In beeld

Met de staatssecretaris langs de mooiste natuurgebieden van Nederland

Welk natuurgebied is het mooiste van Nederland? Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA) besloot dit voorjaar een verkiezing te organiseren. Dertien gebieden zijn genomineerd, waarvan er vier kunnen winnen. Zij ontvangen 300.000 euro van het ministerie en het predikaat ‘nationaal park van wereldklasse’. Van Dam bezocht (en fotografeerde) donderdag met een bus twaalf van de dertien genomineerde gebieden. Fotograaf David van Dam reed met hem mee. Stemmen op het mooiste stukje natuur kan nog tot en met maandag 31 oktober, 13.00 uur.
De reis begon in alle vroegte in Holwerd voor een bezoek aan het eerste natuurgebied: het Nederlandse Waddengebied. Dat wordt vaak omschreven als de laatste wildernis van Nederland, ecologisch belangwekkend door wisselend tij. Omvang: 600.000 hectare.
David van Dam
Friese WIJlanden: meren, weiden en wouden, een typisch Nederlands cultuurlandschap. Omvang: 130.000 hectare.
David van Dam
Staatssecretaris Martijn van Dam aan de Ulekrite in Friesland.
David van Dam
Weerribben-Wieden: het grootste aaneengesloten zoetwatermoeras van Noordwest-Europa. Omvang: 10.000 hectare. Melkveehouders op een bootje protesteren tegen het beleid van Van Dam.
David van Dam
Staatssecretaris Martijn van Dam fotografeert een molen in de Weerribben-Wieden bij Sint Jansklooster.
David van Dam
Drentsche Aa: een authentiek beek- en esdorpenlandschap. Stille fietsnatuur. Omvang: 34.000 hectare.
David van Dam
Staatssecretaris Martijn van Dam maakt een foto in Nationaal park Drentsche Aa in Balloerveld.
David van Dam
De Veluwe, ijzeren repertoire van Hollandse natuur, met bos en wilde zwijnen. Omvang: 100.000 hectare.
David van Dam
Staatssecretaris Martijn van Dam fotografeert bij Planken Wambuis, op de Veluwe.
David van Dam
Saba is te ver rijden en werd 'bezocht' via een videoverbinding. Het Caribische eiland en de omringende zee is een hotspot van biodiversiteit met koraalriffen en boomhagedissen, leguanen, zeeschildpadden en bultrugwalvissen. Omvang: 270.000 hectare.
David van Dam
Nieuw Land. Nieuwe natuur in Flevoland, zoals de Oostvaardersplassen, vaak goed voor debat over de maakbaarheid ervan. Omvang: 35.000 hectare.
De Heuvelrug is de achtertuin van heel veel Nederlanders. Met heide, veen, stuifduinen en paleizen en buitenhuizen. Omvang: 20.000 hectare.
David van Dam
Staatssecretaris Martijn van Dam voor de camera in Laren in Nationaal Park de Heuvelrug.
David van Dam
Volgende stop is Nuenen voor het Van Gogh Nationaal Park. Bossen, vennen, zandverstuivingen, en oude dorpen in Midden-Brabant. Omvang: 50.000 hectare.
David van Dam
In het Van Gogh Nationaal Park fotografeert Van Dam de Opwettense watermolen.
David van Dam
Nationaal Park De Maasduinen in Limburg. Gevarieerd landschap met glooiende heuvels, bossen, heide en vennen. Met oehoes en korenwolven. Omvang: 13.000 hectare.
David van Dam
Bosscherheide., Van Dam op een uitkijkpost in Park De Maasduinen.
David van Dam
Biesbosch-Haringvliet. De monding van de grote rivieren, waar zoet en zout water elkaar ontmoeten. Omvang: 45.000 hectare.
David van Dam
In de Biesbosch bij Werkendam begint het al te schemeren.
David van Dam
Nationaal Park Oosterschelde, dat in open verbinding staat met de Noordzee. Twee keer per dag stroomt 800 miljard liter zout water het gebied in en uit. Omvang: 37.000 hectare.
David van Dam
In Ouwerkerk in Zeeland Nationaal Park Oosterschelde.
David van Dam
De dag wordt afgesloten in Den Haag in Nationaal Park Hollandse Duinen. Kustlandschap met landgoederen, duinen, zeedorpen en steden. Omvang: 20.000 hectare.
David van Dam