earl werkt bij een boomzagerij en wordt regelmatig vernederd door zijn tirannieke baas B.P. Richfield.

Matt Orfalea uit Washington D.C. ontdekte bizarre overeenkomsten tussen het Dinosaurs personage B.P. Richfield en presidentskandidaat Donald Trump. Niet alleen qua uitspraken, maar ook in hun manier van praten en in hun presentatie. Kortom, laten we kijken:

Trump haalt Clinton in volgens laatste peiling

Eerder werd verwacht dat Clinton de meeste kans maakt op het presidentschap, Trump haalt haar nu in. Volgens de laatste peiling van Washington Post – ABC behaalt Trump 46 procent van de stemmen en wint daarmee van Clinton die 45 procent van de stemmen ontvangt.

De vroege stemmers

Tot nu toe heeft 21 procent van de Amerikanen vervroegd hun stem uitgebracht. Naar verwachting zal in totaal 24 procent vóór de verkiezingsdag hun stem uitbrengen. De meerderheid stemt dus op de verkiezingsdag zelf. Afgelopen weekend werd de peiling gehouden, hetzelfde weekend waarin de FBI opnieuw in de mails van Clinton dook. Volgens de Washington Post heeft dit echter geen directe invloed op de verwachtte winst van Trump.

Uit cijfers blijkt dat Clinton eerder nog een voorsprong had onder de vroege stemmers. Trump neemt de leiding nu over. Onder de zwevende kiezers is er een grotere groep die een Republikeinse stem zou uitbrengen. De statistieken die hierover zijn uitgebracht blijven onder voorbehoud van een foutmarge van 8,5 procent.

While You Were Sleeping

Foto Les Hassell / AP

Texaanse golfers bij Alpine Target Golf in Longview mikken hun ballen op een poster van Hillary Clinton. Foto Les Hassell / AP

Laat de FBI met rust

Democraten moeten stoppen met hun aanvallen op FBI-directeur James Comey, vindt voormalig voorzitter van de Democratic National Committee Ed Rendell. Tegenover een radiozender in Philadelphia berispte de voormalige gouverneur van Pennsylvania zijn verbolgen collega's.

Rendell benadrukt dat de FBI gewoon zijn werk deed toen Comey afgelopen vrijdag meedeelde dat er een nieuw onderzoek werd gestart naar de e-mailaffaire rondom Hillary Clinton. Er is volgens hem geen kwade opzet in het spel:

"Like the agents had this material or knew about the existence of the material at the beginning of October and didn't tell the director until the end of October. That makes no sense at all. So the more that this comes out, I think the more facts that come out, the better it is for Secretary Clinton but I agree with you, I wouldn't attack him."

Dertien districten, veertien spotjes

Repubikeinse actiegroepen zijn begonnen aan hun slotoffensief om zetels in het Huis van Afgevaardigden te verdedigen, meldt The Hill. Congressional Leadership Fund en American Action Network lanceerden veertien advertentiecampagnes in dertien districten die in gevaar zijn om verloren te worden aan Democratische kandidaten in onder andere Californie, Michigan en Minnesota.

De spotjes vallen Democraten aan op hun steun van ObamaCare, het verhogen van belastingen en het instellen van een CO2-heffing.

In totaal hebben de twee actiegroepen tot nu toe al meer dan 45 miljoen dollar uitgegeven aan gevechten om Huis-zetels in het hele land. Democraten moeten dertig zetels winnen om de meerderheid te behalen in het Amerikaanse Lagerhuis, een fikse uitdaging nu het gat tussen Trump en Clinton gekrompen is naar gemiddeld minder dan vijf procentpunten. Al hebben Democraten goede hoop op een klinkende overwinning op het Capitool, schrijft Politico. Zij denken dat het effect van de 'October Surprise' van de FBI beperkt is.

Een derde kans op president Trump

Dat moet even slikken zijn voor de Democraten. Die dachten tot vrijdag dat de buit binnen was. Maar Donald Trump heeft ondanks zijn imploderende campagne en zelfdestructieve gedrag nog altijd een duidelijk pad naar de overwinning, schrijft FiveThirtyEight. Volgens de berekeningen van het statistiekblog heeft Trump 29 procent kans om op 8 november genoeg kiesmannen binnen te slepen om Clinton te verslaan. Dat is de meeste kans die hij heeft gehad sinds 2 oktober.

Trump en het buitenland

Het buitenlandbeleid dat Donald Trump wil voeren lijkt weinig eenduidig. Z’n posities over de oorlog in Irak veranderen vaak, is Rusland nou vriend of vijand, moeten boots on the ground terreurgroep IS verslaan?

Volgens Vox is er echter wel degelijk lijn te ontdekken in Trumps buitenlandbeleid: de relatie met andere landen moet gebaseerd zijn op een gunstige transactie voor Amerika. NAVO-bondgenoten worden alleen te hulp geschoten als ze de VS betalen, in Irak had Amerika de olie in beslag moeten nemen en moeten vertrekken.

Bekijk hieronder de hele video van Vox over de visie van Trump op het buitenland.

Clinton levert in, Trump komt dichterbij

De populariteit van Donald Trump zit sinds medio oktober in de lift, terwijl Hillary Clinton de laatste dagen sterk inlevert. Dat blijkt uit de laatste poll van de gerenommeerde Amerikaanse datawebsite FiveThirtyEight. Het verschil is nog wel groot: de kans op het presidentschap is voor Clinton nu 72,1 procent. Trump moet het doen met 27.9 procent.

Trump is sinds 17 oktober, toen zijn kans 11,9 procent was, bezig aan een opmars. Clinton is sinds die dag, toen haar kans een hoogtepunt van 88,1 procent bereikte, bezig aan een sterke daling. Opvallend aan de laatste poll is dat nu enkele swing states onder de Republikeinse kandidaat vallen, zo merkt NRC-correspondent Guus Valk op:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Opvallend detail, in het model van @FiveThirtyEight: de swing states Florida, Ohio én Iowa kleuren nu licht 'rood'.

Joss Whedons anti-Trump-campagne

Een paar weken terug ging dit filmpje van regisseur Joss Whedon (The Avengers, Buffy the Vampire Slayer) viral. Beroemdheden ("just a sh*t ton of famous people", aldus het filmpje) roepen op humoristische wijze op te gaan stemmen. En dan vooral voor Hillary Clinton. Doe je dat, dan verschijnt acteur Mark Ruffalo naakt in zijn volgende film.

Tekst loopt verder onder video

Maar dat is niet het enige filmpje waarmee Whedon de loop van de verkiezingen hoopt te beïnvloeden. Hij heeft er zelfs het Super PAC (political action committee) Save the Day voor opgericht en een miljoen dollar eigen geld ingestoken. Dat vertelt hij in gesprek met website Mother Jones.

Whedon maakt niet alleen grappige filmpjes. Het onderstaande filmpje, Verdict, laat latino's zien die op de dag van de verkiezingen gespannen naar de uitslag uitkijken. Daarover zegt hij:

"I got a bunch of people together to talk about doing a lot and decided that I really want to throw my hand in and do as much as I can. We talked about various aspects of what we wanted to talk about, Hillary and Trump and down ballot stuff, various issues. One of the things that it showed was you've got to use fear. People only respond to fear. You've got to hit one message over and over and over."

Nog 7 dagen bellen en op de deur kloppen

Felix Klos werkt voor de campagne van Hillary in de belangrijke swing state Iowa. In dit blog vertelt hij wat hij meemaakt. Vandaag aflevering 3, waarin Klos een trailerpark aan de rand van Iowa City bezoekt.

"Voor een trailer in De Gaulle Street is een jong stel druk bezig een nieuwe veranda in elkaar te timmeren. We maken oogcontact. Mijn vragende blik lijkt ze gerust te stellen. Of ze willen stemmen? Ik wijs op de stickers op mijn borst. Hun ogen lichten op. En of ze willen. ‘Hillary! Hillary!’, zeggen ze. Ze spreken Spaans. We praten met handen en voeten. Ze hebben nog geen stemrecht. Ze kijken verlangend naar de formulieren in mijn handen en wijzen me in de richting van de grootste trailer in het park."

Kort Amerikaans: deel 7

Tot 8 november voelt NRC in de serie Kort Amerikaans iedere dag een kiezer aan de tand. Van Latino tot Afro-Amerikaan, van jong tot oud, wie kiezen de Amerikanen tot president?

In deze zevende aflevering spreken we Victoria Kamp (29). Ze is half Japans, student maatschappelijk werk in Philadelphia en atheïst; op een katholieke meisjesschool zwoer ze het geloof af.

"Ik werd door mijn ouders naar een katholieke meisjesschool gestuurd en heb ontdekt dat ik het geloof grote onzin vind. Ik was meteen de buitenstaander. Dat ben ik altijd gebleven en dat heb ik ook bewust opgezocht, met mijn geverfde haar en mijn tatoeages. Het betekent ook dat ik me kan inleven in andere mensen die buitenstaanders zijn: etnische minderheden, mensen uit de LHBT-gemeenschap. Dan heb je bij de Republikeinen niet veel te zoeken."

While You Were Sleeping

Foto Nati Harnik/AP

Een Trump-aanhanger op een rally in Grand Rapids, Michigan. Foto Nati Harnik/AP

NYT:Trump ontdook belastingen op dubieuze wijze
Trump heeft eerder ruimhartig toegegeven dat hij jaren geen belastingen betaalde, na onthullingen van The New York Times daarover. Trump pareerde de kritiek op zijn belastingontduiking veelal door te zeggen dat hij gewoon slim gebruikmaakte van de loopholes in de belastingwetgeving. Nu bericht dezelfde krant echter dat zijn eigen advocaten hem bepaalde belastingconstructies ontraadden omdat de fiscus die mogelijk bij een controle als frauduleus zouden bestempelen. Trump zou op die manier miljoenen dollars aan belasting hebben ontdoken. De krant heeft het in een mooie graphic gezet.

Democraten klagen Trump aan voor kiezersintimidatie
De Democraten hebben Trump in vier staten aangeklaagd wegens intimidatie van kiezers, bericht persbureau Reuters. In Pennsylvania, Nevada, Arizona en Ohio heeft de partij Trump voor de rechter gesleept omdat de herhaaldelijke oproepen van Trump om de verkiezingen op 8 november te monitoren, volgens hen tot intimidatie kan leiden. In de aanklacht schrijft Ohio:

"Trump probeert zijn campagne te bevoordelen door de grootste mond op te zetten en zijn aanhang aan te zetten om kiezers op onwettige wijze te intimideren."

Trump dankt Huma Abedin
Op een campagnerally in Grand Rapids, Michigan, noemde Trump gisteren Clinton een gevaar voor het land. Ook zei hij dat als Clinton wint de nieuwe e-mailaffaire haar hele presidentschap zal overschaduwen. En vervolgens bedankte hij met een ondertoon van ironie Huma Abedin en haar man Anthony Weiner, op wier laptop de e-mails van Clinton gevonden zijn.

Clinton zei op haar beurt op een campagnerally in Ohio dat de FBI "geen zaak" had en dat er geen "enkel bewijs was van malversatie". Als de FBI naar haar e-mails wil kijken "laat ze dat vooral doen", aldus Clinton. Maar de FBI zal tot dezelfde conclusie komen als eerder dit jaar.

"Toen zeiden dat het niet eens in de buurt kwam van opzet. Ik denk dat mensen al lang geleden hebben besloten wat ze hiervan denken."

Het blijft spannend in hoeverre dit nieuwe hoofdstuk in 'e-mailgate' voor Clinton in het nadeel zal werken. De laatste peiling van Ipsos/Reuters geeft Clinton 5 procent voorsprong. Wat in haar voordeel werkt is dat een vijfde van de kiezers ongeveer al gestemd heeft voordat het nieuws naar buiten kwam. Naar schatting stemt 40 procent van de kiezers voor 8 november.

Evan McMullin bekritiseert Trump over steun aan extremist
De onafhankelijke kandidaat Evan McMullin uit Utah heeft Trump bekritiseerd wegens zijn steun aan een rechts-extremistische Trump-aanhanger die McMullin in een oproep aan kiezers een 'homoseksueel in de kast' heeft genoemd. In een serie van tweets veroordeelt hij de aanval van Trump en zijn aanhangers als 'wanhopige aanval' omdat Trump terrein verliest in deze staat. Ook roept hij de Republikeinse partij op Trump niet langer te steunen.

Twitter avatar Evan_McMullin Evan McMullin This attack is consistent with @realDonaldTrump's bigoted, deceitful campaign and vision for America. Utahns won't be fooled.
Twitter avatar Evan_McMullin Evan McMullin .@Reince @GOP, this is your nominee and your supporter. They're defining you with white nationalism. Will you continue to embrace them?
Twitter avatar Evan_McMullin Evan McMullin Will Utah GOP leaders continue to stand with @realDonaldTrump and white nationalists' as they attack my faith and spread baseless lies?
Twitter avatar Evan_McMullin Evan McMullin I've stood for liberty and equality in this race; it's natural for @realDonaldTrump's white supremacists to attack me. A fight worth having.

Newsweek: Trump frustreerde decennialang het rechtssysteem

Donald Trump heeft decennialang het rechtssysteem gefrustreerd door documenten die als bewijsstukken moesten dienen in juridische zaken te vernietigen. Dat schrijft het Amerikaanse Newsweek op haar website. De Republikeinse presidentskandidaat zou jarenlang, samen met zijn vader, allerlei bewijsstukken zoals e-mails, papieren documenten en geluidsopnamen hebben laten verdwijnen die als bewijsstukken werden opgevraagd in zaken tegen het Trump-imperium.

De tactiek van Trump was daarbij om met drie elementen de zaken te vertragen: ontkennen, frustreren en vertragen. Door met eigen aanklachten te reageren op beschuldigingen van bijvoorbeeld racisme en zakelijk bedrog, 'kocht' de zakenman tijd om ondertussen belangrijk bewijsmateriaal te vernietigen. Ook dwong hij er tegenstanders toe om extra juridische kosten te maken, bijvoorbeeld vanwege de inhuur van advocaten. Sommigen haakten hierdoor af.

Tekst gaat verder onder de tweet

Twitter avatar Newsweek Newsweek Read our latest cover story on how Donald Trump's companies destroyed or hid key documents. https://t.co/ZrmTyqsuGz https://t.co/qqkLgPkElb

Newsweek verzamelde voor het artikel duizenden rechtbankstukken en schetst zo het beeld van een man die doelbewust deze zaken sabotteerde. Trump heeft zelf juist Hillary Clinton altijd veroordeeld voor haar pogingen om duizenden e-mails uit haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken te wissen.

Obama: geloof niet dat FBI-directeur verkiezingen wil beïnvloeden

In tegenstelling tot veel van zijn Democratische partijgenoten, heeft president Barack Obama FBI-directeur James Comey niet veroordeeld vanwege het kort voor de verkiezingen bekendmaken dat er een nieuw onderzoek is gestart naar de e-mailaffaire rondom Hillary Clinton. Onder meer Harry Reid, leider van de Democraten in de Senaat, wees dit weekend woedend op de Hatch-act die de FBI verbiedt om invloed uit te oefenen op de verkiezingsuitslag.

Obama noemt Comey in een reactie via zijn woordvoerder een "integere man met een goed karakter die niet probeert om zijn stempel te drukken op de uitslag". De president heeft nog altijd vertrouwen in de FBI-directeur, zo meldt persbureau Reuters. Hij heeft "geen idee" welke overwegingen ten grondslag lagen aan het besluit om met het onderzoek naar buiten te treden. "We zullen hem niet verdedigen of bekritiseren."

Afgelopen vrijdag verraste Comey met de aankondiging dat er toch weer onderzoek wordt gedaan naar het e-mailgedrag van Clinton. Deze zomer leek de presidentskandidate de affaire - ze lag onder vuur nadat ze in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken een privèserver had gebruikt om geclassificeerde werkmail te versturen - achter zich te kunnen laten. De FBI kondigde toen aan dat Clinton weliswaar "extreem onvoorzichtig" was geweest, maar daarvoor niet vervolgd zou worden.

Dit kan niet gebeuren

Hillary Clinton zit op haar Machtstroon in het Glazen Fort. Ze slijpt haar hamer en staart naar het plafond. Haar assistenten zijn doodsbang om haar het nieuws te brengen over het nieuwe email-onderzoek, maar ze doen het toch. Met ingrijpende gevolgen.

Zo begint de column van Alexandra Petri, die humoristische stukken tikt voor de Washington Post. In 'This. Cannot. Be. Happening.' neemt ze de nieuwste ontwikkelingen in het emailschandaal van Clinton op de hak. Clinton blijkt magische krachten te hebben die pas losbarsten als ze boos wordt. Petri verwoordt op grappige wijze de verbijstering die de Democraten in Amerika voelden nadat FBI-Directeur James Comey afgelopen week bekend maakte dat er nieuwe e-mails van Clinton waren gevonden.

Gemist: Documentaire Michael Moore

De documentaire 'Michael Moore in Trumpland' was op zondagavond te zien bij de VPRO. De film is een lofzang op Clinton, schreven wij in onze bespreking. De documentairemaker spreekt ruim een uur tegen de camera.

Uitzending gemist? Hier is de documentaire terug te kijken.:

While You Were Sleeping

Foto Evan Vucci/AP

Trump tijdens een campagnerally op University of Northern Colorado in Greeley, Colo. Foto Evan Vucci/AP

FBI mag nieuwe e-mails Clinton onderzoeken
De FBI heeft alsnog toestemming gekregen om de nieuw ontdekte e-mails van Hillary Clinton te onderzoeken. De mails waren ontdekt op de laptop van de omstreden Democratische politicus Anthony Weiner, die de FBI onderzocht op kinderporno. De FBI mag nu ook onderzoeken of de e-mails van Clinton verzonden zijn vanaf haar privé e-mailadres of vanaf de officiële overheidsserver die ze had moeten gebruiken, en tijdens welke periode. Clinton was minister van Buitenlandse Zaken van 2009 tot 2013. In juli oordeelde de FBI nog dat Clinton geen staatsgeheime informatie had verzonden vanaf haar privéserver en daarom niet vervolgd hoefde te worden.

Het onderzoek, waarvoor FBI-directeur James Comey zwaar is bekritiseerd door Democraten omdat het de verkiezingen kan beïnvloeden, lijkt inderdaad effect te hebben. Uit de laatste peiling van ABC en The Washington Post blijkt dat ongeveer een derde van de kiezers die op Clinton overwogen te stemmen door dit nieuws weer aan het twijfelen zijn gebracht.

Maar The New York Times bericht dat vroege stemmers Clinton in de swing states - Florida, Colorado en Nevada - al een zege lijken te bezorgen. Een kwart van de kiezers heeft zich geregistreerd en de Democraten zijn tot nu toe in de meerderheid.

Foto Andrew Hamik/AP

J-Lo trad zaterdag tijdens een campagnerally voor Clinton op in het Bayfront Park Amphitheater in Miami. Foto Andrew Hamik/AP

Foto Miami Herald/AP/Pedro Portal

J-Lo trad zaterdag tijdens een campagnerally voor Clinton op in het Bayfront Park Amphitheater in Miami. Foto Miami Herald/AP/Pedro Portal

Senaatsleider Democraten Reid: FBI overtrad wet mogelijk
De leider van de Democraten in de Senaat, Harry Reid had zijn woede over de slechte timing van FBI-directeur Comey om het nieuws over de nieuwe e-mails van Clinton bekend te maken, al meteen laten blijken. Zijn boosheid daarover is een paar dagen later allerminst gekoeld. In een woedende brief naar Comey beschuldigt hij de FBI-directeur zondag van een dubbele standaard en het bevoordelen van de Republikeinen met 'flinterdunne verdenkingen'. Reid voegt daaraan toe dat Comey misschien wel de wet heeft overtreden door dit zo vlak voor de verkiezingen publiek te maken en verwijst daarbij naar de Hatch Act, die het de FBI verbiedt om een verkiezing te beïnvloeden. Hij besluit de brief met dat hij er spijt van heeft Comey's kandidatuur voor zijn functie te hebben ondersteund.

"Please keep in mind that I have been a supporter of yours in the past. When Republicans filibustered your nomination and delayed your confirmation longer than any previous nominee to your position, I led the fight to get you confirmed because I believed you to be a principled public servant. With the deepest regret, I now see that I was wrong."

Naast deze brief hebben een dozijn openbare aanklagers en de voormalige hoofdaanklager Eric Holder een andere brief ondertekend waarin ze het optreden van Comey bekritiseren. In de brief, die persbureau AP verkreeg, schrijven de ondertekenaars dat Justitieambtenaren zich dienen te onthouden van commentaar op lopende onderzoeken en zeker in verkiezingstijd zeer terughoudend moeten zijn.

"We cannot recall a prior instance where a senior Justice Department official — Republican or Democrat — has, on the eve of a major election, issued a public statement where the mere disclosure of information may impact the election's outcome yet the official acknowledges the information to be examined may not be significant or new."

This American Life & Neil Patrick Harris kruipen in huid Paul Ryan
Een paar dagen geleden vroeg de podcast This American Life aan zangeres Sara Bareilles om een nummer te schrijven over de gedachten van Obama, gezongen door muscialster Leslie Odom. Gisteren publiceerde de podcast opnieuw een speciaal verkiezingsnummer, gezongen door acteur Neil Patrick Harris. Presentator Ira Glass himself kroop in samenwerking met Kristen Anderson-Lopez en Robert Lopez; het succesvolle songwriters duo achter het nummer Frozen uit de gelijknamige Disneyfilm, in de huid van Paul Ryan, leider van de Republikeinen en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Will I know anyone at this party steekt flink de draak met Trump:

“It’s only for your sake that I endorsed
I’m sure you could tell it was completely forced
Now the guy is calling me a wussy
I wish I could grab him by the… lapels and tell him
I’ll be there to pick up all the pieces
I’ll be there no matter what they say
Cut him loose and don’t let him near your nieces
Then come on back to me”

Luister de hele aflevering hier terug. Zangeres Aimee Mann is overigens al langer bezig met een project samen met andere bands en singer songwriters om deze hele maand tot de verkiezingen elke dag een nummer te maken. Bekijk het 30 Days, 30 songs-project met onder andere nummers van R.E.M., Death Cab for Cutie en Josh Ritter hier.

'FBI-onderzoek draait om 650.000 mails'

Het onderzoek dat de FBI doet naar de e-mailaffaire van Hillary Clinton zou gaan om 650.000 mails op de laptop van de omstreden Democratische politicus Anthony Weiner, meldt The Wall Street Journal. FBI-medewerkers troffen de mails weken geleden aan op een laptop die door Weiner en zijn vrouw, de rechterhand van Clinton, Huma Abedin is gebruikt.

De FBI doorzocht de computer van Weiner op kinderporno, maar het bevel gaf geen mogelijkheid om ook op zoek te gaan naar informatie over Clinton. Weiner kwam de afgelopen tijd meer dan eens in het nieuws kwam vanwege seksueel getinte gesprekken die hij online voerde met vrouwen, onder wie een minderjarige.

Lees ook: FBI openbaarde nieuw onderzoek naar e-mails Clinton tegen advies Justitie in

Er zouden duizenden mails van en naar Clintons server zijn gegaan terwijl ze minister van Buitenlandse Zaken was. De FBI deed eerder onderzoek naar deze privéserver en concludeerde toen dat Clinton niet vervolgd hoefde te worden. Ze was wel "extreem nalatig" geweest.

Wat als Obama eerlijk zou spreken over Trump

Aan het eind van de laatste aflevering van de podcast This American Life vraagt presentator Ira Glass het zich hardop af. Zou Donald Trump ook zijn opgekomen als er niet acht jaar lang een zwarte president was geweest? Trumps populariteit en zichtbaarheid hingen aanvankelijk immers sterk samen met zijn steun aan de zogenaamde Birtherism-beweging, die openlijk vraagtekens zette bij het geboortecertificaat van Barack Obama. En dan is er natuurlijk de opleving van het white nationalism: zou dat net zo'n urgentie hebben gekregen zonder zwarte president?

Glass betwijfelt het en weet zeker: ook Obama zelf moet dat zich de afgelopen tijd hebben afgevraagd. Maar erover gesproken heeft de president nooit. En dus vroegen de makers van This American Life zangeres en tekstschrijver Sara Bareilles de mogelijke gedachten van Obama over Trump in een lied te verwerken. In de show werd het nummer uitgevoerd door musicalster Leslie Odom, Jr. Hij zingt met invoelbare wanhoop: "In reaction to what I tried to do / A rebirth of a nation’s hatred" en: "I’m at a loss for words / After all we’ve done / Every battle hard won /Every hair gone gray"

While You Were Sleeping

Foto Evan Vucci / AP

Aanhangers van Donald Trump wachten op zijn optreden in Golden, Colorado. Foto Evan Vucci / AP

Het wordt alsnog een spannende race, blijkt uit een nieuwe peiling van ABC News/Washington Post. Deze toont dat de voorsprong van Clinton op Trump de afgelopen week is geslonken naar twee procentpunten. Dat is zorgwekkend voor de voormalige First Lady en minister van Buitenlandse Zaken, schrijft Politico, want deze peiling werd gedaan voor het nieuws rond de heropening van het onderzoek rondom het emailschandaal van Clinton. Het zijn vooral Republikeinen en rechts leunende zwevende kiezers die de afgelopen week iets enthousiaster zijn geworden over Trump. Aanstaande woensdag brengen ABC News en Washington Post weer een nieuwe peiling uit. Dan zal uitwijzen hoe de 'October Surprise' van de FBI uitpakt voor Clinton met nog zes dagen tot de verkiezingen.

Democraten boos op FBI

Leiders binnen de Democratische partij zijn laaiend op FBI-directeur James Comey. Zij eisen van hem dat hij meer informatie geeft over het hernieuwde onderzoek naar de emails rond Hillary Clinton. Vrijdag vaardigde Comey een brief uit met weinig details over de zaak. Californische senator Dianne Feinstein noemt de acties van de FBI-topman "weerzinwekkend" gezien de timing, minder dan twee weken voor de verkiezingen. Zeker omdat er zo weinig bekend is over de inhoud, zegt een verontwaardigde Feinstein tegenover The Hill. Haar collega en minderheidsleider in de Senaat Harry Reid eist eveneens transparantie over de inhoud van het onderzoek.

'Rigged'

Terwijl Clinton opnieuw worstelt met haar emails, blijft Trump zijn aanhangers opzwepen met praat over stemfraude. In Colorado krijgen alle kiezers dit jaar stembiljette toegestuurd. Zij kunnen hiermee per post stemmen of ze weggooien en op 8 november in het stembureau hun keuze maken tussen de presidentskandidaten. Volgens Trump gaat er gesjoemeld worden met de biljetten, schrijft The Washington Post. Trump:

“Like people say, ‘Oh, here’s a ballot, bing, here’s another ballot, throw it away, throw. Oh, here’s one I like, we’ll keep that one. I have real problems, so get your ballots in. We’re trying to have some pretty good supervision out there. We have a lot of people watching you people that collect the ballots.”

Watergate? Ik denk het niet

Donald Trump sprong vrijdag bovenop het nieuws van de heropening van onderzoek naar emails die mogelijk te maken hebben met het langslepende emailschandaal rond Hillary Clinton. Volgens hem is deze kwestie, die nieuw leven in zijn imploderende campagne blaast, 'groter dan Watergate'.

Tut tut, zegt journalist Carl Bernstein. Samen met zijn collega Bob Woodward onthulde hij het Watergate-schandaal in de jaren zeventig. Hun inspanningen in het blootleggen van machtsmisbruik in het Witte Huis, leidden tot het aftreden van president Richard Nixon.

Hoewel Bernstein Clinton als 'roekeloos' bestempelt - omdat zij haar officiële correspondentie tijdens haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken via een privé emailserver besloot te versturen - vindt hij dat Trump behoorlijk overdrijft.

Twitter avatar carlbernstein Carl Bernstein No way HRC emails 'bigger than watergate' -or close. Watergate was about a criminal Potus & 48 aides/co-conspirators found guilty.
Twitter avatar carlbernstein Carl Bernstein Not to minimize her reckless and mendacious handling of email-server matters --but altogether different league than watergate.

While you were sleeping

Hillary Clinton wil dat de FBI alle informatie die het heeft over haar emails vrijgeeft, omdat het Amerikaanse volk daar 'recht op heeft 11 dagen voor de verkiezingen.' Haar campagne werd vrijdag verrast door het nieuws dat de FBI opnieuw gaat kijken naar haar email-gedrag in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken.

De nieuwe emails zijn opgedoken in het sexting-onderzoek naar Anthony Weiner, officieel nog de man van Huma Abedin die volop campagne voert voor Hillary Clinton. De mails zouden bij haar zijn gevonden.

Clinton zegt ervan overtuigd te zijn dat 'wat de FBI ook zal vinden de conclusie van eerder dit jaar niet gaat veranderen - namelijk dat haar gebruik van een privé-server als minister van Buitenlandse Zaken niet strafbaar is.'

Donald Trump reageerde tijdens zijn campagne-bijeenkomst in Manchester in New Hampshire door te zeggen dat 'dit groter is dan Watergate' en dat 'we niet moeten toestaan dat Clinton haar criminele praktijken voortzet in the Oval Office'. Zijn aanhang schreeuwde nog luider dan anders: 'Lock her up!'

'Slechte timing van de FBI'

The Washington Post schrijft in zijn hoofdredactionele commentaar dat de timing van de aankondiging van de FBI om opnieuw te gaan kijken naar de emails van Hillary Clinton 'uiterst ongelukkig' is:

"Gezien de mogelijke beïnvloeding van een democratisch proces waarin miljoenen mensen al aan het stemmen zijn."

De krant wijst op de politieke spanningen die toch al het kookpunt hebben bereikt en daardoor moet iedereen in een verantwoordelijke positie - dus ook FBI-directeur James Comey - zijn uiterste best doen om te helpen de stabiliteit te garanderen en vermijdbare provocaties te vermijden.

The Washington Post die zich eerder al openlijk tegen de 'gevaarlijke kandidaat' Donald Trump heeft gekeerd vindt de hele email-kwestie rond Clinton sowieso al overtrokken, omdat de kleine hoeveelheid als geheim materiaal op de privé-server niet duidelijk als zodanig was bestempeld en dat de nationale veiligheid geen enkel gevaar heeft gelopen.

Beurzen reageren negatief op nieuw FBI-onderzoek

De Amerikaanse beurzen daalden onmiddellijk nadat bekend werd dat de FBI opnieuw de emails van Hillary Clinton gaat bekijken. De S&P 500 sloot uiteindelijk 0,3 procent lager, meldt Bloomberg.

Grafiek: Bloomberg

Grafiek: Bloomberg

De beurzen gaan ervan uit dat Clinton de verkiezingen gaat winnen en met dit slechte nieuws voor haar is er toch weer een kansje dat Donald Trump er met de zege vandoor gaat. Als dat daadwerkelijk gebeurt voorspellen sommige analisten dat de beurzen met maar liefst 15 procent zullen dalen.

Joe Biden wil geen minister worden onder Clinton

Vice-president Joe Biden heeft vrijdag tegen CNN gezegd dat hij niet geïnteresseerd is om onder Hillary Clinton te dienen als zij wordt gekozen tot president.

"Ik doe alles wat ik kan als Hillary wordt gekozen om haar te helpen, maar ik wil niet in de regering blijven."

Donderdag had Politico gemeld dat Clinton overweegt Biden te vragen voor de post van minister van Buitenlandse Zaken.

Trump: Dit is groter dan Watergate

Donald Trump was op het moment van het bekend worden van het nieuws dat de FBI opnieuw onderzoek gaat doen naar de emails van Hillary Clinton op campagne in Manchester in New Hampshire. Hij meldde zijn aanhang direct aan het begin van zijn speech het breaking news. Dat leidde volgens The Washington Post tot uitzinnig gejuich en de menigte riep luider dan ooit: “Lock her up!”

Trump noemde de email-kwestie tijdens zijn toespraak “groter dan Watergate”:

“De schaal van de corruptie van Hillary Clinton hebben we nooit eerder gezien. We moeten haar niet toestaan haar criminele praktijken mee te nemen naar the Oval Office.”

Trump zei verder dat hij blij is dat de FBI de eerder gemaakte ongelooflijke fout nu recht gaat zetten:

"Misschien zijn de verkiezingen toch niet zo gemanipuleerd als ik dacht."

Clinton-campagne wil openheid over nieuw FBI-onderzoek

Campagneleider John Podesta van Hillary Clinton zegt er vertrouwen in te hebben dat het nieuwe onderzoek van de FBI naar het email-gebruik Clinton niet zal leiden tot een aanklacht, meldt Reuters. Hij roept wel op tot volledige openheid over het onderzoek 11 dagen voor de verkiezingen:

“De FBI-directeur is het aan het Amerikaanse volk verplicht om direct alle details bekend te maken over wat hij nu aan het onderzoeken is. We zijn vol vertrouwen dat dit geen andere conclusies zal opleveren dan het eerdere FBI-onderzoek dat in juli werd afgerond.”

'E-mails gevonden op computer Anthony Weiner en Huma Abedin'

De nieuwe e-mails die zijn opgedoken, zouden zijn gevonden nadat de apparatuur van Huma Abedin, persoonlijke assistente van Clinton, en haar man Anthony Weiner door de FBI in beslag zijn genomen. Dat meldt The New York Times vrijdagavond.

Weiner kwam in 2011 in opspraak nadat hij seksueel getinte foto's van zichzelf naar meerdere vrouwen had getwitterd. Het schandaal kostte hem zijn Congreszetel in 2011 en zijn burgemeesterskandidatuur in 2013. Abedin maakte in augustus bekend van Weiner te gaan scheiden.

FBI heropent onderzoek, Trump reageert verheugd

De FBI gaat opnieuw e-mails onderzoeken die mogelijk te maken hebben met het e-mailschandaal rondom Hillary Clinton. Volgens het hoofd van de FBI, James Comey, zijn in een apart en niet-gerelateerd onderzoek e-mails aangetroffen die mogelijk betrekking hebben op Clinton. In juli staakte de FBI een onderzoek naar e-mails die Clinton stuurde als minister van Buitenlandse Zaken via een privé-server die in de kelder van haar huis stond.

Trump was zeer te spreken over het onderzoek van de FBI. In een verklaring op zijn website schrijft hij: “Ik heb groot respect voor de FBI dat ze de moed hebben om de vreselijke fout die ze hebben gemaakt, weer recht te zetten."

Twitter avatar asamjulian Deplorable AJ Statement from Donald Trump on the #FBI email investigation being re-opened. https://t.co/gCXGQVG5t6

Ook de campagneleider van Trump reageerde via Twitter verheugd:

Kort Amerikaans: deel 5

Tot 8 november voelt NRC in de serie Kort Amerikaans iedere dag een kiezer aan de tand. Van Latino tot Afro-Amerikaan, van jong tot oud, wie kiezen de Amerikanen tot president?

In deze vijfde aflevering spreken we Summar Elgogari (22), een moslima in de VS met wortels in Egypte. Ze studeert om geschiedenislerares te worden en had het liefst op Bernie Sanders gestemd:

„Ik mag voor het eerst stemmen, hoopte zo dat het op Bernie Sanders zou zijn. Toen hij de Democratische voorverkiezing verloor van Clinton dacht ik: ik ga niet stemmen, of op een kandidaat van een kleine partij. Ik besefte steeds meer dat dit geen optie is, het kan Trump in het zadel helpen. Pennsylvania is een swing state en elke stem kan beslissend zijn. Ik stem dus op Clinton. Ik ben niet laaiend enthousiast over haar, het is de minste van twee kwaden.”

Op wie zou de rest van de wereld stemmen, Clinton of Trump?

Wie zou er president van de Verenigde Staten worden als niet alleen Amerikanen mochten stemmen, maar ook de rest van de wereld? De Duitse krant Die Zeit vroeg het zich af en heeft een tool ontwikkeld om dat te kunnen meten. De test kan door andere sites worden overgenomen, zodat per land kan worden gekeken wie daar de gedroomde winnaar is: Donald Trump of Hillary Clinton.

While You Were Sleeping

Michelle Obama en Hillary Clinton traden voor het eerst gezamenlijk op tijdens een rally in North Carolina. De twee maakten elkaar complimenten over en weer. Clinton wees op de enorme druk die Obama als eerste zwarte presidentsvrouw heeft moeten doorstaan, iets dat ze "met gratie" deed. De populaire first lady heeft de afgelopen tijd krachtig campagne gevoerd voor Clinton. Op de rally noemde ze Clinton "my friend".

"We willen een president die zijn functie serieus neemt en die zowel het enthousiasme als de volwassenheid heeft om die baan goed te kunnen vervullen. Iemand die evenwichtig is. Iemand die we onze kernwapens kunnen toevertrouwen. Ik ben er volledig van overtuigd dat Hillary Clinton die president kan zijn."

Trump hamert op corruptie Clinton

Rond dezelfde tijd sprak Trump op een rally in Ohio waar hij de nadruk legde op de vermeende corruptie van Clinton. Uit door Wikileaks gepubliceerde e-mails bleek eergisteren dat de voormalige assistent van Bill Clinton, Douglas Band, miljoenen dollars aan fondsen wist te verwerven voor de consultancyfirma van Clinton, Teneo. Hij deed dat op gelegenheden van de Clinton Foundation, waardoor het de schijn heeft van belangenverstrengeling. De e-mails tonen ook Chelsea's Clinton toewijding aan de carrière van haar beide ouders en haar gedrevenheid hun reputatie te beschermen, schrijft The New York Times.

Afgelopen nacht publiceerde Wikileaks ook een e-mailconversatie tussen Clintons campagnemanagers John Podesta en Robby Mook. De e-mails werden gestuurd enkele uren nadat The New York Times destijds het nieuws bracht dat Clinton e-mails van haar privéaccount verstuurde. De twee spreken hun verbazing uit over e-mailgate. "Had jij een idee dat het zo ver ging?", schrijft Podesta.

"Nope. We brachten het onder de aandacht in ons onderzoek deze zomer. Maar men zei dat het allemaal geregeld was."

Trump wil graag vechten met Joe Biden
Er lijkt geen einde te komen aan de sterke praat van alfamannen tijdens de campagne. Vice-president Joe Biden zei een paar dagen geleden dat hij Trump maar wat graag zou meenemen "naar buiten" zou nemen, daarmee een vechtpartij suggererend. Trump stak de draak met Biden en noemde hem 'mr. Toughguy'.

Citaat van Biden:

Over Joe Biden gesproken, Politico schrijft dat Biden bovenaan het keuzelijstje staat van Clinton als minister van Buitenlandse Zaken. Volgens bronnen zou het campagneteam druk bezig zijn na te denken hoe Biden over te halen.

Republikeins spotje tegen Trump

De Republikeinse Partij lijkt steeds openlijker afstand te nemen van Trump. In een opmerkelijk tv-spotje van de NRCC, de Republikeinse commissie voor het Congres, wordt de Republikeinse senator Robert Dold geprezen om zijn onafhankelijkheid. In het spotje zegt Dold dat Trump zichzelf heeft "gediskwalificeerd". De senator uit Illinois loopt het risico bij de verkiezingen, waarbij ook senatoren worden gekozen, zijn zetel te verliezen aan zijn Democratische opponent Brad Schneider. "Dold nam maanden geleden al afstand van Trump", zegt de tv-reclame:

Vliegtuig Pence slipt bij landing
Het vliegtuig met daarin de Republikeinse vice-presidentskandidaat Mike Pence slipte vannacht bij de landing op het vliegveld van LaGuardia in New York van de baan, meldt CNN. Er vielen geen gewonden.Een woordvoerder van Donald Trump zei dat de presidentskandidaat kort na het incident gebeld heeft met Pence en zei dat Trump "erg opgelucht is dat iedereen aan boord veilig is".