Van Hees nieuwe voorzitter Raad voor Cultuur

Zij volgt Joop Daalmeijer op. Marijke van Hees was korte tijd voorzitter van de PvdA. Ze moest gedwongen aftreden.

Archieffoto. Marijke van Hees als voorzitter van de PvdA.
Archieffoto. Marijke van Hees als voorzitter van de PvdA. Foto ANP

De PvdA-er Marijke van Hees is de nieuwe voorzitter van de Raad voor Cultuur. Zij volgt Joop Daalmeijer op. De ministerraad heeft Van Hees voorgedragen op voorstel van minister Jet Bussemaker (PvdA, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

De benoeming geldt voor een periode van vier jaar en gaat in op 15 november.

Lees ook een interview met Joop Daalmeijer over de laatste subsidieronde waar hij verantwoordelijk voor was: ‘Ik hoop eigenlijk dat de minister er wat bij doet’

Gedwongen afgetreden als voorzitter van de PvdA

Van Hees (1961) is bestuurskundige. Zij werd in 1999 vrij onverwachts voorzitter van de PvdA. Ze nam het in de verkiezing op tegen het Niet-Nix-duo Lennart Booij en Erik van Bruggen. Saillant detail is dat Booij onlangs is benoemd tot lid van de Raad voor Cultuur.

Binnen een jaar moest Van Hees al aftreden als voorzitter vanwege te veel kritiek op haar functioneren. Ze maakte een doorstart als wethouder van cultuur, financiën, economie en innovatie in haar geboortestad Enschede in de periode 2010 tot 2014. Sinds 1 augustus 2014 is Van Hees lid van de Raad voor Cultuur.