Einde aan bemiddeling tussen daders en slachtoffers

Minister beëindigt financiering van experiment, ondanks positieve ervaringen van Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht.

Van der Steur is positief over mediation, maar zegt keuzes te moeten maken bij het financieren van projecten.
Van der Steur is positief over mediation, maar zegt keuzes te moeten maken bij het financieren van projecten. Foto ANP / Bart Maat

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) zet een streep door de bemiddeling tussen slachtoffers en verdachten in het strafrecht. De financiering van dit experiment is niet verlengd, ondanks positieve ervaringen van Openbaar Ministerie en rechterlijke macht.

Bij mediation gaan het slachtoffer en de verdachte met elkaar in gesprek, als ze dat beiden willen. Het slachtoffer kan zijn ervaring delen en de verdachte krijgt de kans om spijt te betuigen en eventueel schade te vergoeden. Daarna start het strafproces. De rechter houdt rekening met afspraken die gemaakt zijn tijdens de bemiddeling.

Er werd drie jaar met mediation geëxperimenteerd bij zes van de elf rechtbanken. Vorig jaar verlengde Van der Steur het nog, omdat het volgens hem kan „bijdragen aan conflictoplossing” en „efficiënt” is.

Minister kiest voor financieren andere projecten

De minister is nog steeds „heel positief” over mediation, zei hij vrijdagochtend in een toelichting. Binnen het slachtofferbeleid kiest hij ervoor andere projecten te financieren, zoals spreekrecht voor slachtoffers. „Mediation hebben we tot mijn spijt niet kunnen regelen.” Het was een „moeilijke afweging”, zegt Van der Steur, „maar je kunt elke euro maar één keer uitgeven”.

Rechters vinden de beslissing van de minister „zonder meer teleurstellend”, volgens koepelorganisatie Raad voor de Rechtspraak. Rechters zouden „dit waardevolle instrument” het liefst in het hele land gaan gebruiken.