Forse uitbreiding beschermd gebied Antarctica

De Rosszee wordt de komende 35 jaar beschermd tegen de visserij.

John Weller/Ocean Alliance/AFP

De Rosszee bij Antarctica wordt het grootste beschermde zeepark van de wereld. Vrijdag zijn afgevaardigden van 24 landen en de Europese Unie unaniem akkoord gegaan met de bescherming van de zee. De Rosszee wordt de komende 35 jaar beschermd tegen de visserij, dat zei de Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) na een bijeenkomst in Hobart, Australië.

De overeenkomst is gesloten na jaren diplomatiek gesteggel tussen de Verenigde Staten en Rusland, schrijft AP. Rusland is jarenlang tegen het plan geweest.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Twitter avatar pewenvironment pew environment MAP: This is where the world’s newest—and largest—marine protected area is. https://t.co/PXxXnuW6H4 #CCAMLR https://t.co/8qjaQm2xKB

De Rosszee wordt gezien als een van de meest ecologisch belangrijkste oceanen ter wereld. Wetenschappers en activisten beschrijven het akkoord als een historische mijlpaal in wereldwijde acties om de diversiteit in de zee te beschermen. Dit omdat het grootste deel van de oceaan tot internationale wateren behoort en niemand er echt zeggenschap over heeft.

Het nieuwe zeepark in de Zuidelijke Oceaan rondom Antarctica zal 1,55 miljoen vierkante kilometer beslaan. Volgens het akkoord moet de zee een veilige haven worden voor 10.000 diersoorten. Het merendeel van de pinguïns, walvissen, zeevogels en inktvissen in de wereld zullen in de Rosszee te vinden zijn.

Er mogen alleen kleine hoeveelheden vis gevangen worden voor onderzoeksdoeleinden.

De Rosszee: