Syrische rebellen starten offensief Aleppo

Daarbij zou ook een vliegveld in het oosten van Aleppo met grad-raketten bestookt zijn.

Syrische rebellen zijn vrijdagmorgen begonnen met het offensief.
Syrische rebellen zijn vrijdagmorgen begonnen met het offensief. Foto Ammar Abdullah / Reuters

Syrische rebellengroepen zijn vrijdag in Aleppo een offensief gestart tegen regeringstroepen in een poging het al maanden durende beleg te doorbreken. Daarbij worden raketten en autobommen ingezet, zo meldt persbureau Reuters op basis van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR).

“De beschietingen op het westen van Aleppo zijn vanmorgen begonnen en we roepen iedereen op die mee kan vechten”, zo meldde een hoge officier van de rebellengroep het Vrije Syrische Leger (VSL). Reuters meldt op basis van een woordvoerder van rebellengroep Fastaqim dat er ook grad-raketten zijn afgevuurd op een vliegveld in het oosten van de stad. “Het wordt een grote strijd, waar alle rebellengroepen aan deelnemen”, zo tekent Reuters op uit de mond van de woordvoerder.

Volgens het Observatorium, een groep die gevestigd is in Engeland, zijn er al meer dan 150 raketten afgevuurd op delen van het westen van Aleppo. Ook zijn er vier autobommen afgegaan in gebieden die belegerd zijn door het regeringsleger. Sinds vanmorgen zouden er al zeker vijftien burgerdoden gevallen zijn. Syrische staatsmedia hebben het over zeven burgers die om het leven gekomen zijn.

Duizenden doden

West-Aleppo is in handen van de regering van president Assad, die gesteund wordt door Rusland, Iran en Hezbollah. Er wonen ongeveer 1,5 miljoen mensen. Oost-Aleppo is in handen van de Syrische rebellen en daar wonnen nog ongeveer 250.000 mensen.

Lees ook: Het gevecht om de ziel van Aleppo, een stuk van correspondent Gert Van Langendonck over de verscheurde stad.

Sinds 2012 vielen vooral in Oost-Aleppo vele duizenden doden door gevechten en bombardementen. In 2013 kreeg IS voet aan de grond in de stad. In 2014 begon de regering een beleg van de oostelijke wijken. Een wapenstilstand onder druk van de Russen en Amerikanen zorgde begin dit jaar even voor enige rust. Sinds april zijn de bombardementen weer in volle gang.