Rusland verliest zetel in VN-Mensenrechtenraad

Het is een diplomatieke nederlaag voor Rusland. Er was campagne gevoerd tegen de Russen vanwege hun rol in Syrië.

Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève
Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève Foto Martial Trezzini/ AP

Het is Rusland niet gelukt om herkozen te worden in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN). Zo melden internationale persbureau’s. Het is een flinke diplomatieke nederlaag voor Rusland dat door VN-leden wordt bekritiseerd vanwege hun rol in de oorlog in Syrië.

De 193 leden van de VN kozen op vrijdag 14 leden van de 47-zetels tellende Mensenrechtenraad die bijeenkomt in de Zwitserse stad Genève. De raad is verantwoordelijk voor de promotie en bescherming van mensenrechten.

‘Bombarderen ziekenhuis en lid raad kan niet samengaan’

Rusland (112 stemmen) werd verslagen door Hongarije (144 stemmen) en Kroatië (114 stemmen) in de race om twee zetels uit Oost-Europa. Het is voor het eerst dat een permanent lid van de VN-Veiligheidsraad geen zetel meer heeft in de Mensenrechtenraad sinds de oprichting tien jaar geleden. Een westerse diplomaat geeft aan dat het niet meer dan logisch is dat Rusland deze zetel verliest.

“Ze bombarderen de ene dag een ziekenhuis en de volgende dag willen ze herkozen worden in de Mensenrechtenraad. En dan begrijpen ze niet waarom dat niet lukt”.

De Russische VN-vertegenwoordiger, Vitaly Churkin is teleurgesteld over de stemming. Hij liet weten dat de landen die Rusland hebben verslagen “niet zoveel ervaring hebben in de internationale diplomatie”.

Ondanks kritiek is Saoedi-Arabië wel herkozen

Niet alleen tegen een Russische zetel werd campagne gevoerd. Er was ook kritiek op herverkiezing van Saoedi-Arabië vanwege haar militaire rol in de oorlog in Jemen. Dit protest haalde weinig uit. Saoedi-Arabië won een van de vier zetels gereserveerd voor de Aziatisch-Pacifische regio.

De andere landen die werden gekozen zijn: Brazilië, China, Cuba, Egypte, Irak, Japan, Rwanda, Zuid-Afrika, Tunesië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Nederland werd in 2014 gekozen als lid van de VN-Mensenrechtenraad voor de periode 2015-2017.