Sektarische kerk laat kinderen werken

Noorse broeders

De christelijke groep Noorse broeders verdient geld met klussen voor bedrijven. Ook kinderen worden ingezet.

De Nederlandse leider Jan-Hein Staal.
De Nederlandse leider Jan-Hein Staal. Video still.

De sektarische geloofsgemeenschap Noorse broeders zet kinderen in bij commerciële opdrachten waarmee geld wordt verdiend voor de eigen kerk. Dit is in strijd met de Arbeidstijdenwet.

Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. De Inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie, stelt een onderzoek in. De broeders schakelden onder meer kinderen van twaalf jaar in bij het vouwen van miljoenen doosjes en enveloppen voor de Postcode Loterij. Bij andere klussen zijn 16- en 17-jarigen na elf uur ’s avonds ingezet, wat eveneens verboden is. Om dat te verdoezelen werd de urenadministratie ‘geschoond’.

Lees hier het achtergrondverhaal: Gij zult werken, werken, werken

De Noorse broeders, een sekte volgens critici en ex-leden, beschouwen zichzelf als de enig ware christenen. Ze vormen een wereldwijde organisatie met ongeveer 40.000 leden. De 2.000 Nederlandse broeders vormen samen de Christelijke Gemeente Nederland (CGN).

In maart werd de Nederlandse ex-broeder Jonathan van der L. gearresteerd. Hij zou 8 miljoen euro gestolen hebben van de broeders. De FIOD nam bij hem 50 GB aan informatie in beslag. NRC beschikt over deze documenten, waaronder 200.000 e-mails. Deze bevatten aanwijzingen voor overtredingen van de arbeidstijden, fraude, belastingontduiking en zelfverrijking door leidende figuren.

De broeders en hun kinderen werken via hun eigen bedrijven – de uitzendbureaus DWN Service en Projectservice Nederland. Ze staan hun loon geheel of gedeeltelijk af aan de kerk. Goed toezicht op de naleving van de arbeidstijden ontbreekt bij deze uitzendbureaus, blijkt uit de mails. Zo werkten 16- en 17-jarigen na schooltijd tot één uur ’s nachts bij de Hema in Den Helder en Lelystad. Kinderen van deze leeftijd mogen niet na elf uur ’s avonds werken.

Hema laat weten de samenwerking met Projectservice op te schorten. Mediamarkt doet dat niet. Dat de broeders een deel van hun loon afstaan is „een privébeslissing” volgens Mediamarkt, die zegt dat bij haar de arbeidswet niet is overtreden. De Postcode Loterij zegt niet te hebben geweten dat de Noorse broeders actief waren voor haar en keurt de gang van zaken af. Sinds eind 2015 zijn geen opdrachten meer verstrekt, aldus de loterij.

DWN Service zegt dat kinderen „niet doelbewust” aan het werk zijn gezet, maar erkent dat „helaas ook fouten zijn gemaakt betreffende de arbeidstijden”. „Het spijt DWN zeer dat de overtredingen zijn gebeurd”, aldus het bedrijf in een verklaring.

Projectservice Nederland zegt „ondanks ons strikte beleid” niet te kunnen uitsluiten „dat er ook bij ons een enkele keer wat fout kan gaan”. Het bedrijf zegt „waar nodig” het toezicht te verbeteren.

De Christelijke Gemeente Nederland maakte woensdag bekend dat de leidende broeder Jan-Hein Staal (67) al zijn bestuurlijke taken neerlegt. De aankondiging volgt op vragen van NRC over overtredingen van de Arbeidstijdenwet en zelfverrijking door leidende figuren in de geloofsgemeenschap.