RTV Rijnmond schrapt banen en programma’s

RTV Rijnmond gaat ruim vijftien arbeidsplaatsen schrappen. Ook staakt de regionale publieke omroep muziekprogramma’s en beperkt het zijn sport- en nieuwsuitzendingen.

RTV Rijnmond gaat ruim vijftien arbeidsplaatsen schrappen. Bovendien staakt de regionale publieke omroep voor Zuid-Holland Zuid enkele muziekprogramma’s en beperkt het zijn sport- en nieuwsuitzendingen op de radio.

Dat heeft de directie van RTV Rijnmond vanavond gemeld aan het personeel. De maatregelen zijn noodzakelijk, omdat de omroep vanaf 1 januari 850.000 euro wordt gekort. Dat komt neer op circa 12 procent van het jaarbudget.

RTV Rijnmond is een van de laatste regionale omroepen in Nederland die bezuinigingsmaatregelen heeft aangekondigd. De dertien regiozenders moeten samen 17 miljoen euro besparen. Nu krijgen zij nog ruim 143 miljoen euro van staatssecretaris Dekker (Media, VVD).

Lees ook: Liever 13 directeuren dan betere radio en tv

Alle reorganisaties samen kosten naar verwachting 150 tot 180 arbeidplaatsen op een totaal van 1.300 banen, aldus ROOS, de belangenorganisatie van regionale publieke omroepen. Bij RTV Utrecht verdwijnen bijvoorbeeld elf banen; NH, de omroep voor Noord-Holland, schrapt twintig arbeidsplaatsen.

RTV Rijnmond maakte vanavond bekend dat 5,5 voltijdsbanen verdwijnen onder vaste medewerkers - in totaal telt de omroep circa 85 voltijdsbanen. Van tien freelancers wordt het contract niet verlengd.

Om de pijn van de bezuinigingen te verzachten voor kijkers, luisteraars en websitebezoekers, hebben de dertien regionale omroepen het afgelopen jaar geprobeerd een vorm van samenwerking te bedenken die minder banen zou kosten op de redacties.

Door meer gezamenlijke diensten in het leven te roepen, zoals één technische afdeling, één afdeling personeelszaken en een directie van vijf personen in plaats van dertien individuele directeuren, moest geld worden bespaard. Dat plan ging niet door: acht van de dertien vonden dat zij te veel autonomie moesten opgeven.Directeur Bert Klaver van RTV Rijnmond is voorstander van meer samenwerking. In een persverklaring laat Klaver vanavond weten: ,,Ik betreur het dat de samenwerking op het laatste moment niet van de grond kwam en dat ingrepen in de eigen organisatie nu een veel grotere impact hebben op de journalistiek dan eerst was voorzien.”

Programma’s die RTV Rijnmond schrapt zijn vooral variaprogramma’s: Live Uit Lloyd, A Deeper shade of Soul en Country en omstreken. Ook vervalt het programma Radio Rijnmond Sport op zaterdagmiddag.